PONERIZACIJA DRUŠTVA

Europa će zabraniti korištenje tradicionalnih sorti sjemenja!

Autor: Ljubica Šaran

Zamislite scenarij u kojem nemate pravo zasaditi jabuku od sjemenja drveta koje još uvijek živi u dvorištu vaše bake, ili pak da ne smijete zasaditi sadnicu masline Orgule koja daje najblaže i najukusnije maslinovo ulje Dalmacije u zadnjih 2000 godina. Vjerovali ili ne uskoro takav horor scenarij postaje stvarnost s EU zakonom pod imenom „Plant Reproductive Material Law,“ a sve pod motom navodne zaštite kvalitete sjemenja. Ne samo da će EU kontrolirati što sve jedemo, sijemo i kultiviramo već se pod povećalo dovode i pašnjaci i šume. Ako ne budete imali dovoljno novca za plaćanje certificiranja sjemenja ili kupovinu dizajniranih biljaka, nećete moći zasaditi ama baš ništa.

Daleko od „oltara“

Zemlje Balkana su oduvijek bile daleko od svih važnijih odluka koje je Europa do sada donosila, malena tržišta bivše Jugoslavije nikada nisu predstavljala važnu metu moćnih internacionalnih kompanija osim u slučaju takozvanog „prodora na Istok“ i stvaranja interesnih zona kako se neke zemlje ne bi previše približile Rusiji, dok druge zemlje pokušavaju odvući od liberalnih i inih islamskih ideja.

Htjeli mi to ili ne, naše zemlje se nalaze jako daleko od „oltara“ te s ove daljine „misa“ izgleda nejasno i gotovo nerazumljivo.

GMO i politika

Ako pozornije pratite nacionalne televizijske programe mogli ste vidjeti likovanje nadobudnih političara koji tvrde kako će naša zemlja ostati oaza u kojoj se neće koristiti GMO biljke. Unatoč hvalospjevima svih političkih stranaka, takva situacija se može zahvaliti naoko odličnoj odluci EU komisije koja je odlučila da svaka država članica EU sama odluči hoće li ili neće koristiti plodove bioinženjeringa na vlastitom tlu.

Neupućenom promatraču se takvo što može učiniti savršenim, no zapravo EU komisija je sa svojih pleća prebacila ogroman teret na vlade država članica jer se otvara put tužbi najvećih GMO kompanija koje će i našu vladu optužiti za ometanje slobodnog tržišta.

Malo domaćih ruža, par starih sorti bresaka i obične samonikle sorte vinove loze, sve to ćeuskoro postati ilegalna roba koju nećemo moći kultivirati.

Malo domaćih ruža, par starih sorti bresaka i obične samonikle sorte vinove loze, sve to će uskoro postati ilegalna roba koju nećemo moći kultivirati, ali moći ćemo kupiti dizajnerske vrste iili ako budemo imali novca i utjecaja moći ćemo ozakoniti neke od arhaičnih vrsta bilja. Za to vrijeme GMO kompanije će zarađivati na našoj nemoći.

Dok se mi još uvijek osjećamo sigurni glede GMO sjemenja i biljka, dotle već spomenuta Europska komisija ozbiljno radi na stvaranju zakona koji će nam zabraniti korištenje svih tradicionalnih sorti voća, povrća, uljarica, grahorica, gomoljki, salata i drugih korisnih biljaka, a sve kako bi nas još više kontrolirali i kako bi izbjegli gubitak koji se svake godine stvara s privatnim voćnjacima i povrtnjacima koji se ne mogu oporezovati, te se na takav način gube stotine milijardi Eura, naročito u ruralnim područjima kontinenta.

Zabrane li se mogućnosti korištenja prastarih sorti biljaka, GMO mafija i dizajneri biljaka će konačno moći dobiti što žele, cijeli stari kontinent.

Zakon o kvaliteti sjemenja i Orwelijanska kontrola stanovništva

Od kraja 2013. godine EU sprema niz mjera s kojima će se zaštiti dizajnerske sorte korisnih biljka, najtužnije je od svega da se ovaj sramotan zakon na sve moguće načine pokušava progurati kao zaštita kvalitete sjemenja iako ona zapravo nema ništa s tim, jer su tradicionalne sorte uvijek, lokalno gledajući, najotpornije i najdugovječnije.

Plant Reproductive Material Law ide toliko daleko da čak stvara restrikcije na uzgoju i sađenju šumskih stabala i trava na travnjacima i pašnjacima, dakle ne radi se samo o hrani i prehrani već i o kontroli pošumljavanja, uzgoja stabala, te kontroli sadnje trave na travnjacima, pašnjacima, okućnicama, sportskim terenima, parkovima, ili vašim terasama i balkonima.

Zašto nekome smetaju naše prastare sorte voća, povrća i drugih biljaka koje kultiviramo na našoj zemlji?

Zašto nekome smetaju naše prastare sorte voća, povrća i drugih biljaka koje kultiviramo na našoj zemlji?

U već navedenom zakonu stoji kako će biti ilegalno saditi, reproducirati, prodavati i zamjenjivati bilo koju vrstu sjemenja koja nije prošla provjeru i certifikaciju EU agencije za biljne vrste. Ova agencija je već sada odgovorna za stvaranje ozakonjenih i testiranih vrsti biljaka koje će se moći koristiti na području EU-a. Takve vrste biljaka mogu stvoriti samo kompanije koje imaju pravo licenciranja ili pak vlade bogatih zemalja koje mogu zaštititi nacionalni biljni fond. Naše malene i siromašne države najvjerojatnije neće uspjeti spasiti gotovo ništa, te će se pretvoriti još jednom u “države slučaj” kojima drugi nameću kakvoću života i prehrane.

U nadležnosti EU spada i godišnja provjera liste biljaka te naplata u skladu s njihovom brojnošću i cerifikacijom te prijava bilo kojeg prekršaja bez obzira radi li se o privatnoj ili državnoj pogrešci.

Nova regulativa koja se trenutačno dorađuje, će staviti izvan zakona sve biljke za koje ne dobijemo godišnje certifikate, svi oni koji ne budu poštovali odluke o održavanju kvalitete sjemenja će plaćati novčane kazne, a nezakonite biljke bi se trebale uništiti.

EU komisija će s time postati vlasnik svog sjemenja starog kontinenta.

Prijedlog zakona se od 2013. do danas mijenjao nekoliko puta i to na našu štetu. Čini se da EU komisija želi kontrolirati baš sve, te da se naše slobode svakog dana nepovratno smanjuju. Ovi nenormalni drakonski zakoni su zapravo importirani iz SAD-a, naročito nakon odluke Baraka Obame da Monsantu, najvećoj i najmoćnijoj GMO kompaniji da stanoviti imunitet s kojim ova firma može raditi što god poželi, a da ne odgovara pred sudovima Amerike.

Drugim riječima kompanije nas mogu trovati i uništavati sa svojim genetskim mutiranim proizvodima bez ikakve bojazni od sudskih tužbi. S druge strane, građani SAD-a već danas u mnogim saveznim državama nemaju pravo skupljati kišnicu te ne smiju obrađivati i posjedovati voćnjake i povrtnjake s organskim biljkama.

Postajemo li mi svi zatvorenici bar-coda?

Postajemo li mi svi zatvorenici bar-coda?

Zakon o zaštiti sjemenja je zapravo regulativa koja će američki sindrom prebaciti na tlo starog kontinenta. Kada smo prije nekoliko godina pisali o prvotnim pokušajima kontrole slobodnog kućnog uzgoja prehrambenih namirnica, pogotovo na tlu Sjeverne Amerike i Novog Zelanda, malo tko je vjerovao da će se to i nama dogoditi.

Na žalost mi, kao članica EU-a nećemo moći osporiti ovaj zakon kada on bude „pušten u promet,“ iz jednostavnog razloga jer smo se obavezali na poštovanje EU zakona i na neki način smo dužni vlastite nacionalne zakone regulirati u skladu s njima.

Što to zapravo znači?

To znači da uskoro nećete moći pojesti niti jagodu iz vrta, niti papričicu iz lončanice, ako ta jagoda i ta papričica nije na listi koju je odobrila EU i za koju ćete vi plaćati godišnju naknadu.

Ovaj zakon će također uništiti varijacije svih malenih seoskih domaćinstava te organske proizvođače koji su svoje usjeve zasijali s arhaičnim sortama, koje nitko neće moći patentirati. Drugim riječima, postat će kriminalci svi oni koji nemaju dizajnerske vrste biljaka, bez obzira što su korisnici arhaičnih sorti koje su se pokazale boljima, ukusnijima, zdravijima i plodnijima od bilo koje moderne sorte.

Ako neka biljka ne bude mogla dosegnuti kriterije koje je osmislila EU, ona će automatski biti stavljena van zakona, a svi koji je budu uzgajali i koristili će postati kriminalci na vlastitoj zemlji u vlastitoj državi.

Možda vam se ove riječi čine prežustrima i previše alarmantnima, ali to je crna budućnost koja nas čeka.

Gotovo smo sigurni da nacionalne vlade neće moći registrirati većinu domaćih sorti, iz jednostavnog razloga što moderne varijacije biljaka imaju potpuno drugačije specifikacije od onih koje nisu predviđene za industrijski uzgoj i proizvodnju, okretanje leđa majki prirodi može zauvijek promijeniti izgled naše planete, a kontrola svega što jedemo i pijemo i te kako stvara klimu za društvo podložno patokraciji i diktaturi.

Ove će predivne stare vrste jabuka uskoro postati stvar zaborava.

Ove će predivne stare vrste jabuka uskoro postati stvar zaborava.

Plaćanje naknada za održavanje vlastitog vrta ili povrtnjaka je jedna stvar, no kontrola onoga što netko sije i jede je druga stvar. Na takva način se otvara mogućnost stvaranja namjernih nestašica hrane, uzmemo li u obzir sve nestabilniju klimu i društvo ne bi nas čudilo da nam se spremaju mršave godine, jer naši političari očigledno nemaju volje da razmišljaju o budućnosti, a kamo li o dobrobiti naroda kojeg navodno služe.

Orwellijanska birokracija u kombinaciji sa zakonima iz Kafkinog procesa su evidentni dokaz da mi ne živimo u slobodnom društvu niti da je demokracija ono o čemu smo učili u školama, svi zakoni se donose kako bi se zaštitili „veliki“ na štetu „malih.“

Pitanje je samo kada će „malima“ dozlogrditi?

Voljeli bismo potaknuti javnu raspravu o donošenju ovakvih i sličnih zakona, te bismo željeli da se čitatelji sami informiraju o „EU Plant Reproductive Material Law,“ s nadom da će nadležni reagirati kako naši vrtovi u skoroj budućnosti ne bi bili zasijani skupim i neadekvatnim sjemenjem ili, u slučaju nastavka produbljavanja ekonomske krize, kako naši vrtovi ne bi zjapili prazni kao i našu trbusi.

Nadopuna članka siječanj 2020. godine:

Certifikacija ili inspekcija nasada.

Prije pet godina samo pisali o tome i dobili smo prijavu i blokadu zbog širenja “lažnih vijesti”. Danas kad je to postalo stvarnost nitko se ne buni. Obratite pažnju kako u europskom zakonu o kvaliteti sjemenja stoji sljedeća stvar: EU zemlje su dužne registrirati svoje vrste sjemenskog materijala. EU zemlje mogu izabrati certifikaciju ili inspekciju nasada, sjemenja ili sadnica prije njegova stavljanja na tržište. Sjeme iz zemalja van Europske unije također mora biti u skladu s europskim kriterijima, a sjeme koje ne odgovara europskim standardima se može uvesti i prodavati na EU tržištu isključivo u slučaju nestašica. U zakon o kakvoći sjemenja ulaze čak šume i ukrasne biljke.

U Europskoj agenciji za kakvoću i certifikaciju sjemenja možete provjeriti koliko je naša država certificirala sjemenja točnije koliko nije.

Je li se tako brinemo o zaštiti starih sorti?

Pametnom dosta.

Update 13.12.2020. Iako su nas godinama mnogi prozivali ludima teoretičarima zavjere” zbog gornjega članka, danas je još jedna “teorija zavjere” postala sumorna stvarnost u krajnje poneriziranom društvu. Hrvatska vlada je donijela zakon o sjemenu, sadnom materijalu i priznavanju sorti poljoprivrednog bilja u kojem se i te kako naslućuje zabrana proizvodnje sjemena OPG-ovima, odnosno malim proizvođačima za vlastite potrebe.

Zakon donosi nova ograničenja proizvođačima koji na svojim gospodarstvima koriste domaće sjeme i ne uvažava načela ekološke proizvodnje”,

upozoravaju iz Hrvatskog saveza udruga ekoloških proizvođača, udruge OPG Život te udruge Biovrt, pozivajući se na europske naloge. Oni naime reguliraju područje proizvodnje sjemena isključivo za komercijalne svrhe, ali s novim zakonom kod nas se uvodi pojam sjeme s obiteljskog gospodarstva te se to definira kao sjeme proizvedeno za vlastite potrebe. Takvo sjeme je zabranjeno staviti na tržište što je pojam koji u ovom kontekstu ne postoji u europskim zakonima.

Domaće sjeme bi se trebalo doraditi kod ovlaštenog dorađivača, a također bi se trebale koristiti isključivo registrirane sorte, čini se da su naši političari nekako zaboravili da pravo korištenja vlastitog sjemena proizvođačima jamči UN-ova Deklaracija o pravima seljaka i drugih osoba koje rade u ruralnim područjima, a koju je obvezna poštivati i Hrvatska. Da stvar bude gora, EU napuci koji reguliraju sjemenarstvo se isključivo odnose na komercijalnu proizvodnju istoga, unatoč tome novi zakon u RH uvodi pojam “sjeme s obiteljskog gospodarstva” definiran kao sjeme proizvedeno za vlastite potrebe koje je zabranjeno stavljati na tržište. Takvo što ne postoji na području EU, no čini se da je Balkan bio i ostao crna rupa za sve moguće legislative, uključujući i ovu koja će nam “raditi o glavi”.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvor:

European Seed Certification Agencies Association

EU marketing requirements -Food safety

Plant reproductive material

Seeds and Propagating Material for Agriculture and Horticulture

EU Seed Fraud Network

Review of EU legislation on the marketing of seed and plant propagating material

Forest Reproductive Material

Propagating Material and Plants of Fruit Genera and Species

Controls and Import Conditions

Lists of implementing measures related to marketing of specific seeds

BREAKING: European Commission to criminalize nearly all seeds and plants not registered with government

EU To Ban Heirloom Seeds and Criminalize Unregistered Gardens

European Commission To Ban Heirloom Seeds and Criminalize Plants & Seeds Not Registered With Government