U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Hodanje kao izvor mentalnog i tjelesnog zdravlja

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Iako se često žalimo na hodanje i pohlepno grabimo prilike za vožnju u nekom javnom prijevoznom sredstvu ili liftu, prednosti hodanja kao fizičke aktivnosti nebrojene su, a sežu u različite domene ljudskog funkcioniranja.

Vjerojatno najpoznatiji pozitivan ishod hodanja jest bolje zdravlje. Istraživanja su pokazala da je hodanje tridesetak minuta dnevno, pet dana tjedno, povezano s manjom pojavnošću medicinskih teškoća poput srčanih bolesti, dijabetesa i pretilosti, ali i depresije, demencije, anksioznosti, raka debelog crijeva, osteoporoze i mnogih drugih.

Stoga ne čudi podatak da su istraživanja ukazala na povezanost mortaliteta i vremena provedenog sjedeći. Trend hodanja kao načina putovanja ubrzano se širi, čemu svjedoče i podaci da se od 2005. do 2010. udio Amerikanaca koji hodaju povećao s 56 na 62 posto, a pokrenute su i neke inicijative, njih preko 100, za promociju hodanja i reorganizaciju gradskih četvrti na način koji bi omogućio veći broj staza za šetanje, ali i postojeće učinio ugodnijim.

Nakon samo 20 minuta šetnje naš  mozak počinje raditi puno većom brzinom i efikasnošću.

Nakon samo 20 minuta šetnje naš mozak počinje raditi puno većom brzinom i efikasnošću. Mozak za vrijeme tihog sjedenja je prikazan na lijevoj strani, a mozak nakon šetnje vidite na desnoj strani.

No, hodanje ima pozitivan utjecaj i na spoznajne funkcije, poput pamćenja i kreativnosti. Šetnja impresivnim prirodnih krajolicima može poboljšati pamćenje i do 20% u odnosu na prepune ulice grada.

Mehanizam iza navedene pojave sasvim je jednostavan – gradske ulice, posebice za vrijeme gužve, pune su nebitnih, no zamjetljivih podražaja koji dodatno opterećuju naš mozak, ionako umoran od učenja. S druge strane, priroda pruža mirno utočište koje pomaže mozgu da se odmori te samim time i kvalitetnije pohrani informacije. No, tvrditi da su takvi nalazi isključivo posljedica promjene okoline, a ne samog hodanja, bilo bi pogrešno.

Osim poboljšanja psihofizičkog zdravlja, šetnja prirodnom omogućava i povećanje naše kreativnosti.

Osim poboljšanja psiho-fizičkog zdravlja, šetnja prirodnom omogućava i povećanje naše kreativnosti.

Možda najzanimljiviji učinak hodanja jest poboljšanje kreativnosti. Iako se možda činilo stereotipnim vjerovati da profesor Baltazar dođe do rješenja problema nakon hodanja, istraživanja su pokazala da je doista samo hodanje dovoljno da naša kreativnost procvjeta, a taj učinak zadržava se čak i neko vrijeme nakon što sjednemo.

Naravno, takvi su nalazi privukli pažnju brojnih znanstvenika koji detaljnije istražili povezanost hodanja i kreativnosti te došli do nalaza da hodanje pospješuje kreativnost čak i u slučaju kada osoba hoda na traci, gledajući u običan zid.

Nakon svega, čini se optimalnim za um i tijelo ustati od računala i uputiti se u opuštajuću šetnju u obližnju prirodu, ako to vrijeme dozvoljava. Čak i ako nema prirode u blizini, i obična šetnja do posla povezana je s pozitivnim promjenama u psihološkoj dobrobiti pojedinca, kao i kvalitetnijim socijalnim odnosima. Čini se da je nemoguće izbjeći pozitivnim utjecajima hodanja na svakidašnji život, stoga je najbolje prepustiti im se i, umjesto da konstantno nekud žurimo, laganim tempom doći do cilja, uživajući u svakom koraku našeg putovanja.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

The Incredible Benefits of Humankind’s Most Basic Form of Exercise—Walking

Memory Improved 20% by Nature Walk

Study: A 20-minute walk every day could save your life

You’re 60% more creative when walking, a study has found

Music and walking speed – it’s not what you think

Walking or Biking to Work May Make You Happier