TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Spavanje i učenje – tko tu koga uvjetuje?

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Na temelju vlastitog iskustva svi smo se uvjerili da u situacijama neispavanosti i umora ne funkcioniramo najbolje ni na najjednostavnijim razinama. Bez motivacije, koncentracije i energije, čini se gotovo nemogućim obaviti neki zadatak, pogotovo ako on zahtjeva kognitivni napor. Takav je scenarij pogotovo čest u studentskoj populaciji, dijelom zbog nedostatka vremena, a dijelom i zbog načina njegove organizacije. Iako je relativno čest prizor vidjeti studenta kako uči do zadnje minute prije ispita, istraživanja su pokazala da je takav pristup daleko od optimalnog.

Sposobnost učenja, odnosno svladavanja novih sadržaja koje dovodi do promjena u ponašanju (ili prolaska ispita), predstavlja jedan od temelja razvoja ljudske kulture. Zbog sposobnosti brzog usvajanja novih informacija, učenja iz iskustva, socijalnog učenja te učenja uvidom (aha-efekt), ljudi su se uspjeli izdvojiti od ostalih životinja te iseliti iz pećina u nebodere, podižući se time na vrh hranidbenog lanca.

Kakav ste učenik? Je li vam teško prihvatiti nove stavove i znanja ili ih asimilirate s lakoćom?

Kakav ste učenik? Je li vam teško prihvatiti nove stavove i znanja ili ih asimilirate s lakoćom?

No, takva izuzetna sposobnost iza sebe sakriva i izuzetne mehanizme koji ju omogućuju. Učenje se smatra prvom fazom još složenijeg procesa poznatog kao pamćenje, a odvija se kroz tri sustava. Osjeti iz našeg tijela dovode se živčanim putevima do sustava senzornog pamćenja, u kojem dolazi do selekcije podražaja koji se smatraju važnima ili istaknutima.

Takvi podražaji putuju dalje do sustava kratkoročnog pamćenja u kojem se privremeno zadržavaju, najčešće u trajanju do nekoliko desetaka sekundi. To je sustav koji privremeno zadržava informaciju, dok pažnja nije skrenuta na neku drugu informaciju (slavni slučajevi pokušaja upamćivanja nečijeg broja telefona). Ponavljanjem, organizacijom i elaboracijom takvih informacija, one ulaze u dugoročno pamćenje, iz kojeg utječu na naše ponašanje.

Nakon kratkog pregleda puta koji informacija mora proći da bude upamćena, jasno je kako sve umor može naštetiti trajnom upamćivanju informacija. San se smatra ključnim za konsolidaciju tragova pamćenja, odnosno prijelaz informacije iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje.

Koliko je umor povezna s oslabljenim pamćenjem ili poteškoćama u pamćenju?

Koliko je umor povezan s oslabljenim pamćenjem ili poteškoćama u pamćenju?

Različitim je istraživanjima pobliže određivana povezanost sna i pamćenja, a prema rezultatima novijih, nije umor taj koji smanjuje sposobnost pamćenja, nego oslabljeno pamćenje inducira umor. Istraživanja provedena na vinskim mušicama ukazala su da je dio mozga zadužen za pamćenje (analogan ljudskom) također zadužen i za održavanje budnosti, koju, u slučaju oslabljene funkcionalnosti, postupno gasi.

Također, pamćenje opterećuje i pojava retroaktivne inhibicije – novih sjećanja koja brišu stara zbog neuspjelog prijenosa iz kratkoročnog u dugoročno pamćenje. Stoga je bolje učiti prije spavanja nego ujutro, budući da tijekom sna mozak obrađuje mnogo manje informacija te je stoga smanjena mogućnost pojave interferencije. Uz to, tijekom sna ponovno se aktiviraju neka sjećanja, što dovodi do njihovog još boljeg zapamćivanja. Spavanje je posebno bitno u srednjoj odrasloj dobi, budući da je na temelju kognitivnog funkcioniranja moguće dobro predvidjeti kognitivne sposobnosti u dubokoj starosti.

Iako se možda ne čini tako, istraživanja pokazuju da je bolje prije ispita naspavati se nego učiti cijelu noć. No, ako sami sebe uvjerite da ste se dobro naspavali, da ste puni energije i spremni i za najteža pitanja, moguće je proizvesti placebo efekt, odnosno lažni osjećaj odmora koji će poboljšati vaše funkcioniranje. Vještiji mogu i mindfulness meditacijom probuditi uspavane dijelove sebe, no za to je potrebno uložiti nešto više vremena i truda.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Why all-nighters don’t work: How sleep, memory go hand-in-hand

Learning best when you rest: Sleeping after processing new info most effective

Reactivating memories during sleep: Memory rehearsal during sleep can make a big difference in remembering later

The Age At Which Sleep Matters Most For a Good Memory

A Strange Cure for Lack of Sleep

Study Finds Memory Has a Fascinating Effect On Sleep