SVIJET POD LUPOM

Nevjerojatna kamuflaža hobotnice

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Hobotnice pripadaju najinteligentnijim morskim stvorenjima, njihova mogućnost kreativnih rješavanja problema, matematičkih zagonetki, dizajnerskog uređivanja „okućnica“ i preživljavanja u najekstremnijim uvjetima je dobro poznata, no svako malo se pojavi video uradak koji pokazuje kako ne postoji niti jedno biće na zemlji s boljom kamuflažom od ovih glavonožaca.

Nedavna podmorska snimka Johnatana Gordona je na Internetu podigla dosta interesa zbog nevjerojatne sposobnosti hobotnica da se kamufliraju pred našim očima. Jedan gledatelj Gordonova video uratka je naveo kako mu se hobotnica čini poput klingonske letjelice koja se otkriva trenutak prije nego li dotakne neprijateljski brod.

1 hoba

Gordonova hobotnica nakon uklanjanja kamuflaže.

Sam vlasnik snimke je izjavio slijedeće:

„Nisam imao pojma da je hobotnica ležala na morskom dnu, da se nije odlučila pokazati kada sam bio pola metra od nje, prošao bih je potpuno nesvjestan njena prisustva.“

Morski glavonošci poput sipa, liganja i hobotnica imaju malene vrećice s pigmentom u porama kože, s njima upravljaju spletovi minijaturnih mišića koji na nagovor centralnog nervnog sustava oblikuju tijelo životinje zajedno s njenom raznobojnom pigmentacijom.

Kromatofore glavonožaca i dan danas predstavljaju zagonetku koju ljudi ne mogu replicirati niti s najmodernijom tehnologijom. Zahvaljujući kompleksnim nervnim signalima, vrećice s pigmentom u hobotnica se razvlače ili sažimaju te na takav način omogućavaju gotovo trenutačnu kamuflažu koja ovim životinjama služi za lov, parenje ili za skrivanje od većih i opasnijih predatora.

Možete i pronaći hobotnicu na slici?

Možete li pronaći hobotnicu na slici?

Prije nego li pogledate video uradak pokušajte pronaći hobotnicu dok je u potpunosti kamuflirana.

Gordon je zapravo natjerao hobotnicu da se pokaže jer se vidi kako je jadna životinja pobijelila od straha nakon što je kamera došla nepunih metar od nje. Inače bijela boja kod hobotnica označava strah i ponekad paniku.

Osim sposobnosti da se jako dobro skrivaju pred očima, neke vrste hobotnica su odlični pantomimičari. Na donjem video uratku vidite primjerke zebrastih tropskih hobotnica koje oponašaju; morske zmije, ribe paukove, otrovne morske raže i druga morska bića kako bi prestrašile potencijalne predatore.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvor:

Now You See Me, Now You Don’t! Incredible Octopus Camouflage

Video: This octopus has some serious camouflage skills

Mimic octopus – Wikipedia