PONERIZACIJA DRUŠTVA

Psihopati (sociopati) među nama – istine i mitovi

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Iako se često ne pravi razlika među terminima, što je ujedno i izvor mnogih predrasuda o osobama s mentalnim bolestima, psihopatologija i psihopatija, koju neki izjednačuju sa sociopatijom, nisu isto. Dok prva označava ukupnost mentalnih poremećaja, druga je usmjerena na specifičan poremećaj s karakterističnim neurološkim defektom koji onemogućuje empatiju, a naglašava impulzivnost i manipulativnost. No, i uz taj poremećaj postoje brojne pogrešne koncepcije, o kojima govori i ovaj članak.

Psihopatija je privukla mnogo pažnje i psihologa i psihijatara, zbog čega su razvijeni i različiti instrumenti za mjerenje iste, poput PCL-R-a, koji se koristi u dijagnosticiranju poremećaja. Važno je naglasiti da je psihopatija kontinuiran poremećaj – u određenoj mjeri psihopatija je izražena u ponašanju svakog od nas, no, znanstvenici smatraju da, samo 1% ukupne populacije zadovoljava preduvjete za kliničku dijagnozu.

Bush mlađi će ostati zapamćen kao prvi predsjednik Amerike koji je sustavno lagao građane o događajima zbog kojih je pokrenuo nekoliko vrlo unosnih ratova.

Bush mlađi će ostati zapamćen kao prvi predsjednik Amerike koji je sustavno lagao građane o događajima zbog kojih je pokrenuo nekoliko vrlo unosnih ratova. Njegova gestikulacija i način govora podsjetila je na retoriku koju su koristili diktatori za koje se kasnije saznalo da imaju karakterne osobine psihopata.

Ono što također može biti indikativno jesu nesvjesni utjecaji na ponašanje, poput stila govora. Svatko ima specifičan stil govora (uporaba određenih riječi, glagolskih vremena ili načina češće od drugih), no određena obilježja pokazala su se karakterističnima za psihopate, poput uporabe prošlog vremena (čime se distanciraju od teme o kojoj govore), izgovaranje „praznih“ riječi kako bi dobili na vremenu, češće spominjanje fizioloških potreba nego socioemocionalnih i slično.

Njemački car Vilhelm II, psihopat - karakteropat koji je zacementirao put Njemačke u potpuni militarizam.

Njemački car Vilhelm II, psihopat – karakteropat koji je zacementirao put Njemačke u potpuni militarizam.

Također, istraživanja su pokazala da u prosjeku psihopati imaju slabije razvijen osjet mirisa, do čega dolazi zbog preklapanja moždanih regija odgovornih za miris i kontrolu ponašanja. Od ponašajnih karakteristika, ističu se izrazito visoko samopouzdanje, egocentrizam, bezbrižnost, šarmantnost, težnja manipulaciji, neustrašivost i hladnoća pod pritiskom. Naravno, svatko od nas ima poneku od ovih osobina ili čak više njih, no tek njihovo neprimjereno pojavljivanje u specifičnim situacijama čini osobu psihopatom.

Adolf Hitler je pokazivao jasne psihopatske odlike, njegovi javni nastupi su zatrli put izučavanju govora tijela, tako karakterističnog za pishopate s mesijanskim kompleksom.

Adolf Hitler je pokazivao jasne psihopatske odlike, njegovi javni nastupi su zatrli put izučavanju govora tijela, tako karakterističnog za psihopate s mesijanskim kompleksom.

Jedan od češćih mitova o psihopatiji jest onaj da su psihopati „ludi“. No, po ponašanju se na prvi pogled uopće ne razlikuju od zdrave populacije, stoga ih je tim kriterijem praktički nemoguće uočiti. Također, većina psihopata čak nisu ni kažnjavani kriminalci i nikad ne završe u zatvoru, a velika većina njih nikad ne počine nasilne zločine. Također, u prosjeku psihopati koji završe u zatvoru se češće i vrate zbog ponavljanja kriminalnih djela, u usporedbi s kriminalcima koji nisu psihopati. Psihopati, zbog nedostatka empatije, mogu neograničeno koristiti agresiju kao sredstvo postizanja cilja.

Psihopat - karakteropat Staljin je imao čak i sociopatske karakteristike. Veliki Andrzej Lobaczewski je otkrio kako se ovakav tip pishopate dijelom stvara i zbog određenih povrijeda glave iz djetinjstva ili tijekom poroda.

Psihopat – karakteropat Staljin je imao čak i sociopatske karakteristike. Veliki Andrzej Lobaczewski je otkrio kako se ovakav tip psihopate dijelom stvara i zbog određenih povrijeda glave iz djetinjstva ili tijekom poroda.

No, ako agresija nije potrebna ili je dovoljna samo manipulacija (bilo prijetnjama, bilo ulizivanjem), do nje neće ni doći te će takav pojedinac ostati prikriven postižući svoj cilj.

Goebbeles jedan od tipičnih psihopata - karakteropata.

Goebbeles jedan od tipičnih psihopata – karakteropata s ozljedama glave nastalima tijekom poroda. Car Vilhelm II imao je identični poremećaj i identičnu povredu glave, no umjesto zakazanog motoričkog centra noge poput Goebbelsa, Vilhelm je imao zakazalu motoriku jedne ruke. .

Iako se ne može govoriti o uzročno-posljedičnoj vezi između psihopatije i zlostavljanja u djetinjstvu, postoje dokazi o povezanosti određenih ponašanja u djetinjstvu s razvojem psihopatije u odrasloj dobi, čime je zapravo ukazano na činjenicu da postoje djeca psihopati. Iako je prihvaćanje činjenice da je vlastito dijete psihopat izrazito teško za svakog roditelja, ono je prvi korak prema djelomičnom rješenju problema.

Nevjerojatna snimka u kojoj se vidi velika crna rupa na prednjem dijelu mozga, koju je Roth nazvao

Nevjerojatna snimka u kojoj se vidi velika crna rupa na prednjem dijelu mozga, koju je profesor Roth nazvao “centar zla.” Mozak psihopata uvijek ima jako malo aktivnosti u prednjem moždanom režnju.

Postoje i neurološki dokazi da, kada se potrude (što uglavnom nije često), neki psihopati mogu osjećati empatiju i razumjeti emocionalna stanja drugih, što je potaklo razvoj različitih pristupa koji imaju za cilj promjenu ponašanja karakterističnih za psihopatiju tijekom djetinjstva, što može dovesti do poboljšanja u socijalnom funkcioniranju. No, u odrasloj dobi, psihoterapija može biti dvosjekli mač – psihopati od terapeuta mogu bolje upoznati načine na koje ljudi funkcioniraju te tim znanjima obogatiti svoj arsenal sredstava za interpersonalnu manipulaciju.

Na donjoj slici vidite mozak Jima Fallona, u prednjem režnju gotovo i nema aktiovnosti.

Na donjoj slici vidite mozak profesora Jima Fallona, u prednjem režnju gotovo i nema aktivnosti. Nakon što je Fallon priznao da ima psihopatske osobine i markere u mozgu koji upućuju kako je psihopat, kolege su se zažalile smatrajući da niti jedan psihopat ne bi priznao takvo što. Jesmo li mi u stanju prepoznati psihopate?

Iako psihopati čine 1% ukupne populacije ( i oko 25% zatvorske), nisu podjednako raspodijeljeni u svim područjima ljudske djelatnosti. Prema rezultatima jednog britanskog istraživanja, najveći udio psihopata postoji među izvršnim direktorima, pravnicima, zaposlenicima u sektoru medija, prodavačima, kirurzima, novinarima, policajcima, pripadnicima klera, kuharima i državnim službenicima.

Naravno, ni u kojem od navedenih zanimanja psihopati ne predstavljaju većinu, no činjenica je da se u njima pojavljuju češće nego u ostalima zbog mogućnosti da svoje hladne i ponekad brutalne tendencije za manipulacijom ili destrukcijom ispoljavaju na „prihvatljiv“ način.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Are You Working for a Psychopath?

How to Spot Psychopaths: Speech Patterns Give Them Away

How So Many Psychopaths Manage to Reach Positions of Power

Criminal Minds Are Different From Yours, Brain Scans Reveal

Psychopathic Traits Seen in Children’s Brains

Coldhearted Psychopaths Feel Empathy Too

Psychopaths Have Poor Sense of Smell, Study Finds