TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Žena s muškim genima rodila blizance

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Jedna od pet tisuća žena tijekom puberteta razvija MRKH sindrom koji sprječava razvoj maternice, jajovoda i vagine, no Britanka Hayley Haynes je u 19 godini saznala, ne samo da nema maternicu već, da je genetski gledano muškarac u ženskom tijelu s XY kromosomima.

Hayley Haynes u 19 godini odlučila posjetiti ginekologa jer ju je nedostatak mjesečnice iznimno zabrinjavao, bojala se kako bi mogla imati kakav teži hormonalni poremećaj ili pak neki tumor koji sprječava normalna mjesečna krvarenja. Nakon podrobnih ispitivanja, liječnici su otkrili da je Hayley zapravo žena s muškom genetikom te da je zbog toga nije narasla niti maternica, niti jajnici.

Većina ljudi zna kako žene nose kromosomsku varijaciju XX dok muškarci nose varijaciju XY, ta malena razlika omogućava sve muško-ženske psihofizičke atribute po kojima se „tako puno“ razlikujemo.

xyy2

Tipične oznake XYYY muškaraca: visok i snažan, bubuljičav, hiperaktivan, lako razvija mišiće, uglavnom se više znoji od drugih muškaraca, zna biti dlakaviji, skloniji riskantnijim radnjama i ovisnostima o adrenalinu.

Od ukupno 46 kromosoma u ljudskom tijelu, 44 su autosomi, a preostala dva su heterokromosomi – spolni kromosomi ili gonosomi, kao što smo već objasnili, kombinacija XX je za ženski, a XY je za muški spol. Osim ovih osnovnih varijacija znanost poznaje još neke kombinacije spolnih kromosoma koji stvaraju različite spolne varijetete, poput muškarca nad muškarcima koji nosi XYY varijaciju kromosoma ili pak ljude koji su rođeni s više pari spolnih kromosoma ili pak onih koji u svojoj genetici uopće nemaju spolne kromosome. O tim interesantnim kromosomskim varijacijama smo pisali ovdje.

Hayley i Sam na dan vjenčanja, sredinom 2001. godine.

Hayley i Sam na dan vjenčanja, sredinom 2001. godine.

Iako priroda poznaje više od dva osnovna spola, slučaj Hayley Haynes je po mnogo čemu jedinstven jer se ni po čemu nije moglo otkriti kako između izgleda i genetike postoji jako veliki jaz.

Teško je objasniti kako se ova Britanka osjećala nakon što su joj liječnici otkrili da ne može imati djecu jer je genetički gledano muškarac, no znanost je shvatila kako joj ipak može pomoći da ostvari svoj najveći san, točnije, majčinstvo.

Detaljno skeniranje njena tijela nakon prvotnog hormonalnog tretmana je otkrilo kako Haynes ima majušnu maternicu koja se prostire na nekoliko kvadratnih milimetara. Nakon nekoliko godina striktne hormonalne kontrole, Haynes je počala razvijati maternicu kao svaka druga žena.

Ponosni mama i tata s kerkicama

Ponosni mama i tata s kćerima Avery i Darcy.

Na koncu je u nju implantirano 13 oplođenih jajašaca od kojih su se dvoje razvili u zdrave ljudske fetuse, koji su se održali do kraja trudnoće, omogućavajući britanskom paru da na koncu dobiju zdrave blizanke pod imenom Avery i Darcey.

Hayley i njen suprug Sam su priznali kako su financijski i psihološki iscrpljeni no da bi sve ponovno prošli ako bi znali da će u rukama držati svoju djecu.

Liječničkim jezikom govoreći, Hayley je rođena s takozvanim sindromom androgene neosjetljivosti, takvo imenovanje je podosta uznemiravalo:

„Zamislite da živite kao žena, osjećate se kao žena, te da vam jednog dana liječnici kažu da nikada nećete imati djecu, jer ste zapravo muškarac. Meni se kao tinejdžerici takvo stanje činilo užasnim, razmišljala sam kako ću dečku reći da sam zapravo muškarac, tko bi mi takvo što povjerovao, ni ja nisam mogla doći sebi od te pomisli. Odjednom je veliki dio mog života jednostavno nestao, osjećala sam se kao žena, no sramila sam se svog stanja. Sam, dečko s kojim sam od svoje 16 godine je i dan danas sa mnom on me je tješio i podržavao od kada sam saznala za svoj poremećaj.”

Hayleyin muž Sam se sjeća kroz što je sve prolazila njegova supruga:

„Pričala mi je kako je niti jedan muškarac neće željeti pogledati. Rekao sam joj, kako će muškarci koji ju zavrjeđuju i te kako obratiti pozornosti kakva je ona žena, te da ih njen genetički problem neće odvratiti od njenih ljudskih osobina i vrijednosti. Tada smo bili prijatelji, no danas mi je jako romantično jer taj muškarac sam zapravo ja.“

Brojne konzervativne udruge i protivnici umjetne oplodnje su ostali u manjini, a svekolika britanska javnost je smatrala kako genetički poremećaj ne može nikome zabraniti da postane roditelj ako ta osoba, i njen partner to toliko puno žele.

Prva slika Avery i Darcy u maminom trbuhu.

Prva slika Avery i Darcy u maminom trbuhu.

Ovaj bračni par je dobio djecu zahvaljujući britanskom zakonu koji omogućava umjetnu oplodnju s genetičkim materijalom tri roditelja, u ovom slučaju jajajšca iz anonimne donatorice su oplođena sa Samovom spermon nakon što je u njih implantirana Hayleyena DNK.

Britanija je do sada imala brojne pokušaje genetičkih manipulacija i istraživanja, neki od njih prelaze sve granice etike i ljudskosti, poput stvaranja hibrida s ljudskom i životinjskom genetikom i sličnih pokusa koji nalikuju kombinaciji Mengeleovskih i Frankensteinovskih ideja.

Voljeli bi vjerovati kako će se ovakve tehnike koristiti samo iz humane i uljudbene pobude te da psihopatima u znanstvenim kutama neće pasti na pamet praviti čudovišta iz najgorih noćnih mora. Rođenje prvih genetski modificiranih beba bi se moglo iskoristiti u iznimno negativne svrhe, zakoni u SAD-u i nekim zemljama EU još uvijek ne omogućavaju kontrolu nad takvim radnjama. S druge strane, onima koji žele imati svoju djecu, je pothvat poput ovog kroz koji su prošli supružnici Haynes preskup i financijski nedostižan. Nadamo se da će se takvo stanje u skoroj budućnosti promijeniti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Woman born with no womb gives birth to twins after treatment breakthrough

Woman who was genetically a man gives birth to TWINS after doctors GREW her a womb

‘I was born without a womb’: Woman, 28, left heartbroken by rare condition given hope as she could become first in Britain to have a uterus transplant

Mayer Rokitansky Kuster Hauser Syndrome