PONERIZACIJA DRUŠTVA

UDARNA VIJEST: Islanđani počeli zatvarati bankare koji su ih upropastili

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Gotovo nevjerojatna vijest dolazi s krajnjeg sjevera Europe, islandski Vrhovni sud je proglasio krivima četiri vodeća bankara koji su 2008. godine ovu malenu zemlju odveli u bankrot. Island je još jednom pokazao kako bi svi mi mogli nešto naučiti od ove države.

Vrhovni sud Islanda je 12.02.2015. odbacio žalbe optuženika na njihovu presudu te ih je poslao na odsluživanje zatvorske kazne. Iako su u očima Islanđana mnogi bankari bili prozivani za njihovo nedavno dužničko i kreditno ropstvo, četiri vodeća menadžera banke Kaupthing su svojim burzovnim manipulacijama, bezobzirnim mešetarenjem i financijskim prevarama osigurali potpuni bankrot Islanda zbog kojeg su Islanđani s ekonomskog „krova“ Europe postali država s grčkim sindromom.

Konačno osuđeni. Islanđani su dočekali barem dio pravde.

Konačno osuđeni. Islanđani su dočekali barem dio pravde.

Kaupthing je bila jedna od tri najveće islandske banke koje su bezobzirnim financijskim spletkama i okradanjem vlastitih korisnika krajem 2008. povukle u propast cjelokupno gospodarstvo otočke države. Zajedno s malverzacijama iz banaka Glitnir i Landsbank svaki građanin Islanda je preko noći postao zadužen za 325 tisuća britanskih funti.

Zbog toga je islandska valuta, u manje od 24 sata, postala bezvrijedna, a cijela državna administracija zajedno s javnim poduzećima, mirovinskim i zdravstvenim fondovima je postala talac uglavnom britanskih i nizozemskih bankara koji su tražili naplatu nacionalnih dugova uz ogromne lihvarske kamate.

Nakon što su Islanđani odlučili da niti jednoj stranoj banci neće dozvoliti takozvani bailout ili pljačkanje državnih rezervi stranih valuta i plemenitih metala, Island je pokrenuo prvu nacionalnu istragu s kojom je otkrivena internacionalna monetarna prevara koja svoje organizatore krije u samom srcu Europe poglavito u vidu britanskih, nizozemskih i njemačkih investicijskih, mešetarskih i bankarskih institucija.

Hredar Mar Sigurdson, bivši izvršni direktor odbora Kaupthinga je dobio zatvorsku kaznu od pet i pol godina.

Sigurdur Eirnarsson, predsjednik Upravnog odbora banke Kaupthing je dobio zatvorsku kaznu od četiri godine.

Magnus Gudmunsson, direktor podružnice Kaupthing u Luksemburgu, preko koje se izvlačio ukradeni novac iz Islanda je dobio četiri i pol godine zatvorske kazne.

Olafur Olafson, jedan od glavnih dioničara spomenute banke je osuđen na četiri i pol godine zatvora.

Islanđani su se suprostavili bezobraznom pritisku Gordona Browna.

Islanđani su se suprostavili bezobraznom pritisku Gordona Browna.

Ovaj četverac je proglašen krivim za manipulaciju finacijskim sektorom Islanda te varanjem svih korisnika banke zbog ostvarivanja vlastite dobiti i dobiti ljudi iz sjene unutar EU bankarskih institucija. Prokazala se i veza sa šeikom Mohammad Bin Khalifa Al-Thanijem iz Katara koji je imao 5,1% udjela u ovoj banci prije njena sloma 2008. godine. Inače poznato je kako je Kaupthing stvarao fiktivne troškove, kredite i druge smicalice da bi se novac bez ikakvog vidljiva traga prebaciovao ovom šeiku i drugim katarskim „investitorima.“ Veliki dio novca je prvo putovao na britanske račune, a nakon toga je nestajao u vidu magle, vodeći Island svakim danom sve bliže slomu.

O ovoj temi smo detaljno pisali ovdje.

Iako su bankari krajem 2013. godine proglašeni krivim, žalili su se Vrhovnom sudu koji je još jednom pročešljao njihov slučaj dajući za pravo dodatne mjere osiguranja, poput stalne zabrane za rad u financijskom i bankarskom sektoru ovoj četvorici te zamrzavanje i oduzimanje imovine koja se stvorila malverzacijama u Kaupthingu.

Četverac je ostao u uvjerenju kako je potpuno nevin te da nisu imali nikakvog udjela u bankrotu Islanda iako su istražitelji s godinama prikupili nekoliko desetaka tisuća stranica koje su pokazivale upletenost četverca u pljačkanje Islanda.

Još uvijek se ne zna tko je slijedeći na redu za suđenje, no sigurni smo kako bi naše opljačkane i devastirane države trebale početi hvatati i osuđivati mešetare, lopove i bankare koji su nas doveli u situaciju da se nalazimo na samom zatku EU ekonomije.

Hoćemo li mi za to imati pameti i želje, čisto sumnjam, no tada nam ne preostaje ništa drugo već da upadnemo u još veće krize i dužničko ropstvo.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvor:

Kako su Islanđani pobijedili svjetske bankare?

Iceland Begin To Jail Bankers

Iceland convicts bad bankers and says other nations can act

Iceland Jails Kaupthing Bankers for Market Manipulation