PONERIZACIJA DRUŠTVA

Inovativna ideja praćenja pacijenata preko kompjutora i smartphona

Autor: Anamarija Vukojević

Matrix World

Zamislite da imate neograničene resurse, najbolje stručnjake, ljude i planetu s kojom možete raditi što želite. Niste ograničeni u svom stvaranju, vaša mašta i kreativnost u potpunosti mogu živjeti kroz vaša djela. Da li bi se odlučili činiti dobra djela ili loša? Vjerojatno bi većina ljudi odgovorila ovo prvo. No, ogromna većina nema gotovo nikakvu moć dok nekolicina koristi ogromne resurse, životnje i ljude kao zamorce i namjere im nikako nisu dobre.

Sjetimo se, sad već starog, filma “Equilibrium”. Tamo negdje u dalekoj budućnosti vlada striktni režim koji je eliminirao rat suzbijanjem emocija. Knjige, umjetnost i glazba strogo su zabranjeni. Osjećati je zločin kažnjiv smrću! Jesmo li već ogromni korakom zakoračili u upravo takvu budućnost gdje je svaka naša aktivnost praćena od strane nečega ili nekoga?

Istraživači s Univerziteta Rochester razvili su inovativnu ideju aplikacije koja omogućava liječnicima pristup pacijentima. Aplikacija pomaže da u bilo kojem trenutku uključe kameru na pacijentovom kompjuteru ili smartphonu i provjere što se događa s pacijentom. Tko ne bi želio, pogotovo bolesni ljudi, da se netko tako i toliko brine o njima?

Pokretač ove doista nevjerojatne aplikacije je profesor Jiebo Luo koji na Univerzitetu predaje predmet „Znanost kompjutora“. Pomoću njegove aplikacije liječnicima je omogućeno da kroz „selfie“ fotografije, video ili kroz reakcije na informacije koje promatrani pacijent proučava uoče njegove facijalne znakove.

Možemo očitati otkucaje srca gledajući čelo pacijenta. Zatim očne pokrete, prepoznati koliko njihove oči često trepću. Doslovno možemo vidjeti koliko su njihove zjenice proširene. Prateći facijalne ekspresije možemo odrediti jedno od šest raspoloženja u kojem se pacijent nalazi.

Jiebo Luo, uvaženi profesor Univerziteta Rochester, začetnik ideje povezivanja liječnika i pacijenta dozvoljenim, tihim i neometajućim monitoringom.

Jiebo Luo, uvaženi profesor Univerziteta Rochester, začetnik ideje povezivanja liječnika i pacijenta dozvoljenim, tihim i neometajućim monitoringom.

Tim profesora Jiebo Lua tvrdi da je ova aplikacija vrlo korisna u situacijama kad pacijent boluje od gripe ili samo treba informacije o dijeti koju provodi ili npr. ako pacijent živi daleko od grada.

Naša aplikacija je napravljena da ne ometa korisnika ni na koji način. Tiho, nenametljivo analizira podatke o vašem stanju ne ispitujući nikakva neugodna pitanja niti prikupljene podatke daje bilo kojoj drugoj strani.

Program, također, analizira i ono što su korisnici objavili na Twitteru, ono što su pročitali, koliko brzo su pomicali miš ili kucali na tipkovnici. Veći naglasak je na onome što korisnik pročita jer smatraju da to više utječe na ono što osjeća i misli.

Kako bi istražili svoju ideju proveli su ispitivanje na 27 sudionika. Poslali su svakome od njih nekoliko poruka na Twitteru nakon čega su pratili njihove pozitivne i negativne reakcije. Usporedili su podatke koje su sami kroz program otkrili s onima koje su im sami sudionici dali o svom doživljaju poruka.

Priznali su da njihov program, za sada, prati samo tri reakcije: pozitivnu, negativnu i neutralnu. U tijeku je pojačavanje osjetljivosti programa kako bi uspio prepoznati sve emocije, tugu, ljutnju i slično.

No, postavimo si dva logična pitanja: koliko je ova ideja etička i ne bi li znanstvenici i liječnici trebali biti poticatelji zdravog načina života, odnosno boravka u prirodi a ne oni koji će nas podržavati u ovisnosti o Internetu i sjedalačkom načinu života.

Da živimo u imalo boljem svijetu, znanstvenici ne bi izumljivali različite načine monitoringa poput: narukvica koja prati vaše mentalne reakcije, aplikacija za praćenje podataka na Googleu ili čipirane tablete za autorizaciju s kojom će nas pratiti. Okruženi smo kamerama više nego ikada, sve u svrhu naše zaštite, no ako smo doista tako zaštićeni zašto danas ima više kriminala nego ikada. Tko će snimiti sve te lopove i kriminalce koji nas svakodnevno kradu pod krinkom domoljublja?

Kamere su na svakom ćošku. Prati se sve i svi. Imamo li mi uopće više dio svoje privatnosti?

Kamere su na svakom ćošku. Prati se sve i svi. Imamo li mi uopće više dio svoje privatnosti?

Svaki zamorac se najvjerojatnije pita zašto bi Googlu, Facebooku ili bilo kojem drugom prodavaču usluga ili proizvoda bilo interesantno dobiti podatke s Google Glassa. Ispitivanje i praćenje javnosti to jest potencijalne klijentele je iznimno složen i skup proces. Google Glass će neprekidno pratiti kretanje i djelovanje svojih korisnika; što jedu, s kim se druže i gdje, kakve su im navike, osobnosti, što vole kupovati, a što ne, kako se nose i što ih interesira, i sve te stvari su automatski u vlasništvu Googlea.

Na vama je da saznajete nove informacije, sami ih analizirate kroz izvore koje možete naći ispod svakog teksta, promišljate o realnosti u kojoj živite a ne zamišljate tamo neku budućnost koju nikada ne dosegnete i osvješćujete kako vi, vaš stroj i svjetski mehanizam doista funkcionira.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

New app would monitor mental health through “selfie” videos, social media

Computer app interprets emotions

Software Could Help Monitor Mental Health through “Selfie” Videos