PONERIZACIJA DRUŠTVA

Kako zavode sociopati?

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Da nas netko na to natjera, svatko od nas mogao bi nabrojiti neke manipulatore, lažljivce ili zlostavljače iz svoje bliže ili daljne okoline. Dok psihopati čine oko 4% ljudske populacije, osobe s narcisoidnim poremećajem čine 6% populacije, a zbog činjenice da su sposobni ostati pritajeni u društvu duže vrijeme važno je znati prepoznati ih na vrijeme, prije nego naprave štetu u Vašem životu.

Iako je jedino pravilo u njihovoj igri ostvariti vlastitu korist (ili nanijeti drugom štetu), postoje određeni obrasci ponašanja koji su za njih karakteristični. Na prvi pogled, čine se idealnima – savršenim prijateljima ili romantičnim partnerima iz snova. No, s vremenom, njihova maska postupno opada te počinju sve više preuzimati kontrolu, a ponekad čak i prijetiti. Svojim nepredvidljivim ponašanjem privuku svu pažnju na sebe, zbog čega može doći do postupnog rasipanja ličnosti njihovih partnera.

1fddfrg

Rijetko tko razmišlja o svemu što nam psihopati rade, a najmanje želimo misliti o tome kako bi mogli biti u intimnoj vezi sa sociopatom.

U situacijama intenzivne brige oko sociopata, sve ostalo počinje gubiti smisao. No, uzrok takvom ponašanju sociopata je, prema njegovim pričama, u njegovoj prošlosti, čime stvara sliku sebe kao žrtve i potiče zaštitničke osjećaje kod svog partnera. Iako je moguće djelovanje trauma iz djetinjstva na ponašanje moguće, valja imati na umu da sociopati nisu žrtve, nego predatori, da i profesionalci imaju velikih teškoća u ublažavanju njihovog poremećaja, a kamoli laici, te da su izrazito vješti manipulatori koji ne prezaju ni pred čim kako bi postigli svoj cilj.

Upravo je izazivanje sažalijevanja jedna od najkorištenijih manipulativnih strategija sociopata. Također, pretvarajući partnera u „jedinu osobu“ koja ih razumije i izigravanjem nesigurnosti i slabosti dodatno jačaju zaštitničke osjećaje kod partnera, koji ga toliko zasljepljuju da ne vidi u kakvu mrežu laži i manipulacija je zapravo uključen. Prema teorijama učenja utvrđenim još u samim počecima psihologije, povremeno pozitivno potkrepljenje, kojeg je u ovom slučaju moguće poistovjetiti s „izljevima nježnosti“ ili „trenucima slabosti“, održava ponašanje, čime je zapravo opisan proces izazivanja ovisnosti.

Zbog tih rijetkih, ali postojećih, „emotivnih“ trenutaka sociopatov partner sposoban mu je oprostiti sve što se dešava u međuvremenu, u nadi da će doći vrijeme kada će sve biti kao i na početku, idealno i mirno. No, bez ikakvih intervencija stručnjaka, takvo što se nikad ne dogodi, čime se krug ovisnosti i zlostavljanja zatvara.

Kad god su emocije u pitanju, racionalno promišljanje i donošenje odluka pada u drugi plan. Teško je uopće pomisliti da je osoba koju netko iskreno voli spremna odbaciti tu osobu u bilo kojem trenutku, zbog naizgled smiješnih razloga, a još je teže nositi se s tom činjenicom nakon što sociopat odluči otići iz partnerovog života, ostavljajući za sobom krhotine nečije ličnosti. No, život ide dalje – velika većina ljudi nema takva obilježja. Svaki socijalni odnos nosi sa sobom određenu dozu rizika, no uz pažljiv pristup moguće je uočiti manipulatore prije nego bude prekasno.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.