U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Prijetnje ugodnom životu

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Iako je ponekad to teško priznati, svatko od nas ima neku osobu u životu čija prisutnost može i najljepši dan svesti na „tek jedan u nizu“. Neki oblici ponašanja pokazali su se posebno učinkovitima u situacijama kada je potrebno nekom pokvariti raspoloženje ili ga dovesti na rub živaca, zbog čega su prozvani toksičnim ponašanjima.

Odnosi čije se interakcije zasnivaju na tračanju često pobuđuju više neugodnih nego ugodnih emocija. Kvalitetni odnosi, posebice romantični, mogu povećati količinu oksitocina u krvi, čime se smanjuje krvni tlak i broj otkucaja srca, tj. dolazi do opuštanja, dok negativni odnosi mogu imati oštećujući učinak na zdravlje, a pogotovo na psihološku dobrobit pojedinca. Davanje neiskrenih komplimenata također ima isti učinak. Iako možda na prvi pogled tako ne izgleda, ljudi su sposobni prepoznati kada je neki kompliment lažan ili izrečen s ciljem promjene teme razgovora, bez prave veze s osobom kojoj je upućen. Koliko iskreni komplimenti mogu uljepšati dan, toliko ga neiskreni mogu pokvariti, zbog čega ih je bolje izbjegavati i pronaći neki drugi izlaz iz neugodne situacije, ukoliko je to potrebno.

negativ

Umjesto konstantnog preuzimanja moći i natjecanja pokušajte učiniti jedno drugome ljepši, bolji i smisleniji život.

Pretjerana kompetitivnost također štetno djeluje na kvalitetu života. Iako povremeno natjecanje između romantičnih partnera ili prijatelja ne škodi, konstantno stanje natjecanja može biti štetno za odnos. Iako je dijelom genetski određena, naša osnovna razina sreće u životu ovisi i o iskustvima, odnosno našim interpretacijama svijeta oko nas.

Neuroticizam, osobina ličnosti povezana s anksioznošću, nesigurnošću i emocionalnom nestabilnošću, ono je što obilježava osobe koje stvaraju stanje konstantnog natjecanja, a povezuje se s nižom srećom u životu. Za užitak u životu potrebni su i trenuci opuštenosti i mira, stoga je pokoji izazov jednostavno bolje propustiti. Marginalizacija i jednostranost u odnosu također donose više štete nego dobrobiti. Osobe kojima je do vas stalo kad im je potrebna usluga najvjerojatnije vam neće biti na raspolaganju, stoga je bolje na njih ne ni računati. Također, društvo osoba koje vas ismijavaju također ne vodi ničem dobrom. Posljedica koja se s vremenom može javiti je pad samopouzdanja i osjećaj manje vrijednosti, što nije nešto čime je moguće opisati odnose bliskih osoba. Ako je nekom doista stalo do vas, ponekad će vas malo i zafrkavati, no u pogledu stvari koje su vam važne trudit će se pomoći vam da se prikažete u pozitivnom svijetlu, umjesto da se šali na vaš račun.

No, nisu samo tuđa ponašanja ono što šteti kvaliteti Vašeg života – ponekad je potrebno promisliti o svojim postupcima i motivima kako bi se otkrile potencijalne prijetnje dobrobiti. Cinizam ne predstavlja poželjnu pojavu u odnosima, budući da se generalno smatra znakom neprijateljstva, a povezan je i sa srčanim bolestima i dijabetesom. Osjećaj besmisla također značajno boji našu svakodnevicu. Istraživanje provedeno na starijim osobama pokazalo je da oni koji imaju snažniji osjećaj smisla u životu u prosjeku žive duže, što je moguća posljedica razlika u djelotvornosti imunosnog i krvožilnog sustava. Ipak, na tom području potrebna su dodatna istraživanja.

poslije

Ako kroz život kročite sa smislom, imate veće šanse dočekati docnije godine.

Kao što je ranije navedeno, neuroticizam smanjuje sreću, neovisno radi li se o vlastitom ili tuđem. Stoga je bolje opušteno kročiti životom nego trčati kroz život glavom bez obzira. Manjak samokontrole također otežava život, kako u pogledu neurednosti, tako i u pogledu neumjerenosti u konzumaciji alkohola i opijata. Općenito, veća savjesnost kao osobina ličnosti povezana je s dužim životnim vijekom, stoga je, u cilju dugog i lijepog života, s vremena na vrijeme potrebno posvetiti pažnju neredu u vlastitom životu i učiniti ga urednijim. Ruminiranje, odnosno stalno razmišljanje o negativnim događajima iz života isto se povezuje s kraćim životnim vijekom, posebice zbog problema sa začepljenjem arterija kao posljedica nepravilnog funkcioniranja imunosnog sustava. Najvažniji faktor smanjene kvalitete je stres, pogotovo onaj koji je povezan s radnim mjestom pojedinca. Brojni su negativni učinci stresa na psihološko i fizičko zdravlje pojedinca, stoga je važno ne dozvoliti izvorima stresa da zasjene pozitivne događaje u vašem životu.

Postoji mnogo izvora neugodnih emocija u životu, no dok god postoje i jaki izvori ugodnih emocija, više-manje uspješno ćemo se nositi sa svim neugodnostima koje nam stoje na životnom putu. Ipak, ponekad se dogodi da neugodni događaji zasjene ugodne i život počne izgledati besmisleno i tmurno. No, iza kiše dolazi sunce, samo je potrebno pokojim osmjehom rastjerati oblake, što je moguće postići pronalaženjem novih izvora zadovoljstva ili obnavljanjem starih.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

5 Toxic Behaviors You Shouldn’t Tolerate From Others

Why Health Benefits of Good Relationships Rival Exercise and Nutrition

7 Thoughts That Are Bad For You

Don’t Worry: Happiness Levels Not Set in Stone