TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Utjecaj suvremene tehnologije na razvoj djece

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Ubrzan način života omogućio je modernoj tehnologiji da se ušulja u sve sfere ponašanja s ciljem da omogući što efikasnije i brže rješavanje problema kako bi njezinim korisnicima ostalo više vremena za ono što je važno. No, u novije vrijeme, život bez moderne tehnologije postao je gotovo nezamisliv te se ista primjenjuje i u situacijama u kojima zapravo i nije potrebna. Tehnološka čuda ne interesiraju samo odrasle, nego i djecu od najranije dobi, što može utjecati na njihov razvoj.

Prema rezultatima dosad provedenih istraživanja, djeca mlađa od 30 mjeseci slabije uče gledajući televiziju nego u interakciji s roditeljima, što ukazuje na činjenicu da televizija ipak ne može zamijeniti roditeljsku pažnju. No, televizija se pokazala izrazito korisnom u učenju drugog (stranog) jezika, iako je pritom važno da dijete obraća pažnju na sadržaje koji mu se prikazuju. Uz to, predugo gledanje televizije smanjuje upamćivanje novih riječi, što dodatno ističe važnost roditeljske pažnje.

dijete gleda tv

Koliko je djetetu potrebno dnevno gledanja televizije možete i sami s vremenom ocijeniti ako dovoljno dugo proučavate i analizirate djetetovo ponašanje. To definitivno ne može ono samo odlučiti.

Još sredinom prošlog stoljeća razvoj biheviorizma potaknuo je razvoj mehaničkih pomagala za učenje, koja su „nagrađivala“ učenika nakon svakog točnog odgovora te prilagođavala težinu zadataka uspješnosti njihovog rješavanja kako bi se u konačnici postigao što bolji rezultat. Iako se takav pristup pokazao djelotvornim, djeca na kojoj je bio primijenjen bila su predškolske ili školske dobi, dok je u današnje vrijeme različita tehnologija dostupna djeci i ranije te se često primjenjuje na neadekvatan način. Iako je razmjerno lako i efikasno djeci skrenuti pažnju pomoću nekog bliještećeg ekrana, učestala primjena takvih postupaka može negativno utjecati na razvoj djetetove samoregulacije, koja je povezana s kasnijim akademskim i profesionalnim uspjehom, kao i impulzivnošću kao trajnom crtom ličnosti. Također, pokazalo se da je predugo gledanje televizije povezano sa slabijim socijalnim vještinama i razvojem jezika.  Dodatan problem stvara činjenica da videoigre i slične aktivnosti zamjenjuju vrijeme koje bi dijete inače provelo u igri, što može usporiti njegov motorički razvoj te koordinaciju. Različiti oblici igre važni su za razvoj djetetovih kognitivnih sposobnosti, ali i kreativnosti, koje su također povezane s budućim uspjehom djeteta.

Evolucijom tehnologije evoluiramo li i mi?

Evolucijom tehnologije evoluiramo li i mi?

Iako moderna tehnologija može naštetiti razvoju djeteta, to nikako ne znači da djecu treba držati odvojeno od iste, pogotovo uzimajući u obzir potencijalne prednosti u pogledu razvoja kognitivnih sposobnosti. No, kao i u svemu, bitna je mjera. Uz roditeljski nadzor, videoigra može postati još zabavnija, ali nikad potpuna zamjena za fizičku aktivnost koju donosi „obična“ igra.

Tako, ako slijedeći put pomislite da upalite televizor kako bi umirili svoje dijete ili si napravili prostor za rješavanje svakodnevnih kućnih poslova pokušajte koji put primijeniti slijedeće aktivnosti:

  • Čitajte mu knjigu (uz dodatno maženje i poticanje hormona oksitocina)
  • Gledajte u njegove oči i pričajte mu. Zvuk vašeg glasa potiče razvoj mozga.
  • Pjevajte mu.
  • Dajte bebi neko vrijeme da provede na podu, na trbuhu da rastegne mišiće.
  • Dozvolite mu da se igra s okruglim, kockastim i predmetima koji mu mogu pomoći zubićima.
  • Prošetajte se s njim.
  • Nosite ga u nekoj napravi uz vaše tijelo.
  • Ljuljajte ga.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Should Preschoolers Use an iPad?

Guide to Psychology Blogs – Part 5

Money and Self-Control: The Battle Between Thoughts and Emotions

Are Today’s Youth Less Creative & Imaginative?

For Young Brains, Teaching Technologies Are Hit-or-Miss

TV Causes Learning Lag in Infants