TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Genijalne košnice iz kojih se med izvlači „na slavinu“ bez smetnje pčelama

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

[OBAVIJEST: Više informacija gdje možete naručiti ove košnice možete naći na dnu teksta.] Često imamo prilike pisati o nevjerojatnim idejama i proizvodima koji ljudima mogu promijeniti život na bolje, no sada imamo čast predstaviti najnoviju vrstu košnice s kojom se med bez ikakva problema izvlači uz pomoć slavine ne uznemiravajući populaciju pčela unutar same nastambe.

Je li prošlo vrijeme uznemiravanja i omamljivanja pčela s dimom kako bi se došlo do meda? Na slici vidite prototip revolucionarne košnice "sa slavinom."

Je li prošlo vrijeme uznemiravanja i omamljivanja pčela s dimom kako bi se došlo do meda? Na slici vidite prototip revolucionarne košnice “sa slavinom.”

Australijski dvojca otac Stuart i sin Cedar Anderson su zadnjih deset godina svog života pokušavali pronaći način na koji će pčelarstvo postati dostupno svima, s kojim će ljudi moći uživati u takozvanom „sirovom medu“ bez ometanja malenih pčela. Njima je na umu bila pomisao kako treba osmisliti košnicu iz koje bi se vadio med bez da se ona otvara. Tipične košnice se moraju rastvoriti, pčele se dime kako bi se smirile, med se struže i vrca s okvira, iz njega se vadi med, nakon toga se očišćeni okviri vraćaju u košnicu i ona se zatvara. Taj proces je stresan za pčelare i pčele podjednako.

Zamislite da u svom vrtu imate košnicu iz koje nesmetano teće med kad god vam ga pčele serviraju. pri tome izaberete želite li kušati samo med od vrijeska ili med od kadulje ili radije želite cvijet s livade.

Zamislite da u svom vrtu imate košnicu iz koje nesmetano teče med kad god vam ga pčele serviraju. Pri tome izaberete želite li kušati samo med od vrijeska ili med od kadulje ili radije želite cvijet s livade.

Andersonovi su do sada imali brojne ideje no ni jedna ih nije u potpunosti zadovoljavala, jer nikako nije zadovoljavala pretpostavku kako s najboljom košnicom moraju biti zadovoljni i pčelari i pčele.

Milenijima na gotovo istovjetan način "krademo" med od pčela, s novom košnicom "na slavinu" pčele gotovo niti ne opažaju izvlačenje meda.

Milenijima na gotovo istovjetan način “krademo” med od pčela, s novom košnicom “na slavinu” pčele gotovo niti ne opažaju izvlačenje meda.

No prije nepunih mjesec dana su shvatili kako je najbolje rješenje u kompletnom redizajniranju saća koje bi trebalo biti pokretno kako bi se med bez imalo smetnje mogao izvaditi iz košnice, na kraju su su dodali malene plastične ventile na koje se lako dodaju čiste plastične cijevi uz pomoć kojih med istječe iz zatvorene košnice. Za to vrijeme pčele ostaju u košnici, te bez smetnje nastavljaju raditi svoje svakodnevne „poslove.“

Med slobodno teče iz saća u sterilnu cijev koja med odvodi do pripremljene posude.

Med slobodno teče iz saća u sterilnu cijev koja med odvodi do pripremljene posude.

Nakon izvlačenja meda, saće se uz pomoć jednog pokreta ključa, vraća na svoje mjesto, te pčele ponovno mogu početi puniti košnicu s medom.

Ova ideja je nevjerojatna i po tome što dozvoljava pčelarima čisto izvlačenje meda te im omogućava nadgledanje zajednice i uzimanje meda po okvirima, što znači da se svaka vrsta meda može izdvojiti bez doticaja s vrstama meda napravljenih u drugim okvirima koji u sebi imaju propolis i ukus od drugih cvjetnih nektara.

Takozvana Flow Hive bi trebala zaživjeti nakon skupljanja dovoljno novca za masovnu proizvodnju kako bi cijena bila pristupačna, a materijali vrhunski, te kako bi košnice mogle potrajati desecima godina bez ikakvih popravaka ili preinaka.

Andersonovi su ovako objasnili svoj proizvod na zajedničkoj stranici:

„Iznimno smo uzbuđeni što vam možemo predstaviti izum koji će vam omogućiti uživanje u svježem medu bez otvaranja košnice. Naša košnica omogućava smanjenje stresa kako za pčelare tako za pčele.“

Otac i sin pored svoje revolucionarne košnice.

Otac i sin pored svoje revolucionarne košnice.

Evo kako Andersonovi objašnjavaju svoj dizajn košnice:

„Okviri u sebi imaju nedovršeno saće, kada ono stoji u modusu za prikupljanje meda, tada pčele spoje saće svojim voskom kako bi počele puniti saće medom.

Uz pomoć okreatanja ključa saće se otvara kako bi med istekao u pripremljenu posudu.

Uz pomoć okretanja ključa saće se otvara kako bi med istekao u pripremljenu posudu.

Kada se saće napuni medom, okrene se posebno spremljen ključ koji pokrene mehanizam s kojim se saće odvaja dozvoljavajući da se med uz pomoć gravitacija slije na dno okvira gdje je postavljen posebno pripremljen ventil na koji se dodaje sterilna cijev, ispod cijevi dodate čistu teglicu i čekate da se u nju slije sirovi i potpuno čisti med. Nakon što med isteče, izvadite cijev, zatvorite ventil, vratite saće u početan položaj i pustite pčele da ponovno zatvore pukotine saća sa svojim voskom. Nakon toga pčele ponovno počinju s punjenjem meda.”

Više informacija o ovoj interesantnoj košnici možete saznati na web stranici koji su osmislili dizajneri Flow Hivea.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Honey on Tap: A New Beehive that Automatically Extracts Honey without Disturbing Bees

Genius beehive invention lets you collect fresh honey straight from a tap

This Amazing New Beehive Design Allows You To Have Raw Honey On Tap