U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Nijanse i blagodati seksualnih odnosa

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Jednim je istraživanjem utvrđeno postojanje više od 237 razloga zbog kojih ljudi prakticiraju seksualne odnose, koji su podijeljeni u četiri šire kategorije: fizička privlačnost („zbog čarobnih očiju“), postizanje cilja („zbog oklade“), emocionalni razlozi („zbog dubljeg povezivanja“) i nesigurnost („jer mi je to dužnost“). Seksualni odnosi mogu poprimiti različite oblike, od kojih se neki i dalje smatraju tabuom zbog njihove kontroverznosti. No, znači li to da su oni štetni za one koji ih prakticiraju?

Istraživanja su pokazala da seksualna aktivnost smanjuje anksioznost, pospješuje dotok krvi u mozak, povećava plastičnost mozga, poboljšava učenje i pamćenje te čak potiče neurogenezu u hipokampusu, moždanoj regiji važnoj za usvajanje novih informacija. Iako je moguće pretpostaviti kako u pozadini stoji činjenica da je seks zapravo oblik fizičke aktivnosti, istraživanja pokazuju drukčije.

U jednom je eksperimentu dio muških miševa bio zatvoren s fertilnim ženkama, dok dio nije imao seksualne kontakte sa ženkama. Utvrđeno je da su seksualni odnosi kod prve skupine miševa imali pozitivno djelovanje na njihov hipokampus, a u naknadno provedenim testovima pamćenja i učenja postigli su mnogo bolje rezultate od skupine miševa koja nije prakticirala seksualne odnose. Efekt se pokazao postojanim i kod mladih i kod starijih („sredovječnih“) životinja.

No, navedeni rezultati istraživanja uglavnom se povezuju s „vanilija“ tipom seksualnih odnosa, koji predstavlja seks bez ikakvih „pomagala“. Kontroverzije varijacije poznate kao BDSM (Bondage-Discipline-Sadism-Masochism) privlače mnogo pažnje kada se pojave u filmskim verzijama, no prema DSM-5, priručniku psihičkih poremećaja, njihov je položaj na kontinuumu „normalnog“ i „patološkog“ nejasan.

BDSM je nekima perverzija, a drugima samo obična igra. Psihologija nema odgovora na pitanje, je li takvo ponašanje seksualna perverzija ili ne.

BDSM je nekima perverzija, a drugima samo obična igra. Psihologija nema odgovora na pitanje, je li takvo ponašanje seksualna perverzija ili ne.

BDSM spada u parafilije, neobične seksualne fiksacije. Iako prakticiranje takvih odnosa može biti povezano sa psihičkim poremećajima, ono samo po sebi nije znak patologije. Situacija je analogna onoj s mršavljenjem – ako netko želi izgubiti kilograme, u redu je da počne raditi teže fizičke aktivnosti i kontrolira svoju prehranu, do određene granice. Ako pod time podrazumijeva prekinuti unos hrane i vježbati petnaestak sati dnevno, osobi je zasigurno potrebna pomoć stručnjaka, no ako smanji broj dnevnih obroka sa šest na četiri te odluči svakodnevno trčati nekoliko kilometara – ima li ta osoba doista problem? Provedeno je i istraživanje psiholoških razlika između „vanilija“ i BDSM osoba čiji su rezultati pokazali da su BDSM osobe u prosjeku ekstrovertiranije, otvorenije k novim iskustvima i savjesnije od „vanilija“.

Također, pokazalo se da su BDSM osobe manje neurotične i manje opterećene odbacivanjem, te su ostvarile veću dobrobit i privrženost partneru. Naravno, pritom su utvrđene spolne razlike – dok je većina BDSM muškaraca izrazila da su većinom dominantni (48%), žene su izrazile da su uglavnom bile submisivne (75%). Suprotno očekivanjima, čak ni submisivni BDSM partneri nisu na nijednoj mjeri pokazivali niže razine mentalnog zdravlja, a na nekima su čak pokazivali i više od „vanilija“ partnera. Najbolje su rezultate pokazivali dominantni BDSM partneri.

Takvi ishodi objašnjavaju se činjenicom da BDSM partneri posvećuju više pažnje seksualnim potrebama svojih partnera, no za potpun odgovor potrebna su daljnja istraživanja. Iako je moguća pristranost rezultata zbog primjenjene metode uzorkovanja, činjenica da nije utvrđen nijedan pokazatelj psihičke poremećenosti BDSM osoba dovodi u pitanje njihovo mjesto u DSM-u.

Prema nekim znanstvenicima, sadomazohizam predstavlja meditativno iskustvo koje može dovesti do promijenjenog stanja svijesti. Jednim je istraživanjem utvrđeno da je primanje određene razine bolnih podražaja tijekom seksualnog odnosa dovelo do preusmjeravanja protoka krvi u mozgu i smanjenju funkcije dorzolateralnog prefrontalnog korteksa, što je dovelo do promijenjenog stanja svijesti.

No, u takvom odnosu postoji i više od same boli. Istraživanje „Plesa duša“, rituala koji uključuje probadanje kukama koje su vezane konopima za kuke drugih sudionika ili objekte, te se potežu u ritmu bubnjeva. Prije provođenja, mjereno je njihovo emotivno stanje, stres, fokusiranost i ispunjenost, povezanost s drugim sudionicima te razina kortizola u krvi. Budući da je sam ritual bolan za sudionike, povišene razine kortizola, hormona stresa, nisu bile iznenađujuće. No, iznenađujuća je bila pojava da sudionici nisu osjećali stres, unatoč povišenom kortizolu, što također ukazuje na promijenjeno stanje svijesti, za koje se smatra da je slično onom tijekom meditacije.

Osim u slučajevima kada se provodi suprotno volji druge osobe, seksualna aktivnost, kakva god ona bila, donosi različite zdravstvene boljitke organizmu. Stoga je, u cilju ostvarenja što većih dobitaka, potrebno prestati istu smatrati običnom mehaničkom aktivnošću i posvetiti joj barem dio pažnje i vremena koje svakodnevno trošimo na ljude i događaje štetne za naše zdravlje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

http://www.spring.org.uk/2007/08/237-reasons-for-sex-vegansexuals-toilet.php

http://www.spring.org.uk/2014/01/can-having-sex-make-you-smarter.php

http://www.livescience.com/28382-sexual-fetishes-kinks-dsm.html

http://www.livescience.com/43502-sadomasochism-mind-alteration.html

http://www.livescience.com/34832-bdsm-healthy-psychology.html