TEHNOLOGIJA I ZNANOST

DARPA razvija implantate za „Terminatorski“ vid

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Najpoznatija svjetska agencija za napredne vojne tehnologije, zloglasna DARPA, je nedavno objavila podatke kako je uspjela stvoriti implantat koji će se priključiti direktno na korisnikov vizualni korteks kako bi omogućila vid slijepima i slabovidnima, no takve osobe će uz pomoć tehnologije dobivati i podatke koji su se do sada smatrali samo dijelom znanstvene fantastike.

Pentagonova futuristička agencija je do sada uspjela prikačiti implantate na vizualne centre riba i manjih sisavaca no smatraju kako će uskoro moći testirati svoju tehnologiju na ljudima koji su izgubili vid ili pak onima koji su se rodili slijepi.

Znanstvenici koji su do sada imali priliku provjeriti skupocjenu novotariju američke vojne agencije, drže da je takova tehnologija tek u povojima te da će trebati vremena da se ona minimalizira i doradi, no nitko od znanstvenika ne sumnja kako će DARPA u skoroj budućnosti uspjeti stvoriti efikasne vizualne implantate s kojima će ljudi moći vidjeti u mraku ili s kojima će korisnici biti u stanju očitavati kompletne biološke procese osoba koje „gledaju.“

Optogenetika je područje za koje je DARPA iznimno zainteresirana, za sada se pokusi rade samo na manjim sisavcima i ribama.

Optogenetika je područje za koje je DARPA iznimno zainteresirana, za sada se pokusi rade samo na manjim sisavcima i ribama.

Prema izvješću CNET-a, DARPA je svoju tehnološku igračku nazvala „kortikalni modem,“ koji se uključujue direktno u korisnički DNK i vizualni korteks. Jasno je da će se većini naših čitatelja takvo što učiniti nemogućim, no zapamtimo kako vojna istraživanja ponekad prednjače pred civilnim istraživanjima punih nekoliko desetljeća. Kortikalni modem generira ugrađeni displej (HUD ili built in heads-up display) koji će se korisnicima činiti kao da im se „odigrava“ pred samim očima, čak i ako prije toga ništa nisu bili u stanju vidjeti.

Implantat kreira unaprijeđenu projekciju realnosti, koja korisniku nalikuje na magično vidno polje bez upotrebe specijalnih naočala i 3D vizira.

Vizualna interpretacija koju tvori najmodernija tehnologija bi se najbolje mogla usporediti s naprednim vidom Terminatora iz istoimene serije filmova. Korisnici će na jednoj strani vizualna polja biti u stanju vidjeti sve popratne podatke od udaljenosti, temperature i bioloških signala mete koju gledaju, zbog ovakvih ciljeva mnogi su odlučili priznati kako imaju zebnju prema namjerama DARPE te da najpoznatija vojna agencija za istraživanje modernih tehnologija nikada nije imala u vidu mirnodobsku svrhovitost već im je stalni cilj što bolja ratna tehnologija s kojom bi bili „svjetlosnim godinama“ ispred svojih eventualnih neprijatelja.

Najviše zabrinjava činjenica kako DARPIN implanat aktivno mijenja korisnikovu DNK, bukvalno zaobilazeći prirodni vizualni sustav stvarajući bioaplikacije koje do sada nismo mogli niti sanjati.

Peter Rothman je povodom ovog otkrića izjavio slijedeće:

„Sigurni smo kako će se prvotno ovakva tehnologija ispitivati na slijepim ljudima, no nakon njena podešavanja i usavršavanja s našim biološkim vizualnim sustavima pokrenut će se niz istraživanja koji će omogućiti stvaranje virtualne realnosti koja će se podežavati na način kako će to odgovarati Pentagonu. S potpunim zaobilaženjem vizualnih senzornih centara u mozgu, aktivni kortikalni modem može stvoriti realnost koja zapravo nema veze s ovim što mi vidimo vlastitim očima, u tome se stvara potencijalna opasnost jer će Pentagon biti u mogućnosti od svakoga „stvoriti potencijalnog neprijatelja“ ako mu takvo što odgovara, civilno pravo neće moći stati na kraj zlorabljenju takve tehnologije. Shvaćate li koliko je ta pomisao zastrašujuća?“

Većina znanstvenika koji su pregledali postojeći implantat smatra kako za sada možemo odahnuti jer smo navodno daleko od „terminatorskog vida“ no određene grupe znanstvenika smatraju kako ovakve i slične tehnološke inovacije otvaraju vrata telepatiji i nekim drugim „psihičkim“ moćima, koje su do sada uglavnom gledale s podsmijehom „ozbiljnih“ znanstvenika.

Rothman je zaključio slijedeće:

„Mogućnosti za korištenje DARPINE optogenetičke tehnologije su praktično bezgranične, s kortikalnim modemom se otvaraju vrata realnosti iz znanstvene fantastike ili noćne more, u zavisnosti kakve su namjere onih koji razvijaju i implementiraju mogućnosti takve tehnologije. Srećom po nas kortikalni modemi se tek razvijaju te se čini kako današnji nezgrapni prototipovi trebaju puno truda, novca i vremena da bi našu realnost pretvorili u umjetno stvorenu vizualizaciju.“

Do sada smo imali priliku pratiti različite DARPINE projekte od takozvanog „božanskog šljema“ do moždanih implantata za pamćenje ili bioloških crnih kutija. Iako naša javnost nije zainteresirana za fiksacijama futurističkih istražitelja američke vojske, vrijedno je spomenuti kako se brojni njihovi izumi nakon zastare prepuštaju civilnoj industriji i eksploataciji. Brojni vojni izumi se danas nalaze u našim kompjutorima, automobilima, a čitatelji nas mogu pratiti zahvaljujući zastarjeloj tehnologiji koja je trebala poslužiti za komunikaciju u slučaju totalnog atomskog rata, naravno riječ je o Internetu.

Zbog takvih činjenica bi se trebali zapitati, ako je DARPA do sada objavila istraživanja o kortikalnim modemima i stvaranju umjetne vizualne realnosti, što li tek skrivaju od nas i kakve tehnologije razvijaju isključivo u svrhu uništavanja ljudskih života i naše bio-sfere?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvor:

DARPA implant could give people Terminator-like vision

DARPA Develops Implant With “Terminator” Vision: “Plugs directly into a person’s DNA and visual cortex”

DARPA is Back in the Game With A Big Vision and It Is H+