TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Otkriveni neurološki mehanizmi blokiranja bolova

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Iako nikom ugodan, bol je evolucijski koristan osjet koji je igrao važnu ulogu u razvoju naše vrste. Kada je naše pretke bolio dio tijela, nisu ga pretjerano koristili kako bi izbjegli potencijalno teže oštećenje, dok su tragovi traumatskih događaju u pamćenju gotovo neizbrisivi, što je spriječavalo naše pretke od ponavljanja istih pogrešaka. No, u današnje doba, kada se ljudska vrsta popela na vrh hranidbenog lanca i naučila naprednije obrasce brige za vlastito zdravlje, osjet boli čini više štete nego koristi. Naporima znanstvenika, dobiven je detaljniji uvid u procese boli, koji može imati široku primjenu u budućnosti medicine i farmacije.

Iako je većini prva asocijacija na A3 „audi“, taj pojam naziv je za receptor koji se smatra odgovornim za prijenos bolnog, odnosno neugodnog, podražaja iz tijela u mozak. Aktivacija navedenog receptora, bilo adenozinom (prirodnim stimulatorom), bilo sintetičkim lijekovima (poput molekule NIH), proizvela je učinak olakšavanja različitih tipova bola.

back

Ima li osjet bola još uvijek za nas evolucijsku svrhu?

Uz efikasnost, druga velika prednost ovakve metode liječenje jest da ne postoji opasnost od nuspojava poput izazivanja ovisnosti ili rastuće tolerancije na lijek. Budući da je istraživanje provedeno na miševima, potrebno je napraviti dodatna testiranja prije stavljanja lijeka u uporabu. Trenutno, u znanosti postoji i alternativni pristup, koji tretira bolove pomoću natrijevih kanala. Taj se mehanizam zasniva na blokiranju stanične komunikacije antitijelima. Neuroni stvaraju napon pomoću prolaska natrijevih i kalijevih iona kroz specifične ionske kanale i crpke te ga onda u obliku impulsa (informacije) šalju drugim neuronima. Antitijelima je moguće blokirati prolazak natrija kroz membranu, čime se ujedno blokira i stanična komunikacija, zbog čega „bolna“ informacija ne biva proslijeđena do mozga. Istraživanja te metode također su provođena na miševima, stoga je prije šire primjene također potrebno pričekati rezultate drugih testiranja.

Iako su istraživanja još u početnim fazama, čini se da su znanstvenici sve bliže oslobađanju napaćenih pojedinaca kroničnih bolova – umjetnim putem. Do tad, imamo mogućnost koristiti postojeće medicinske metode ili one prirodne, poput meditacije, koje su se u mnogim situacijama također pokazale djelotvornima.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Revolutionary way to ‘switch off’ pain discovered

‘Off switch’ for pain discovered: Activating the adenosine A3 receptor subtype is key to powerful pain relief

Pain really is in the mind, but not in the way you think

Is this the end of uncontrollable itching? New antibody blocks pain and itchiness