U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Juha od češnjaka – žlica zdravlja

Autor:  Anamarija Vukojević

Matrix World

Šmrcate po cijele dane? Jedva čekate sunce i prirodu, a kad nam proljeće dođe alergije i prehlade vas preplave. Da li ste znali da češnjak pomaže protiv gljivičnih oboljenja i bradavica no da liječi i do 150 zdravstvenih stanja, od raka do dijabetesa, infekcija s plakovima u arterijama, oštećenja DNA do trovanja živom? Pa ako vas muči gripa, prehlade, virusi ili čak i norovirusi toplo vam preporučamo juhu od češnjaka. Recept je u tekstu.

Vjerojatno ste doživjeli situaciju gdje ste nakon dugog čekanja u hodnicima prepunih bolesnika sa različitim vrstama bolesti gdje se još više razbolite došli na red kod liječnika koji vam, jedva vas pregledavši, preporuči antibiotike. A oni vam, zapravo, vrlo malo mogu pomoći a da ne zaboravimo da antibiotici počinju gubiti na snazi i bakterije i virusi stvaraju rezistentnost. Umjesto toga skuhajte si juhu od češnjaka i uživajte u okusima i blagodatima koji oporavljaju vaše tijelo.

gripa

Jeste li uspjeli izbjeći novi val gripe? Ako ne, pokušajte s našim receptom riješiti se muke.

Dr. Erin Kinney, doktorica prirodne medicine objašnjava:

Češnjak ima najveći broj prirodnih spojeva koje ulaze u domenu prirodnih antibiotika širokog spektra.Također stimulira prirodnu tjelesnu obranu protiv neželjenih „napadača“. Osim što pojačava imunološki sistem, također smanjuje kolesterol i prevencija je od ateroskleroze.

Te beneficije rastu s količinom češnjaka koje jedete. Neke studije predlažu jedenje i do 10 češnja dnevno da biste maksimizirali njihov značaj, što vam se može činiti zastrašujuće ako ste do sada koristili samo jednu ili dvije prilikom kuhanja nekog jela.

No, ako vas je stvarno uhvatila neka gadna prehlada, zamolite ukućane da vam skuhaju ovu predivnu i okrijepljujuću juhu:

(za 4 osobe)

Sastojci:

50 češnja

2 žlice maslaca

2 žlice maslinovog ulja

1 žlica timijana

6 šalica pilećeg ili ribljeg temeljca

1 svežanj začina – peršin sa stabljikom, majčina dušica sa stabljikom i lovorov list

Sastojci za juhu od češnjaka koja liječi.

Sastojci za juhu od češnjaka koja liječi.

1. Uključite pećnicu na 180º. Pripremite aluminijsku foliju i na nju stavite češanj kojem ste izrezali gornje dijelove češnja kako bi se češnjak mogao ispeći iznutra i polijte maslinovim uljem. Zatvorite foliju i pecite 90 minuta dok češnjak ne omekani i karmelizira se.

2. Dok se češnjak hladi, ubacite u posudu dvije žlice maslinovog ulja i maslac te isjeckani crveni luk i pirjajte dok ne postane slatkast (oko 12 minuta).

3. Istisnite češnjak u posudu i promiješajte. Zatim dodajte timijan, temeljac (ili vodu, ako nemate temeljac) i svežanj začina i kuhajte dok ne prokuha.

4. Na kraju izvadite svežanj, smiksajte štapnim mikserom sastojke u juhi i začinite solju i paprom po želji.

Iako se u originalnom receptu kao i u većini kremastih juha preporuča ukrasiti juhu krutonima (prepečenim kruhom) mi ćemo to izostaviti jer treba izbjegavati gluten, jer je gluten jedan od najčešćih uzročnika upalnih procesa u tijelu i na njega 98% populacije ima snažne alergijske reakcije. Osim ako nemate heljdin kruh koji ste sami ispekli. Ukoliko ipak želite dodati krutone, možete dodatak recepta pogledati na izvorima ispod teksta.

Preporučamo da koristite isključivo hrvatski češnjak, jer u kineskom ima jako puno teških metala, naročito fluorida. A talijanski se proizvodi isključivo industrijskom proizvodnjom, što znači prepuni pesticida i insekticida.

O vrijednostima češnjaka možete pročitati i u slijedećim tekstovima.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Češnjak – prirodni lijek protiv bradavica

Češnjak – prirodni lijek protiv bradavica

Garlic Soup – 100x Stronger Than The Best Antibiotics On The Market

Antioxidant-rich roasted garlic soup

Garlic Soup