PRIZMA DRUŠTVA

Kontrola mozga bežičnim putem – medicinsko čudo ili opasnost?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Ljudski mozak je dan danas jedna od najvećih zagonetki znanosti, pa ipak znanstvenici sa svih strana svijeta svake godine stvaraju nove tehnologije s kojima bi se omogućilo poboljšavanje rada neurona. Američki MIT je nedavnim objavljivanjem studije o bežičnom upravljanju rada mozga pokrenuo značajne kontroverze o tome možemo li mi s relativno ograničenim poznavanjem djelovanja ljudskog mozga, te s društvom, politikom i znanošću orijentiranim isključivo na zaradu i monopol, vjerovati kako je bežična kontrola rada mozga rješenje za brojne zdravstvene i mentalne probleme ljudi?

Najnovija vrsta magnetske moždane simulacije omogućava dugotrajnu lokalno orijentiranu kontrolu rada moždanih stanica bežičnim putem. Znanstveni tim s MIT-a je pod vodstvom profesorice Poline Anikeeve otvorio gotovo bezgranične mogućnosti apliciranja njihove tehnologije, s nadom kako im sada ne preostaje ništa drugo već prelazak eksperimentiranja na živim ljudskim mozgovima, a sve s ciljem kako bi takva tehnologija u skoroj budućnosti omogućila poticaj rada mozga u predjelima koji slabo ili nimalo rade.

MIT-ova tehnologija radi na relativno jednostavan način, u moždano se tkivo na točno određena mjesta ubacuju magnetske nanočestice, prosječnog dijametra od nepunih 22 nanometara, nakon toga se u blizini mozga aktivira magnetsko polje. Aktivacijom istog magnetizirane nanočestice počnu stvarati toplinu što uzrokuje „paljenje“ okolnih neurona.

Mozak zapravo reagira na nanočestice jer naši moždani receptori capsaicini djeluju na stimulanse „vrućine“ bez obzira stvara li se ta vrućina samim povećanjem temperature ili smo trenutak prije početka moždane aktivnosti pojeli „ljutu papričicu“ ili prepaprenu juhu.

Na slici vidite MIT-ovu magnetotermalnu ekscitaciju točnije stimuliranje rada mozga uz pomoć bežične kontrole.

Na slici vidite MIT-ovu magnetnotermalnu ekscitaciju točnije stimuliranje rada mozga uz pomoć bežične kontrole.

Anikeevin tim tvrdi kako nanotehnologija koja se ubacuje u mozak nema nikakve interakcije s biološkim tkivom mozga, no takva nas izjava zaista zabrinjava naročito zbog činjenice kako se o učincima nanotehnologije na naša tijela još uvijek malo zna, a i ono što su znanstvenici do sada otkrili i te kako zvoni na uzbunu.

Anikieeva je povodom objavljivanja svoje studije u znanstvenom žurnalu Science izjavila slijedeće:

„Nanočestice se integriraju u moždano tkivo te uglavnom ostaju netaknute. Nakon toga mi bez ikakvih problema možemo aplicirati vanjsku stimulaciju tkiva s promjenjivim magnetskim poljem. U budućnosti naša tehnologija može omogućiti moždanu simulaciju bez korištenja implantata.“

Klinički pokusi na ljudima bi trebali pokazati koliko je ova tehnologija dobra, no zapravo nitko od znanstvenika se nije zapitao je li takva tehnologija sigurna za ljudsku upotrebu i hoće li zakonske regulative pratiti sigurnosne i moralne norme korištenja tako napredne tehnologije koja od običnih ljudi može stvoriti robote neosjetljive na tuđu ili svoju boli, ili pak koja od vojnika može stvoriti hladnokrvne ubojice koji neće brinuti čak ni za svoj život?

Liane Young i njene kolege su napravile ekspertiment u trans-kranijalnoj magnetskoj stimulaciji (TMS) s kojom se poremeti neuralna aktivnost u dijelu mozga koji je poznat po procesuiranju informacija o uvjerenjima i moralu.

Liane Young i njene kolege su napravile ekspertiment u trans-kranijalnoj magnetskoj stimulaciji (TMS) s kojom se poremeti neuralna aktivnost u dijelu mozga koji je poznat po procesuiranju informacija o uvjerenjima i moralu.

Gotovo je nezamislivo kako bi MIT-ov znanstveni uradak mogao biti korišten u svrhe od kojih nam se ježi svaka kosa na glavi, no prisjetimo li se nedavnog PNAS-ovog istraživanja s kojim je pokazano kako se ljudska percepcija trenutačno mijenja uz pomoć TMS-a ili transkranijalne magnetske stimulacije, s kojom se neuralna aktivnost u centrima za procesuiranje informacija, suosjećanje i moral mijenjaju tako da od normalnih ljudskih reakcija dobivamo reakcije nalik bezosjećajnom stroju, tada MIT-ova tehnologija više i ne zvuči benigno niti „pametno.“

Božji šljem, maskiranje patokracijske želje za kontroliranjem stanovništva u spiritualnost.

Božji šljem, maskiranje patokracijske želje za kontroliranjem stanovništva kroz onostrana iskustva.

Ako mislite da je tu kraj priče, tada vas moramo razočarati jer američka vojna agencija za napredne tehnologije, zloglasna DARPA već trideset godina pokušava stvoriti jedinstvenu elektromagnetsku tehnologiju s kojom bi omogućili isključivanje racionalnih i empatičnih dijelova mozga, a sve sa svrhom stvaranja savršenog vojnika – stroja za ubijanje. Oni su uspjeli stvoriti brojne moždane efekte kod svojih ljudskih zamoraca, a neki su eksperimenti bili krajnje bizarni jer su uz pomoć elektromagnestkog šljema ljude mogli uvjeriti u postojanje prisutnosti boga ili nevidljivih entiteta u ispitanikovoj blizini.

DARPA jedino nije znala kako osigurati stalan stimulans određenih dijelova mozga bez prevelike štete na mozgu i bez upotrebe kvarljivih moždanih implantata uz skupe i opasne operacije na mozgu korisnika. Čini se da im je profesorica Anikieeva pružila savršeno rješenje problema, kontrolu mozga bez puno truda i muke.

Sigurni smo da će znatan broj čitatelja ovakve vijesti smatrati beznačajnima ili malo vjerojatnima, no zamolili bi vas, kao i uvijek, provjerite linkove koji su vam uredno prezentirani ispod svakog teksta, napravite svoje vlastito istraživanje, bez obzira slažete li se s nama ili ne.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

New Technique Offers Direct Stimulation of Neurons Without External Connections

Magnetic brain stimulation

Wireless magnetothermal deep brain stimulation

REVOLUCIONARNO OTKRIĆE: Potpuna kontrola magnetskog polja je stvarnost

Šokantno: Znanstvenici poremetili moralno rezoniranje s magnetima prikačenima na glave ljudi

Znanstvenik koji kontrolira ljude