PONERIZACIJA DRUŠTVA

Remek djelo “Utopija” – dokumentarac o domaćoj patokraciji

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Do sada nismo imali priliku vidjeti kvalitetne domaće uratke o vladavini psihopata, no prije nekoliko dana državna nas je dalekovidnica ugodno iznenadila malim remek djelom gospodina Mladena Ćapina. Utopija je uradak kojeg vam od srca preporučamo jer je snažan i istinit  podsjetnik da o lažima političara trebamo javno govoriti te da shvatimo kako su isti izabrani na svoje funkcije kako bi služili interese naroda, a ne kako bi punili svoje novčanike, bankovne račune, kupovali skupocjene automobile i terminirali rijetke i zaštićene životinje puneći njihovim strvinama svoje vikendice. Istina se mora čuti i vidjeti, pitanje je samo jeste li na nju imuni?

Mladen Ćapin rođen je u Karlovcu. Diplomirao je povijest i filozofiju. Od 2000. godine radi kao scenarist i redatelj u dokumentarnom programu HRT-a. Snimio je tridesetak dokumentarnih emisija i filmova u produkciji HTV-a. Bavi se socijalnim i psihološkim pričama i prikazima običnih ljudi, njihovih zanimanja, strasti i sudbina. Njegov dokumentarni film Larissa – mirna žena prikazan je u regionalnoj konkurenciji ZagrebDoxa 2008. godine, aH5N1-HR, također u regionalnoj konkurenciji, 2007. godine, no nama je najinteresantnije njegovo djelo Utopia koje vam s ponosom predstavljamo.

Iskreno se nadamo da će Ćapin stvoriti nove uratke s temom patokracije kako u Hrvatskoj tako u našem neposrednom okruženju, te da ćemo vas mi i tada moći podsjetiti na našu tužnu političku zbilju i razloge zbog kojih 99% državljana RH jedva sklapa kraj s krajem.

U samom uvodu dokumentarca stoji:

S obzirom na površinu i broj stanovnika, kao i na broj prirodnih i kulturnih spomenika pod zaštitom UNESCO-a, Hrvatska se nalazi u samom svjetskom vrhu. Međutim, po pitanju vjerodostojnosti i moralnosti hrvatskih političara vjerojatno se nalazi na začelju. Ta činjenica Hrvatsku od potencijalno uređene i kulturne zemlje vraća u prostor licemjerja, korupcije i stagnacije na duži rok. Film je mali podsjetnik na sve ono čega su se Hrvati zadnjih desetak godina naslušali i nagledali, a što i dalje bitno utječe na njihovu sadašnjost i budućnost.

Molili bi gledatelje da posebnu pažnju posvete načinu na koji se lokalni moćnici odnose prema javnosti i kolegama iz medija kada ih se malčice “pritisne,” obratite pažnju na; bahatost, aroganciju, narcizam, bijes, ljutnju, cinizam, laganje, obmanjivanje, uskogrudnost, krivokletstvo, i ostale moduse operandi s kojima se psihopate na vlasti koriste u “obraćanju javnosti.” Gotovo sve njihove karakteristike su jako dobro opisane u Hareovoj tablici za prepoznavanje osoba s karakternim poremećajima iz “buketa” tamne trijade.

U jednom našem dnevniku piše kako je Utopija dokumentarni film koji je Hrvatsku suočio samu sa sobom, no pitanje je može li se narod suočiti s vlastitim ekonomskim i političkim “krvopijama”?

Ostatak pogledajte i pročitajte sami te odlučite, trebamo li se konačno početi boriti protiv vladavine psihopata svim mogućim dekokratskim sredstvima ili trebamo nastaviti živjeti u polusnu društvene eutanazije i privatne letargije?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Utopiju možete pogledati na donjim linkovima:

UTOPIJA, dokumentarni film

Utopija – dokumentarni film

Utopija Mladen Ćapin (2015)