U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

UDARNA VIJEST: Dozvoljena prodaja GM jabuka i krumpira, sljedeće na redu su kruške, breskve, trešnje i banane!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Unatoč studijama koje su potvrdile štetnost genetički modificirane hrane na ljudsko zdravlje, američka vlada je dozvolila prodaju, distribuciju i izvoz prve GM inačice jabuke koja bi potrošače trebala „oduševiti“ jer ne gnjili, ne crni kada se presječe, ne propada kada se udari ili zgnječi te se njen rok čuvanja izvan hladnjaka povećava za nekoliko mjeseci.

Krovna američka agencija za hranu i lijekove – FDA je nedavno odobrila prodaju kanadske frankensteinske jabuke koja je poznata pod imenom Artic Apple, dok se za mjesto pod GM suncem bori nekoliko bioinženjerskih kompanija koje su stvorile super krumpir koji će oguljen i isjeckan moći ostati satima na otvorenom, a da ne potamni.

Uskoro GM jabuke na našem stolu, tek kad je presječenu ostavite na stolu, a ona ne potamni, znati ćete da ste kupili laboratorisjki proizvod, a ne djelo prirode.

Uskoro GM jabuke na našem stolu, tek kad je presječenu ostavite na stolu, a ona ne potamni, znati ćete da ste kupili laboratorijski proizvod, a ne djelo prirode.

Kanađani i Amerikanci bi u nekoliko mjeseci trebali imati servirane GM jabuke i krumpire bez ikakve oznake o njenom podrijetlu, no najgore od svega je što je američka vlada došla na takvu odluku bez prethodnog testiranja na životinjama i ljudima, te se sigurnosne regulacije predaju u ruke proizvođača i distributera pod premisom slobodnog i otvorenog tržišta.

Na gornjem dijelu slike vidite normalne tradicionalne sorte jabuke, na donjem dijelu su Artičke GM jabuke koje nemaju enzim koji pokazuje da je jabuka bolesna ili povrjeđena.

Na gornjem dijelu slike vidite normalne tradicionalne sorte jabuke, na donjem dijelu su Artičke GM jabuke koje nemaju enzim koji pokazuje da je jabuka bolesna ili povrjeđena.

Unatoč nedostatku znanstvenih studija o učinku Gm jabuka i krumpira na ljude, FDA je nedavno izjavila slijedeće:

“Nove sorte voća i povrća su potpuno sigurne za ljudsku upotrebu, a njihova nutritivna vrijednost nimalo ne zaostaje za svojstvima tradicionalnih sorti.”

Takozvane “Arktičke jabuke” će za sada dolaziti u dvije varijacije “Granny Smith” i “zlatnom Delišesu”, točnije sortama koje se najviše prodaju na kanadskom i američkom tržištu.

Bioinženjerska tvrtka Okanagan Specialty Fruits smatra kako će u skoroj budućnosti uspjeti proizvesti još dvije varijacije genetski modificiranih jabuka i to iz sorte Fuji i Gala, no za sada se najviše fokusiraju na masovnu proizvodnju sadnica kako bi najveće voćarske firme iz SAD-a mogle posjeći ili isčupati stara stabla i obnoviti svoje voćnjake s navodno ekonomski puno isplatljivijim inačicama.

Kanađani su uspjeli stvoriti GM jabuke tako što su iz genetike tradicionalnih sorti izvukli gene koji su odgovorni za proizvodnju enzima koji je odgovoran za tamnjenje bolesnog ili ozlijeđenog tkiva jabuke.

Najnovija sorta GM krumpira ne crni kada se povrijedi, nagnječi ili oguli.

Najnovija sorta GM krumpira ne crni kada se povrijedi, nagnječi ili oguli.

Zeleno svjetlo za proizvodnju i prodaju je dano za čak šest vrsta GM krumpira kompanije J. R. Simplot Co. dok se u narednim mjesecima čeka još tri dozvole za različite vrste krumpira drugih bioinženjerskih proizvođača.

Nevjerojatno je kako FDA trenutačno iziskuje javno obilježavanje preko 3000 različitih spojeva, aditiva i procesa na prehrambenim proizvodima, no izbjegava na sve moguće načine označavanje proizvoda s genetskim modifikacijama.

Pogledajte kako se ponašaju GM rajčice naspram tradicionalnih sorti. GM rajčice u sebi imaju gene otrovnog bršljana zbog kojih ne trule na zraku te izvan hladnjaka ostaju svježe mjesec dana.

Pogledajte kako se ponašaju GM rajčice naspram tradicionalnih sorti. GM rajčice u sebi imaju gene otrovnog bršljana zbog kojih ne trule na zraku te izvan hladnjaka ostaju svježe mjesec dana.

Veliki dio zemalja EU je odgovoran označavati GM namirnice, a u svijetu je trenutačno poznato 60 zemalja koji zakonom zabranjuju prodaju genetski modificirane hrane osim ako ona nije jasno obilježena.

Stanovnici Kanade i SAD-a trenutačno imaju jako malu mogućnost kupovine organske i zdrave hrane, jer je udio GMO proizvoda na tržištu veći od 80%.

Pa ipak pojavili su se i neki znanstvenici koji smatraju da je stvaranje GM jabuka potpuna nebuloza, voditeljica kanadske udruge za kontrolu GM prehrane Lucy Sharatt je nedavno izjavila slijedeće:

„Mi držimo kako je proizvodnja GM jabuka potpuno nepotrebna i nesuvisla. Nije nam jasno zašto nismo stvarali genetički modificirane voćke kada tradicionalne sorte odlično rađaju te su njihove dobrobiti na ljudski organizam jako dobro poznate.“

Ova odluka je podigla dosta prašine u javnosti, jedan od kritika upućenih prsitalicama Arktičkih jabuka je bila zaista interesantna, naime postavilo se pitanje kako će kupci moći odlučiti koju će jabuku kupiti, koja je zdrava, neoštećena ili pak na koju nitko nije stao nogom, kada je isključen enzim koji jabuci ne dozvoljava da pokaže svoje „rane“?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Ako još uvijek sumnjate u negativne učinke genetički modificirane hrane na naša tijela molimo vas da pročitate i provjerite slijedeće informacije:

Dokazano: Monsatnov genetski modificiran kukuruz i herbicid Roundup uzrokuju rak!

Posljedice konzumacije GM soje

Nova studija veže GM hranu s leukemijom

Biotehnološke laži: GM kukuruz bez nutritivne vrijednosti, ali zato krcat kemijskim otrovima

Potvrđeno – DNA iz GM usjeva se može prenijeti u ljude

Što roditelji trebaju znati o Monsantu: do 2025. svako drugo dijete bit će autistično

MONSANTOV SVIJET POTKUPLJIVANJA I TROVANJA: Kako je vlada SAD-a postala servis i potrčko Monsanta!?

Monsantov GMO kukuruz doprinosi rastu tjelesne težine i ometa rad organa

Američka agencija za zaštitu okoliša odobrila GMO insekticid odgovoran za pomor pčela

CNN-ov heroj godine „Majka Robin“ upozorava da GMO može izazvati široko rasprostranjene deformacije pupčane vrpce

Obama potpisao zakon kojim Monsanto dobiva imunitet!

Monsantov Roundup uzrokuje mentalne bolesti i gojaznost

Biotehnološki lider Syngenta proglašen krivim za prikrivanje smrti životinja uzrokovanih GMO kukuruzom!

GMO rasprava je završena: GM usjevi se moraju odmah staviti van zakona

Znanstvenik koji je otkrio opasnosti GMO-a otpušten, tim raspušten

McRib – kombinacija GMO-a, toksičnih i zabranjenih sastojaka

Rođene prve GMO bebe

Poljoprivredni GMO uzgoj truje zrak i pitku vodu diljem svijeta!

Pesticidi i GMO postali instant ubojice – besplatni školski obroci uzrokovali smrt 23 djece u Indiji

Izvori:

FDA approves GMO apples, potatoes that don’t bruise or brown as being safe to eat

GM Apples That Don’t Turn Brown Approved For Growing In US

GMO apples have been approved – Now GMO peaches, pears, cherries, bananas and oranges are in the works!

GM apple variety submitted to CFIA for approval