PONERIZACIJA DRUŠTVA

Američki ekonomski Titanik nepovratno tone dok Kina nudi alternativu MMF-u i Svjetskoj banci

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Nakon što su Francuska, Njemačka, Italija, Švicarska i Luksemburg odlučili postati članovi novoosnovane Azijske infrastrukturne investicijske banke u koju su najviše novca investirali Kina i Indija, postalo je jasno kako je vrijeme dominacije bankarskih institucija kontroliranih od strane SAD-a prošlo te da se Amerika treba suočiti s činjenicom kako njen petro-dolar sve više gubi statusni simbol ekonomske moći.

Početkom 2015. godine 35 azijskih zemalja na čelu s Kinom je oformilo AIIB s kojom se dominacija MMF-a i Svjetske banke gotovo minimizira. Iako se u početku činilo kako Amerikanci neće olako prihvatiti takvu situaciju, te su neki analitičari smatrali da će ove dvije bankarske institucije koje su od kraja 40-tih godina „drmali“ financijskim sektorom gotovo svih zemalja na planeti jednostavno spriječiti takozvani “crveni val,” dogodilo se nešto što je malo kome upalilo zvona na uzbunu. SAD je bukvalno stajao po strani i nije mogao parirati ponudama koje pljušte iz AIIB-a.

AIIB svakim danom sve više jača iako je od osnutka prošlo tek nekoliko mjeseci.

AIIB svakim danom sve više jača iako je od osnutka prošlo tek nekoliko mjeseci.

Neki „poznavatelji“ ekonomije i bankarstva su smatrali kako će AIIB morati surađivati s MMF-om i Svjetskom bankom te da za Ameriku stvaranje nove investicijske banke s internacionalnim statusom ništa ne znači jer „zna se“ tko vodi svjetsku ekonomiju, no nakon samo mjesec dana, postalo je vidljivo da Amerika nema s čim zaustaviti bijeg svojih nedavnih poslušnika u Azijski tabor.

Nakon aplikacije Italije, Francuske i Njemačke za članstvo u AIIB-u, Obamina administracija je pokazala znakove nervoze i ljutnje kada je Velika Britanija iskazala načelnu potporu Azijskoj inicijativi.

Zašto bi mi i dalje vjerovali dolaru, pogledajte grafikon na kojem se vidi nevjerojatan pad dolara prema vrijednosti zlata.

Zašto bi mi i dalje vjerovali dolaru, pogledajte grafikon na kojem se vidi nevjerojatan pad dolara prema vrijednosti zlata od osnutka SAD-a.

U našim cenzuriranim medijima nećete naći ništa o nevjerojatnim previranjima u svjetskoj ekonomskoj areni, no potpuno prešućivanje činjenice kako je Velika Britanija pravno postala zapadnjački partner AIIB-a znači nekoliko stvari, ili su naši novinari toliko nezainteresirani za sve što se oko njih događa, ili netko zaista zna kako se odvraćati pozornost od užarene globalne situacije.

Kako god bilo, njemački ministar financija Wolfgang Schaeuble je s rijetko viđenom iskrenošću, priznao kako Europa i Njemačka ne mogu propustiti priliku koja samo može ojačati ekonomski rast i stabilnost, unatoč desetljećima previranja i krizi koja traje od 2008. godine.

Iako Amerika i dan danas smatra kako je petro dolar najvažnija valuta na svijetu, obratite pažnju koliko se drastično smanjila kupovna moć ove valute od 1913. do danas.

Iako Amerika i dan danas smatra kako je petro dolar najvažnija valuta na svijetu, obratite pažnju koliko se drastično smanjila kupovna moć ove valute od 1913. do danas.

Amerikanci su do sada pokušali izvršiti različite vrste pritiska na svoje europske „partnere“ kako bi oni ignorirali poslasticu iz Kine. Poznato je da je SAD pokušao uvjeriti EU kako novotarija iz Azije nema i neće imati visoke demokratske standarde menadžmenta te da neće paziti o ekološkim i socijalnim pitanjima. Ova nevjerojatna nebuloza pokazuje očigledne znakove panike, jer ako diplomacija iz Washingtona pokušava niskim udarcima srozati monetarnu injekciju iz Azije u stilu „rekla kazala“ tada bi se MMF i Svjetska Banka, čiji su osnivači Amerikanci i čije se središnjice nalaze na tlu SAD-a, trebali zapitati, zbog čega se oni ne drže tako visokih moralnih, ekoloških, socijalnih i liderskih normi, već su na desetke država na svijetu dovele do prosjačkog štapa ne mareći nizašto osim za vlastitu dobit?

Dodatni udarac na američku ekonomsku premoć (koja usput više niti ne postoji) se dogodio kada su dvije najveće bankarske sile Europe i “raj za sve” koji žele izbjeći plaćanje poreza, poimence Švicarska i Luksemburg „prešle na protivničku stranu.“

Osnivačka struktura AIIBA je na početku izgledala ovako.

Osnivačka struktura AIIBA je na početku izgledala ovako.

Naime Švicarska i Luksemburg su 20.03.2015., zajedno s kineskim ministrom financija izdali zajedničku izjavu o tome kako je AIIB potvrdila njihovo punopravno članstvo unatoč glasnim prosvjedima iz SAD-a.

Švicarska je nakon nekoliko dana postala članica osnivačica AIIB-a što znači da je morala priložiti nekoliko milijardi švicarskih franaka u zajednički investicijski fond, no to je zaista malo ako se uzme u obzir da je Kina uložila 50 milijardi dolara u isti fond, dok je Indija drugi najveći investitor, no za sada još uvijek ne znamo o kojoj je sumi riječ.

Sigurni smo da su ovo tek sporadične sume, jer je prije samog osnivanja AIIB-a, osnovan posebni institut koji je trebao provjeriti sve potrebe za novu inačicu MMF-a, te je još 2010. utvrđeno da zemlje članice trebaju uložiti osam trilijuna dolara do 2020. godine kako bi osigurali neometani ekonomski razvoj.

25.03.2015. je objavljeno kako je Austrija postala novi član AIIB-a, te da je Obamina administracija još jednom „dobila košaricu“ unatoč uzavrelim diplomatskim prepiskama i verbalnim porukama koje su se vodile na relaciji Washington-Beč.

U zadnjih par dana do javnosti dolaze sve glasnija upozorenja američkih zvaničnika kako će eksplozivni rast utjecaja AIIB-a nauditi status njihova financijskog sektora te da će najviše štete pretrpjeti već spomenute bankarske institucije koje se sada drže na staklenim nogama.

Voditeljica MMF-a Christine Lagarde "oduševljeno" pregovara s Kineskim premijerom Li Keqiang angom tijekom nedavne posjete Pekingu.

Voditeljica MMF-a Christine Lagarde “oduševljeno” pregovara s kineskim premijerom Li Keqiangangom tijekom nedavne posjete Pekingu.

Stanovitu „predaju“ MMF-a i Svjetske banke smo doživjeli nakon što je Južna Koreja odučila okrenuti leđa svojim tradicionalnim partnerima Amerikancima, koji su ih, na koncu konca i stvorili, te su se okrenuli kineskoj inicijativi s objašnjenjem kako to ne mijenja njihove stavove o partnerstvu sa slobodarskom i demokratskom Amerikom već da im ulazak u AIIB omogućava ekonomski napredak, a kulminaciju svih tih nevjerojatnih događaja smo doživjeli nakon što je obavljeno kako su iz MMF-a i Svjetske banke odlučili ponuditi ruku suradnje, dok je MMF-ova voditeljica Christine Legarde, kazala kako je „oduševljena“ što će moći surađivati s AIIB-om.

Poznavajući jezik patokracije, „oduševljeno“ bi zapravo trebalo značiti kako su bijesni no nemaju drugog izbora osim ako ne žele da ih svi miševi napuste dok njihovo financijsko čudovište tone, no o tome ćemo zapravo pisati u budućnosti jer držimo kako magloviti vrh globalne piramide vlasti neće baš tako lako dozvoliti da im zlatne koke pobjegnu iz „kokošinjca.“

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

France, Germany & Italy To Join China-Led Infrastructure Bank (AIIB)

Switzerland, Luxembourg apply for China-led infrastructure bank

Austria wants to be part of China-led infrastructure bank

At least 35 countries to join China-led Asian infrastructure bank – interim chief

Svjetska banka – Wiki

Međunarodni monetarni fond – Wiki

Asian Infrastructure Investment Bank

The IMF Would Be ‘Delighted’ To Cooperate With China On AIIB, Says Lagarde

IMF to cooperate with China-led AIIB bank

The Heat discusses AIIB and US allies

The infrastructure gap

US attacks UK’s ‘constant accommodation’ with China

America’s AIIB Disaster: Are There Lessons to be Learned

Key EU Countries Join China-Backed Bank Despite US