SVIJET POD LUPOM

Ljubav između dječaka i svrake

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Kada je obitelj Bloom iz Newporta u Australiji na ulici našla malenu povrijeđenu svraku, nitko nije mogao pretpostaviti kako će iz ptića izrasti nova članica obitelji koja svoju ljubav pokazuje na najneobičnije načine.

Uspavana svraka između svojih prijatelja.

Uspavana svraka između svojih prijatelja.

Tijekom ljetnje šetnje Bloomovi su na ulici pronašli golišavu svrakicu koja je ispala iz gnijezda, nakon što su je odnijeli veterinaru koji je sanirao svrakine povrede, Bloomovi su ptića odnijeli sa sobom kući. Nakon nekoliko mjeseci postalo je jasno da je njihova svraka „Pingvin“ postala punopravan član obitelji te da je savršeno došla kao razbibriga gospođi Sam Bloom koja se oporavljala od teške operacije kralježnice i njezinim sinovima koji su s Pingvinom pronašli najneobičnijeg drugara za igru i maženje po krevetu.

Pingvin oponaša sve što vidi, uključujući i tjelovježbu na spravama.

Pingvin oponaša sve što vidi, uključujući i tjelovježbu na spravama gospođe Bloom.

Pingvin je uskoro narasla te su Bloomovi smatrali kako će prije ili kasnije ova ptica odlučiti zasnovati vlastitu obitelj, no to se nije dogodilo, iako Pingvin ima potpunu slobodu da izlazi i ulazi u svoju „roditeljsku kuću“ ona odbija otići i stvoriti sasvim običan ptičji život. Ova nevjerojatna svraka je s Bloomovima od 2013., a umjesto bijega u prirodu, do sada je nekoliko puta donosila u kuću svoje ptičje drugove koji su nekako shvatili da se od Bloomovih ne trebaju bojati.

Pingvin navija za domaći tim za vrijeme odbojkaške utakmice.

Pingvin navija za domaći tim za vrijeme odbojkaške utakmice.

S Pingvinom se najviše igraju Noah i Oli dok je trinaestogodišnji Rueben sa svrakom stvorio najdublji prijateljski odnos jer ga ona prati gdje god ide, bez obzira radi li se o školskim utakmicama, vožnji biciklom ili pak tuširanju u vrtu.

Gospodin Bloom je ovako opisao život sa svrakom:

„Ona se uglavnom vraća kući netom prije nego li dječaci dođu iz škole, obično je to oko tri sata popodne. Pingvin obavezno počne pjevati još na prilazu kući, kao da nam želi reći da je došla. S nama ostane do kasno uvečer, nakon toga je stavim na neku granu vani u dvorištu kako bi bila slobodna raditi što god želi.  Ona ima potpunu slobodu otići od nas, ali to se ne događa, obavezno nas sve dočeka kada se ustanemo iz kreveta, te pažljivo prati dječake dok se spremaju u školu. Nakon toga Pingvin ima vremena za svoje vlastite poslove. Nikada nisam mogao pomisliti da će ova svraka postati tako prisan član obitelji. Djeca je obožavaju, ona im je kao pas ljubimac samo je vole puno više nego li nekog psa.“

Pingvin je neobična i po tome što sudjeluje u društvenim igrama, poput skrivača, hvatanja frizbija, dodavanja lopte, no voli i oponašati ljudsko pjevanje te se trudi što bolje reproducirati glasove i riječi koje čuje.

Kad god dječaci igraju odbojku u vrtu sa svojim prijateljima ona sudjeluje. a ako je igra prežestoka tada jednostavno počne navijati za „domaći tim.“ Pingvin se više ponaša kao dijete, a ne kao neki kućni ljubimac, s najmlađim članovima obitelji Bloom je stvorila čak i neku vrstu razumijevanja koja prelazi govorne i jezične barijere, dječaci pričaju sa svrakom a ona im odgovara, i oni se savršeno razumiju.

Najčudnije od svega je što se Pingvin ponaša i kao „pas čuvar“, do sada je obitelji uvijek javila ako bi se kući približavao netko poznat ili nepoznat, bilo da je riječ o psu, mački, poštaru ili pak obiteljskim prijateljima.

Gospodin Bloom je na to sve dodao:

„Nije baš ljubazna prema neznancima ili nekim ljudima koji joj se nisu svidjeli, no ako ste srdačni i otvoreni naša svraka se jako brzo zna sprijateljiti. Obožava oponašati sve što čuje i vidi oko sebe, ako mahnete svojim rukama, ona će vas oponašati s krilima, ako svirate na gitari ona će dodati ritam. Užasno je zabavna, s njom nikada nije dosadno. U svakom slučaju brani kuću od svih za koje smatra da su prijetnja, zna baciti kamenčiće na nepoznate osobe koji se približavaju kući ili zna kljucnuti one koji joj izgledaju prijeteće.Pa ipak Pingvinov život nije med i mlijeko, naime većina ostalih svraka je ne razumije i često je napadaju, do sada je stekla samo nekoliko prijatelja iz svoje vrste. Jednom su je tako iskljucale da je krvarila.”

Prije nekoliko mjeseci Pingvin se sprijateljila s jednom svrakom ptićem, te ju je Pingvin pozvala kući, pokazujući joj cijeli obiteljski dom, ugodno čavrljajući sa svojim novim prijateljem. Nakon toga sprijateljila se s još jednom svrakom koju je čak pozvala i na obiteljski ručak.

Bloomovi su uvjereni da će njihov Pingvin jednog dana imati svoju vlastitu obitelj koju će odgajati u okružju vlastita doma, do tada Bloom ostaje „najmanji kućni ljubimac.“

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Penguin the magpie makes a home with the Bloom family of Newport, NSW

A Photographer Lovingly Captures the Unlikely Bond between His Family and an Orphaned Bird

Photographer Documents The Unlikely Friendship Between A Boy And A Bird

Penguin Bloom