SVIJET POD LUPOM

Nova jeftina ekološka baterija se puni u samo jednu minutu

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Znanstvenici sa sveučilišta Stanford su nedavno objavili studiju u žurnalu Nature koja je pokazala kako je njihova aluminijsko-ionska baterija sigurna i efikasna alternativa brojnim komercijalnim punjivim baterijama koje nalazimo na tržištu.

Današnje punjive baterije koje nalazimo u raznoraznim tehnološkim „sitnicama“ koje zahtijeva moderan život, teško mogu ispuniti sve veća očekivanja korisnika za dugotrajnim i sigurnim izvorima energije. S druge strane proizvođači punjivih baterija imaju još neke probleme koje nisu mogli riješiti, naime sve baterije za mobitele, mp3 playere ili pak kamere imaju u sebi spojeve koji su potencijalna opasnost po korisnike ili pak po okoliš. Poznato je kako najkorištenija verzija punjivih baterija točnije litij-ionska inačica ima tendenciju samozapaljivanja ili eksplozije ako se ošteti ili probuši, a starije vrste baterija predstavljaju ozbiljan problem po ljude i okoliš zbog toga što se u njima nalazi kiselina i različiti toksični materijali.

Stanfordska aluminijsko-ionska inačica je ekološki gledano sasvim sigurna, a mogućnost punjenja u jednu minutu za sada predstavlja izazov svim drugim dizajnerima punjivih baterija.

Voditelj studije i profesor kemije Hongjei Dai je pokazao kako se njegova baterija može čak i probušiti, a da ne predstavlja opasnost po korisnike i prirodu, naime ova baterija je napravljana od aluminijske anode i grafitne katode koji su smješteni u fleksibilnu polimersku vrećicu, dok je elektrolit obični solni rastvor koji je tečan na sobnoj temperaturi.

Ispitani prototip je uspio odraditi punih 7500 ciklusa punjenja od jedne minute što je zaista nevjerojatna podatak, jer najbolje punjive litij-ionske baterije izdrže do 1000 ciklusa punjenja.

Sama cijena izrade baterije je nekoliko puta jeftinija od ostalih verzija, no važno je i napomenuti kako je aluminij puno jeftiniji od litija.

Stanfordski tim smatra kako im je slijedeći korak poboljšanje materijala katode kako bi uvećali voltažu i kapacitet baterije.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Stanford’s aluminum battery fully charges in just one minute

Cheaper, faster, safer: New battery charges in 1 minute