TEHNOLOGIJA I ZNANOST

UDARNA VIJEST: Otkriven još jedan genetički “kod” unutar naše DNK!

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Nakon gotovo 50 godina uvjerenja kako naša DNK kodira proteine i tako vrši regulatornu funkciju u svakoj stanici našeg tijela, dogodila se prava znanstvena senzacija koja bi mogla odjeknuti poput prave bombe, naime tim sa sveučilišta Washingon je objavio kako naša DNK sadrži dva različita genetska „programska jezika,“ koji su simultano smješteni unutar naše deoksiribonukleinske kiseline.

Dvostruki kod unutar naše DNK, zar je to moguće?

Genetika je jedna od najmlađih znanstvenih grana, no iako su se stručnjaci na ovom polju u zadnjih četrdesetak godina ponašali s puno samouvjerenja pokušavajući nam prikazati svoje genetičke studije kao da se više nema što otkriti, mi smo imali priliku vidjeti jako velike promjene u genetici i otkrićima koja su svako malo dolazila do javnosti.

Sjetite se samo upornih ponavljanja znanstvenika kako je samo dva posto naše DNK aktivno dok se 98% smatra običnim nefunkcionalnim smećem, no danas je jasno da su takva mišljenja bila potpuno u krivu te da to genetičko “smeće” određuje rad visoko sofisticiranih funkcija od kojih smo do sada uspjeli odgonetnuti nekih 80% iako neki znanstvenici smatraju kako su takvi proračuni pogrešni jer mnogi naši geni odrađuju višestruke funkcije koje mi još uvijek nismo uspjeli shvatiti.

Komplicirane četverostruke zavojnice DNK pod nazivom G-kvadripleks. Ovako izgleda ljudski DNK.

Komplicirane četverostruke zavojnice DNK pod nazivom G-kvadripleks. Ovako izgleda ljudski DNK.

Također nam se naturalo kako je DNK obična dupla zavojnica sa strogo određenim sekvencama nukleotida. Najnovija istraživanja su pokazala kako je naša DNK sastavljena od kompleksnih trodimenzionalnih struktura, te da smo mi tek na pragu otrkivanja njena stvarnog izgleda jer su snimljene i istražene komplicirane četverostruke ljudske DNK zavojnice pod imenom G-kvadripleks koje se ne mogu usporediti ni sa čim do sada viđenim u svijetu genetike.

Znanstvenici su tvrdili kako je genetički kod uspješno dekodiran tijekom 60-tih godina XX. vijeka, a njihova uvjerenja o tome kako se sve informacije prenose kodiranjem proteina su zvučale poput znanstvene fantastike, pa ipak ta se znanstvena fantastika „prelila“ u medicinu i druge znanstvene grane koje se bave ljudskim zdravljem, bez obzira što su isti imali samo polovicu jednadžbe u svojim rukama. Zapravo mnogi liječnici, farmaceuti i drugi znanstvenici nisu znali odgovoriti zbog čega su se pojavljivale neobične anomalije i neslaganja iako je genetika „tvrdila“ jedno, a stanje pacijenta je pokazivalo nešto sasvim drugo.

Zahvaljujući znanstvenoj studiji koja je izašla u žurnalu Science postaje jasno da DNK s jednim programskim kodom umeće informacije u proteine dok se s drugim programskim kodom određuje kako će se stanice kontrolirati gene.

Drugi programski kod je puno važniji od prvog?

Shvaćate koliko je ovaj drugi programski jezik naše DNK važniji od prvog koji nam je poznat već niz desetljeća? Najneobičnije od svega je što je jedan programski jezik napisan iznad drugog, te znanstvenici nisu mogli vidjeti što im se događa „pred nosom”, zapravo to je razlog zbog čega je drugi kod bio skriven toliko puno vremena.

Dr. John Stamatoyannopoulos je otkrio pravu znanstenu senzaciju.

Dr. John Stamatoyannopoulos je otkrio pravu znanstenu senzaciju.

Objašnjavajući svoj rad dr. John Stamatoyannopoulos dodaje:

„Mi smo do sada bili uvjereni da DNK uvjetuje promjene u stvaranju proteina, no sada znamo kako je takva slika pokazivala samo polovicu naša genoma. Naša otkrića su pokazala kako je naša DNK iznimno snažan pohranitelj informacija te da ga priroda koristi na najneobičnije načine.“

Ako bi usporedili naš genetički kod s operativnim sustavom na kompjutoru, tada bi se radilo o 64-bitnom sustavu jer naš kod koristi 64 „slova“ vlastite abecede. Ti znakovi u genetičkoj abecedi se nazivaju kodoni. Triplet nukleotida predstavlja kodon koji šifrira jednu aminokiselinu dok niz kodona kodira polipeptidni lanac.

Washingtonski tim je otkrio kako neki kodoni, koji su nazvani duoni, imaju dva značenja, jedan je povezan sa sekvencioniranjem proteina, dok je drugi povezan s kontrolom gena. Čini se kako su oba koda nastala zajednički te da oba genetička programerska „jezika“ stabiliziraju jedan drugoga.

Ovo otkriće će uvelike pokrenuti novi način dijagnosticiranja različitih bolesti, te će se mnoge medicinske knjige i udžbenici morati ponovno napisati jer će s novim otkrićima infomacije koje danas uče studenti medicine i farmacije postati zastarjele i u mnogo čemu pogrešne.

Dr. John Stamatoyannopoulos zaključuje:

„Činjenica kako genetički kod simultano zapisuje i određuje dvije vrste informacija zapravo znači da mnoge promjene unutar DNK koje se naoko čine kao obična promjena proteina, zapravo uzrokuju nastanak bolesti ili pak upućuju na nedostatke u oba kontrolna mehanizma.“

Ovo istraživanje također otvara pitanje dosadašnjih istraživanja u kojima su nas brojne „superbogate“ kompanije uvjeravale kako njihovi proizvodi nisu nimalo opasni po našu genetiku i naše zdravlje, a zapravo su mogli očitavati tek polovicu nevjerojatnog genetičkog „programa.“

Uzmemo li u obzir i epigenetičke promjene za koje su znanstvenici smatrali da se događaju bez pomoći naših gena, te još uvijek malo istražene učinke sve bržih promjena u našoj biosferi te kozmičkim učincima na našu genetiku, poglavito u vidu zračenja iz Sunca i super-nova, tada se pred nama otvaraju sva moguća pitanja na koja nam zvanična znanost rijetko ili slabo daje odgovora.

Dodamo li pri tom nevjerojatna svojstva DNK, poput činjenice da ona ima svojstva najsofisticiranijih fraktalnih antena na koje utječu elektormagnetna zračenja, tada se spravom pitamo, što li ćemo još saznati i gdje se u svemu tome uklapa novootkriveni genetički „kod“?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Scientists discover double meaning in genetic code

Double meaning in genetic code

Deoksiribonukleinska kiselina