SVIJET POD LUPOM

Sintetički veganski sir s ljudskom DNK uskoro u prodaji

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Američka IGem grupa je nedavno objavila kako je otkrila način za stvaranje sirnih proteina uz pomoć aktivnog djelovanja pekarskog kvasca pomiješanog s sekvencama ljudskog genoma. Iako je nevjerojatno da se ovakav biosintetički GM proizvod naziva „veganskim“ što će reći bez udjela životinjskih masnoća, proteina i hormona, različite veganske udruge u SAD-u su bez ikakvog pogovora prigrlile „sir“ s ljudskom DNK.

Prvi „pravi „ veganski sir se stvara na takav način što se dijelovi ljudskog genoma zaduženi za stvaranje mliječnih proteina miješaju s kulturama pekarskog kvasca, nakon toga se umjesto običnog „kvasnog vrijenja“ u posebnim posudama počnu stvarati kulture mladog sira koje s vremenom narastu i očvrsnu do te mjere da se od njih mogu oblikovati iste smjese kao i kod uobičajenig vrsta sira.

IGem tvrdi kako su svoj proizvod imali pravo patentirati pod nazivom „prvi veganski sir“ jer u njemu nema proteina životinjskog podrijetla, te da su svi ostali proizvodi iz ove klase obične zamjene, na svojoj web stranici, ova firma poručuje slijedeće:

„Namjera nam je bila stvoriti vlastite proteine, životinjski proteini često stvaraju velike alergije, stoga se korištenje ljudskih gena pokazalo kao odličan izbor. Mi smo optimizirali ljudske gene koje smo dodali kvaščevim gljivicama, na takav način smo omogućili sintetiziranje mliječnih proteina koji potpuno odgovaraju našoj DNK.”

Ista kompanija testira i različite varijante kvasca sa životinjskom DNK kako bi istražila evetualno dobivanje sira bez učešća krava, koza, ovaca i goveda muzara.

Jedna od IGemovih suradnika s komadom

Jedan od IGemovih suradnika s komadom “ljudskog” pardon veganskog sira.

Za sada se uopće ne zna kako ljudska tijela reagiraju na GM kvasne gljivice koje proizvode „sir“ te je IGem objavio izvješće u kojemu tvrdi kako je potrebno napraviti dodatna istraživanja da bi se započelo s industrijskom proizvodnjom njihova proizvoda.

Poznati list The New Yorker je priznao kako su IGemovi istraživači izašli iz domene GM modulacija te da oni zapravo stvaraju sasvim nove genetičke sekvence stvarajući hidre s kojima se naša tijela nikada nisu imala priliku sresti. Ista tiskovina smatra kako je javnost podijeljena s obzirom na GMO proizvode, no da još uvijek jako malo ili nimalo zna o grani znanosti koja se naziva sintetička biologija.

Za vrijeme prezentacije IGemovog „sira“ predstavnici najvećih medija su željeli znati kako kompanija smatra da će dobiti zeleno svijetlo za proizvodnju kada su zakonske regulative o korištenju genetičkog materijala hidri iznimno stroge. Vodstvo IGema je jednostavno odgovorilo da oni mogu i hoće proizvoditi njihov sir te je jedan od prisutnih novinara dodao:

„Znamo da možete i hoćete, no pitanje je biste li trebali proizvoditi takvo što?“

Nakon toga se razvila cijela šarada na Internetu, dok su jedni uporno pokazivali kako GM proizvodi do sada nisu donijeli ništa dobroga osim rezistentnih insekata, gladi i osiromašivanja farmera zbog skupig genetskih patenata, dotle su drugi optuživali prve za sprječavanje napretka i sotoniziranje znanosti. U cijeloj toj halabuci IGem je nastavio sa sakupljanjem donacija kako bi nastavio s istraživanjima, te je usput počeo skupljati bogate lobiste koji vide eventualnu zaradu u novom biosintetičkom proizvodu.

Nitko do sada nije uspio odgovoriti na pitanje kako proizvod s ljudskom genetikom može biti veganski no mnogi su se sjetili filma iz kraja sedamdesetih koji nosi naziv „Soylent Green“ u kojemu se opisuje postapokaliptična diktatura u kojoj je glavi izvor hrane za ljude, ljudsko meso točnije zombijevski kanibalizam u kojemu se starije osobe te svi oni koji umru pretvaraju u slasne zelene proteinske zalogajčiće.

Ako se malo prisjetimo nedavnih znanstvenih svinjarija sjetit ćemo se stvaranja krave koja proizvodi ljudsko mlijeko te „biosolidi“ točnije način fertiliziranja voća i povrća s ljudskim fekalijama, unatoč činjenici kako salata, luk, poriluk i druge kulture koje se termički ne obrađuju ostaju dobrano prekrivene ljudskim izmetom i njihovom DNK.

Htjeli mi to ili ne mi već recikliramo ljudske „dijelove“ samo u malo rafiniranijem obliku, stanice fetusa se koriste za komponentiranje cjepiva, fetalne stanice se čak koriste u kozmetici i testiranju bezalkoholnih pića, a najviše je ovu tehniku prigrlio Pepsi.

S takvim načinom razmišljanja i djelovanja veganski sir s ljudskom genetikom postaje proizvod koji se sasvim logično nadodaje na patokratska viđenja svijeta.

Iako je ovaj proizvod tek u početnoj fazi istraživanja, sigurni smo kako će IGem naći bogate donatore koji će omogućiti ne samo brzu industrijsku proizvodnju, distribuciju i prodaju već i svu zakonsku zaštitu koja se može smisliti, ne samo na tlu SAD-a već i u svim zapadnjačkim državama koje bespogovorno slušaju svog velikog brata.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Milk-free cheese made using human DNA strands

Synthetic Vegan Cheese from Human DNA Strands Coming Soon?

Milk-Free Cheese Made Using Human DNA Strands

Milk-free cheese made using human DNA strands