TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Japanski znanstvenici ostvarili bežičan prijenos energije

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Japanski znanstvenici su se nedavno uspjeli približiti snu Nikole Tesle o bežičnom prijenosu energije, no gotovo je poražavajuća činjenica kako je konvecionalnoj znanstvenoj zajednici trebalo više od stotinu godina da djelomično ostvare Tesline projekte i to da bi prenijeli samo 1,8 kilovata energije na 55 metara udaljenosti.

Japanska svemirska agencija – JAXA je objavila izvješće o uspješnom eksperimentu s kojim se po prvi put u modernoj povijesti prenijela električna energija kroz „zrak.“

Iako su Japanci uspjeli bežično prenijeti energiju snage dovoljne tek za namirivanje potreba jednog kuhala za vodu, smatra se kako je ovo tek početak koji će omogućiti ostvarivanje takozvanih svemirskih solarnih panela koji će električnu energiju mikrovalovima slati u posebne zemaljske kolektore.

JAXA-ini stručnjaci već rade na solarnim panelima internacionalne svemirske postaje, te se nadaju kako će uskoro usavršiti način bežičnog prijenosa energije i to s mikrovalovima ili posebno podešenim laserima, te da će solarni paneli postavljeni na visini od 36.000 kilometara moći puniti pogone na zemlji.

No za ostvarivanje takve ideje treba riješiti brojne tehničke probleme za koje JAXA još uvijek nema rješenje. Kritičari smatraju kako je projekt tek u početnoj fazi no također se daje do znanja kako je Nikola Tesla koristio valove niskih frekvencija, a ne mikrovalove ili lasere kako bi ostvario bežični prijenos energije. Neki smatraju da su Teslini patenti jednostavno rečeno bili presavršeni te da nije postojao način kako ograničiti nečiju potrošnju jer je samo jedan njegov toranj omogućavao siguran prijenos energije na nekoliko desetina kilometara bez ikakvih dodatnih isntalacija.

Jedan od znanstvenika u netom objavljenoj studiji prof. Yasuyuki Fukumoro je priznao kako je transmisija električne energije s mikrovalovima iz svemira na površinu planete Zemlje još uvijek nalikuje na znanstvenu fantastiku jer se mora riješiti par iznimno zahtjevnih problema, poput točnog usmjeravanja prijenosa energije iz geostacioniranih satelita ili postaja, ili pak načina na koji će se prenijeti velike površine najmodernijih solarnih panela u svemir i način na koji bi se takozvana SSPS postrojenja mogla zaštiti od solarnih oluja i mikro meteorita.

Jedini podsjetnik na uspjeh Teslinog bežičnog prijenosa energije iz najranijih dana eksperimentiranja. Fotografija objavljena u Century Magazine.

Jedini podsjetnik na uspjeh Teslinog bežičnog prijenosa energije iz najranijih dana eksperimentiranja. Fotografija objavljena u Century Magazine.

I za kraj podsjetimo kako je Tesla omogućio rad 200 žarulja jakosti od 200 Watta na daljini od punih 42 kilometra od njegova transmijskog tornja u Colorado Springsu. Jedina fotografija Teslinog uspjeha je objavljena 1900. kada je Century Magazine objavio jednu sliku s kratkim popratnim tekstom i naslovom: „Tesla electrodeless induction lighting technology at work.“

Tesla je vjerovao kako je uspio iskoristiti takozvanu „zero point energy“ ili “energiju nulte točke” koja je jednostavno rečeno nepresušan izvor energije. Najveći američki magnati na svijetu su podržavali njegova istraživanja sve do trenutka kada je Telsa objavio ideju za „World Wireless System“ s kojim je obećao beskonačne mogućnosti komunikacije, slanja datoteka (muzika i slika) te naravno bežičan prijenos energije i njeno korištenje bilo gdje na planeti. 1901. je započeo s konstrukcijom svog prvog tornja, no J.P. Morgan zastrašen gubitkom kontrole nad proizvodnjom i distribucijom energije, je učinio sve što je mogao kako bi financijski, psihički i fizički iscrpio Nikolu Teslu koji nakon toga više nikada nije bio isti.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Wireless electricity: Scientists send energy 55 meters away through air

Japanese Scientists Successfully Transmit Electricity Through The Air

Japanese Scientists Transmit Electricity Wirelessly Through the Air

Tesla: Master of Lightning