SVIJET POD LUPOM

Humanitarni projekti: Ujedinjeni stari i mladi.

Autor: Anamarija Vukojević

Matrix World

U životu je najljepše i najbolje kad uspijemo spojiti mladenačku strast i snagu sa starijom mudrošću i znanjem,  ako ste te sreće da imate otvorene i iskrene roditelje ili bake i djedove koji su vam spremni pomoći u problemima koje su nekoć i sami proživljavali i nadživjeli. A možda je još teže naći mladu osobu prepunu elana i želje za ostvarenjem ciljeva a da je istovremeno otvorena za dobronamjerne, praktične i iznimno potrebite savjete. Neki stariji misle da znaju sve jer su stari, a neki mladi da mogu sve jer su puni energije. No, mudre i humane organizacije imaju rješenje i za to: mladi ljudi, studenti koji žive zajedno sa starijim i nemoćnim osobama u staračkim domovima.

Dug i pun zadovoljstva život još je vrijedniji dijeliti ga s drugima jer sadrži iskustva koja donose znanje. Na nesreću, većina starijih osoba provedu kraj svoj života sami u staračkim ili vlastitim domovima u društvu medicinskih sestara, umjesto da svoje znanje i mir prenose na mlađe naraštaje kojima je upravo taj mir potreban kako bi se bolje snalazili u svakodnevnim problemima.

Neprofitna organizacija “Humanitas” je problemu doskočila stvorivši projekt u kojem spaja mlade i stare i donosi korist oboma. Socijalna organizacija iz Nizozemske stvorila je model koji pomaže studentima s njihovim troškovima života dajući im „besplatan“ smještaj u staračkim domovima. Umjesto novca oni daju svoje vrijeme, energiju i usluge starijim osobama kako bi im omogućili da dostojno i što konstruktivnije i smislenije provedu posljednje godine svog života.

Koliko je malo truda potrebno da izađemo u susret onima kojima je to najpotrebnije?

Koliko je malo truda potrebno da izađemo u susret onima kojima je to najpotrebnije?

U zamjenu za besplatno stanovanje studenti moraju provesti barem 30 sati mjesečno pomagajući 160 starijih osoba u staračkom domu. Njihov zadatak je da pripremaju jela, obavljaju trgovinu za njih ili s njima i uče ih modernim vještinama, kao što je korištenje kompjutera ili umjetnosti slikanja zidova na ulici. Osim toga, gledaju s njima sport, slave rođendane i ono što je možda najvažnije, druže se posebno s ljudima koji su izrazito bolesni i koji su vezani uz krevet

Ovaj program je inspirirao mnoge društvene organizacije dijelom Europe da osnuju svoje vlastite primjere kojima pomažu i starima i mladima. Slični primjeri postoje u Lyonu u Francuskoj i Clevelandu, Ohio.

Predsjednica „Humanitas-a“, Gea Sijpkes o projektu:

Izuzetno je važno da ne izoliramo starije osobe od ostatka svijeta. Kad imate 96 godina i problem s koljenom, ok, sigurno se neće poboljšati stanje, ali možete stvoriti okruženje koje će vam pomoći da zaboravite problem s koljenom.

Društvena izolacija izaziva usamljenost i žena i muškaraca zbog koje dolazi, prema izvješću iz 2012. godine Nacionalne akademije znanosti Američkih sjedinjenih država, do ubrzane smrti.

Mislite li da bi se ovako nešto moglo primijeniti i kod nas? Iako kod nas postoji puno oglasa gdje stara osoba traži mladu kako bi skrbila o njoj u zamjenu za stanovanje i obrnuto, često možemo pročitati u glasilima kako je starija osoba okradena ili zlostavljana. Koliko je malo potrebno da se ovakav, legalan projekt primijeni i kod nas i omogući bolju skrb za stare i nemoćne, no i odlične uvjete za stanovanje mladima uz minimalan napor, odnosno zavisi od osobe, bez napora već s veseljem i radošću jer imaju priliku učiti od najmudrijih?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Dutch nursing home offers rent-free housing to students

Intergenerational Living 

Dutch students can live in nursing homes rent-free (as long as they keep the residents company)

Brilliant: This Retirement Home Offers Students Free Rent In Exchange For Spending Time With Elders

About Humanitas

Students get free housing for spending time with elders at the retirement home