TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Nosite li u sebi DNK bivših ljubavnika?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Znanstvenici su prije nekoliko godina otkrili kako veliki dio žena u svojem genomu ima Y kromosome iako su samo muškarci prirodni nositelji istih. Nakon nekoliko opsežnih istraživanja shvatili su kako su žene dobile dijelove muške genetike kroz mikrokimerizam, razmjenu genetičkog materijala koji se prenosio sa sina na majku. No ubrzo je nastala panika jer su žene, djevojke i tinejdžerice koje nikada nisu bile trudne i koje nikada nisu imale djecu u sebi nosile te iste Y kromosome.

Ali kako je tako što moguće?

Moderna (ne)kultura sve više propagira seks kao „poželjnu robu“ s kojom se poistovjećuju različiti proizvodi i usluge koji obično nemaju ama baš ništa s intimnim odnosima ljudi. Malene djevojčice žele biti predmeti obožavanja, tinejdžerice žele izgledati starije i poželjnije, muškarci se od malena uče da budu macho, a na žalost iz SAD-a nam sve više dolaze uznemiravajući trendovi koji su dobili popularni naziv „kultura silovanja,“ naročito u pop glazbi i filmovima.

Žene sve lakše i ležernije ulaze intimne odnose s muškarcima ne znajući da nakon svakog seksualnog odnosa u njima do kraja života ostaju djelići partnerove genetike.

Do ovog nevjerojatnog otkrića je došao tim imunologa sa Instituta Fred Hutchison ne tako davne 2004. godine, ali zbog kontroverznih saznanja studija nikada nije postala popularna niti su je prenijele najveće medijske kuće.

Nakon ovog saznanja ćete na seks sigurno gledati "drugačijim očima."

Nakon ovog saznanja ćete na seks sigurno gledati “drugačijim očima.”

Znanstvenici su do otkrića došli nakon što su ispitivali 120 žena iz različitih dobnih, rasnih i kulturoloških grupa, te su zaključili sljedeće:

21% žena je u sebi imalo dijelove muške genetike s jasno vidljivim Y kromosomima.

Od tih 21%, u prvoj grupi su bile žene koje su imale samo žensku djecu.

U drugoj grupi su bile žene koje su imale jedan ili više prirodnih pobačaja.

U trećoj grupi su bile žene koje su napravile pobačaj.

U četvrtoj grupi su bile žene koje nikada nisu bile trudne i koje nikada nisu imale pobačaj, bio on spontan ili induciran.

U prvoj grupi je 8% žena imalo mušku DNK u sebi.

U drugoj grupi je 22% žena imalo mušku DNK u sebi.

U trećoj grupi je 57% žena imalo mušku DNK u sebi.

U četvrtoj grupi je 10% žena imalo mušku DNK u sebi.

Znanstvenici su zaključili kako su razlozi za mikrokimerizam mogli biti različiti, dobro je poznato kako matične stanice muške djece dolaze čak i do mozga njihovih majki te da, majke nose DNK svojih sinova sve do kraja života čak i ako se dogodi pobačaj. Poznato je i kako se često zna dogoditi da blizanci razmjenjuju svoju DNK, te da u djevojčicama ostaje DNK njihove braće čak i ako se dogodi spontani pobačaj brata blizanca u ranoj fetusnoj fazi.

Fetalne stanice u majčinom mozgu - prikazane plavom bojom.

Fetalne stanice u majčinom mozgu – prikazane plavom bojom. Te plave točkice nose genetiku sina, a ne majke domaćina. One ostaju u ženinom tijelu sve do kraja života.

Pa ipak znanstvenike je najviše zaintrigirala četvrta grupa žena, za koju su naknadim istraživanjem otkrili kako su one dijelove muške DNK dobile od svojih ljubavnika tijekom spolnog odnosa.

Nevjerojatan je podatak da žene stranu genetiku nose u sebi te je pohranjuju u različitim mekanim organima od mozga do jetre.

Da se zamislimo o “usputnom” seksu

Ovo otkriće bi zaista trebalo promijeniti današnju „supermodernu“ percepciju o seksu, s kojom intimni odnosi postaju nevažni poput „šetnje u parku s pratnjom“ od prije stotinjak godina.

Zapravo žene bi trebale razmisliti što im mikrokimerizam donosi i jesu li spremne prihvatiti tuđu DNK zbog „usputnog seksa“ od osobe koju gotovo niti ne poznaju?

Mikrokimerizam koji nastaje trudnoćom, ženama uglavnom ne smeta, točnije fetalne stanice djeluju poput matičnih stanica koje „popravljaju“ majku.

Pa ipak mikrokimerizam koji nastaje seksualnim odnosom ima drugačiji predznak i može dovesti do autoimunih bolesti koje uglavnom nastaju kod žena u srednjim godinama. Za sada su znanstvenici bili uspješni u istraživanju isključivo poremećaja iz takozvanog fetomajčinskog mikrokimerizma, no sve druge opcije su još uvijek ostale pod velikim znakom pitanja jer neke stvari znanost još uvijek ne može shvatiti, naročito u domeni djelovanja ljudskog imunološkog sustava.

Koliko je mikrokimerizam raširen najbolje govori i podatak da se razmjena muške DNK na domaćina – ženu može dogoditi i tijekom transfuzija krvi.

Za sada se još uvijek ne zna ostaje li u muškarcima DNK njihovih majki, sestara blizanki i ljubavnica, jer je detekcija ženske genetike u muškarcima još uvijek nemoguća stvar.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Nakon trudnoće u mozgovima majki ostaje DNK njihovih muških beba

 This Study WIll Make You Think Twice About Who You Are Getting Into Bed With

Male microchimerism in women without sons: Quantitative assessment and correlation with pregnancy history

Microchimerism

Male Microchimerism in the Human Female Brain