PONERIZACIJA DRUŠTVA

Koliko košta sloboda govora?

Autor: Suzana Papić

Matrix World

Ponekad je dovoljno samo pogledati ili pročitati vesti na različitim tv stanicama ili internet portalima pa da nam postane jasno u kojoj je meri zastupljena objektivnost u njima.  Svedoci smo toga da, što se više govori o slobodi medija, ta sloboda je, izgleda, sve manje zastupljena. I dok te slobode  u žutoj štampi ponekad ima, čini se, i previše, na drugoj strani postaje jasno da ona prestaje da postoji u bitnim segmentima obaveštavanja.

Amber Lyon, američka novinarka i trostruka dobitnica prestižne Emmy nagrade iz oblasti novinarstva, nedavno je javnosti iznela šokantnu istinu o tome kako američka, ali i vlade drugih zemalja finansiraju CNN u cilju selektivnog plasiranja vesti. Drugima rečima, istina ostaje u fiokama novinara i glavnih urednika, a za to vreme Obamina administracija uredjuje i kontroliše sadržaj vesti koje se objavljuju (uz kontinuiranu novčanu naknadu).

U kakvom svetu “slobodnih” medija živi, Lyon je postala svesna nakon dokumentarca koji je sa svojom ekipom snimila tokom izveštavanja o “Arapskom proleću”, marta 2011. Bahrainu. Lyon je uspela da snimi svedočenja aktivista koji su podvrgnuti užasnoj torturi od strane režima, razgovore sa porodicom nestalih, a zatim je  razgovarala i sa vladinim zvaničnicima o tome. Dokumentarac sadrži snimke oružanih pripadnika snaga režima koji pucaju na nenaoružane, mirne demonstrante, kao i i njihova masovna hapšenja. Njena reportaža je bila najupečatljiviji prikaz brutalne represije jednog režima potpomognutog od strane SAD-a.

Uprkos pohvalama, a ne zanemarujući opasnosti u kojima su se nalazili njihovi saradnici snimajući ovaj dokumentarac, CNN je odlučio da obustavi njegovo emitovanje, pa tako ovaj dokumentarac nikada nije emitovan na televiziji. Nakon povratka iz Bahraina, Lyon je izjavila da je svojim očima videla šta se tamo dogadja, da su tvrdnje vlasti neistinite, i da nije mogla da poveruje da je CNN od nje zahtevao da lažira izveštaje.

Prema njenim rečima, CNN nikada nije emitovao njen dokumentarac jer je plaćen od strane Vlade Bahraina  da ga ne emituje. Nakon što se Lyon usprotivila odluci CNN-a, rečeno joj je da ćuti i ne podiže prašinu oko toga. Ona sada pokušava da dopre do javnosti i ispriča pravu priču o tome šta se dešava iza zatvorenih vrata medijiskih kuća u Americi.

Slučaj Amber Lyon nije usamljen. Prošle godine je ugledni nemački novinar takodje progovorio na ovu temu u intervjuu za RT. On je opisao svoja dugogodišnja iskustva radeći za  “Frankfurter Allgemeine” i izneo niz primera kako američka i nemačka vlada, a sve uz blagoslov Centralne obaveštajne službe (CIA) upravljaju medijima na tim prostorima. Otvoreno je govorio o tome kako se sprovodi propaganda protiv Rusije i “huška” na rat, a svoja iskustva je pretočio u knjigu, “ne zbog zarade, već iz opravdanog straha od novog rata na tlu Evrope”, kako je izjavio.

U intervjuu je izneo niz šokantnih tvrdnji o tome kako strani novinari postaju nezvanični agenti Obaveštajnih službi i dobijaju novac za pisanje naručenih tekstova koji su pro-američki ili pro-nemački, pa sve do toga kako se fabrikuju laži iza zatvornih vrata glavnog urednika.  On čak navodi i apsurdan primer kada je objavljen tekst koji je on potpisao, a koji je u potpunosti napravljen u kancelariji tajne službe. Po njegovim rečima, to je već jedan razradjen sistem koji funkcioniše decenijama i iza kojeg stoje bogati finansijeri, vlade raznih država i tajne službe.

Ne možemo a da se ne zapitamo na kraju koliko je svaka vest koju pročitamo u dnevnim novinama objektivno prikazana ili, drugim rečima, koliko je daleko od istine (ako uopšte i ima istine u njoj).

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Leading German Journalist Admits CIA ‘Bribed’ Him and Other Leaders of the Western ‘Press’

CNN Journalist ‘Governments Pay Us To Fake Stories’, Shocking Exposé