TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Utjecaj noći na snove

Autor: Anamarija Vukojević

Matrix World

Jeste li ikada doživjeli osjećaj strave tijekom noći? Bježali ste od čudovišta, crnog čovjeka ili vas je netko davio, padali ste u ponor i odjednom ste se probudili s istim osjećajem? Na početku spavanja sanjamo realnije, sanjamo o onome što nam se događa tijekom dana, no tijekom ulaska dublje u noć i san sanjamo sve bizarnije, neobičnije snove.

Dr. Josie Malinowski sa svojim timom s Univerziteta Bredfordshire istraživala je taj utjecaj koristeći 16 sudionika tijekom dviju noći koje su 4 puta budili tijekom noćnog sna kako bi nakon svakog buđenja saznali što su sudionici sanjali. Rezultati su pokazali da je prvotna pretpostavka bila točna: kako ulazimo dublje u noć i san, pa sve do pred buđenje naši snovi su sve neobični, bizarniji i bliži nerealnosti. Zadatak sudionika je bio da nakon svakog buđenja ispričaju što su sanjali i ocijene realnost odnosno nerealnost snova.

Snovi pomažu mozgu da procesuira ono što smo doživjeli tijekom dana. Kao kompjuter kad stavimo na defragmentaciju.

Snovi pomažu mozgu da procesuira ono što smo doživjeli tijekom dana. Kao kompjuter kad ga stavimo na defragmentaciju.

Otkrili su, kako kaže dr. Malinowski, profesor kognitivne psihologije da snovi postaju emocionalniji, i to na loš i na dobar način. Istraživanje snova nam može pomoći da dođemo u doticaj sa svojom emocionalnom stranom i ponašanjem.

Snovi su siguran način da ostvarite ono što ste se u realnosti bojali, jer ste smatrali da je nešto previše bizarno da biste si to dopustili.

Bilo kakav oblik upale, prehlade, zaraze, od zarazne gripe do upale bubrega može snažno utjecati na snove, odnosno stvoriti noćne more, objašnjava Patrick McNamara, profesor neurologije s Harvarda:

„Kako bismo popravili imunološki sustav koji je oštećen uslijed neke prehlade ili upale, tijelo mora proći kroz usporeni val sanjanja.“

Dok smo u REM snu procesuiramo emocije što može stvoriti neželjene osjećaje koje se manifestiraju kroz noćne more.

Neki istraživači smatraju da i predmenstrualni sindrom također može voditi teškim i uznemirujućim snovima.

Studija iz 2008. godine je pokazala da žene češće doživljavaju noćne more od muškaraca, 30% sanjanja žena su more, dok je kod muškaraca taj postotak samo 19%.

Autor studije dr. Jennie Parker, psihologinja s Univerziteta u Engleskoj, također otkriva da su more povezane s promjenama temperatura koje se mijenjaju kod žene kad prolaze menstrualne cikluse. To povećava hormon progesteron, koji žene doživljavaju tijekom menstrualnog razdoblja kada se povećava temperatura koja utječe na nesanicu i znojenje.

Žene u predmenstrualnom ciklusu često sanjaju agresivnije snove i veća je vjerovatnost da će se sjećati snova.

Žene, smatrane osjetljivijima, od muškaraca i u snovima dokazuju svoju emocionalnost. Doživljavaju češće noćne more nego muškarci. (©2005-2015 AquaSixio)

Žene, smatrane osjetljivijima od muškaraca i u snovima dokazuju svoju emocionalnost. Doživljavaju češće noćne more nego muškarci. (©2005-2015 AquaSixio)

Dr. Tony Boret, ginekolog, je otkrio da žene tijekom menopauze sanjaju bizarnije, neobičnije snove. Tijekom deset godina trajanja menopauze razina ženskog hormona estrogena značajno pada. To utječe na razinu serotonina koji se povezuje s vrućinom, promjenom raspoloženja i noćnim znojenjem, što može voditi poremećaju spavanja kod 15% žena. Što opet može voditi snažnim osjećajem umora i daljnje nesanice.

Ako imate problem s disanjem, studija objavljena 2006. je otkrila da oni koji imaju problema s disanjem često izjavljuju da su sanjali da se guše ili da ih netko davi.

Naš mozak snove obrađuje kroz metafore i simbole, tvrdi profesor McNamara.

Tijekom REM sna, mozak pokušava uhvatiti i procesuirati događaje koji su nas posebno dotakli na ovaj ili onaj način, osjećaje i misli koje nas, pogotovo one koje ne može izraziti. Proučavajući svoje snove možemo kroz te slike otkriti kako si možemo i sami pomoći.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Time’s Strange Effect On Our Dreams: As We Sleep Deeper, They Get Weirder

Bizarre dreams? That’s because they get weirder the longer you sleep for, scientists reveal

The effect of time of night on wake-dream continuity