SVEMIR KROZ TELESKOP

Još jedan asteroid nas je promašio za „dlaku“ no do kada ćemo imati tako ludu sreću?

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Dana 21.04.2015. na udaljenosti od 73.400 kilometara od zemljine površine je prošao asteroid 2015HD1. To je otprilike dupla udaljenost od geostacioniranih satelita i 0,2 udaljenosti od Mjeseca. Unatoč tvrdnjama najvažnijih svemirskih agencija kako se svi potencijalno opasni asteroidi prate, svjedoci smo sve češćih pojavljivanja svemirskih lutalica koji postaju vidljivi trenutak prije nego li „okrznu“ planetu.

Imali smo ludu sreću jer nas je 2015HD1 sam "očešao."

Imali smo ludu sreću jer nas je 2015HD1 samo “očešao.”

Asteroid 2015HD1 je postao vidljiv tek 18.04., znanstvenici tvrde da se taj propust dogodio jer je isti bio iznimno dobro kamufliran na tamnom noćnom nebu te praktični bio nevidljiv sve do trenutka dok nije počeo zaklanjati pozadinske zvijezde.

Čini se da znanstvena zajednica sve više koristi ovu vrstu opravdanja unatoč činjenici kako se za praćenje asteroida koriste različiti sustavi kojima su optički senzori tek sekundarni izvor monitoringa, poput superskupog internacionalnog projekta pod imenom NEOWISE koji je infracrveni teleskop širokog spektra.

Trenutak prije udara fragmenta asteroida u okolicu Chelyabinska u veljači 2013.

Trenutak prije udara fragmenta asteroida u okolicu Chelyabinska u veljači 2013.

Asteroid koji je eksplodirao nad Chelyabinskom (Čeljabinskom) 15.02.2013. je imao razornu moć, no srećom po nas raspao se u atmosferi na visini od 30 kilometara. Njegova eksplozija je uništila staklene fasade i prozore na 7.200 zgrada u šest gradova, dok je ranjeno 1500 ljudi. Unatoč činjenici kako je riječ o asteroidu, znanstvena zajednica ovaj objekt još uvijek naziva METEOROM. Asteroid 2015HD1 je otprilike iste težine i sastava kao i Čeljabinski meteor.

Smatra se kako je eksplozija udara ovog objekta bila jednaka 500 kilotona TNT-ja, točnije da je oslobođeno više energije nego li pri eksploziji atomske bombe u Hirošimi.

Naknadnim proračunima znanstvenici su izračunali kako je Čeljabinski bolid imao masu od otprilike 13.000 metričkih tona te da mu je dijametar bio od nekih 20 metara.

Ove dvije priče direktno pobijaju NASA-inu tvrdnju kako se satelitima WISE i mrežom radarskih i optičkih teleskopa na zemlji konstantno prate svi objekti dijametra većeg od 10 metara.

Još uvijek su na površini od 200 kvadratnih kilometara vidljivi tragovi uništenja koju je prirodeila eksplozija fragmenta komete nad Tunguskom regijom.

Još uvijek su na površini od 200 kvadratnih kilometara vidljivi tragovi uništenja koju je priredila eksplozija fragmenta komete nad Tunguskom regijom.

Postoji još nekoliko stvari koje ne možemo oprostiti znanstvenoj zajednici, naime nakon događaja u Čeljabinsku, astronomi i astrofizičari svih vrsta i profila su pokušali uvjeriti javnost kako su takve stvari iznimno rijetke. Pa ipak uvaženi znanstvenici su čini se zaboravili na događaj iz Tunguske iz 1908. ili pak nedavni krater na Antartici koji je nastao udarom neidentificiranog tijela. Krater u ledu ima promjer od dva kilometra unatoč priči kako je takvo što JAKO RIJETKO.

Naravno u oči bodu i neke nedosljednosti u izvještavanju jer je NASA prije nekoliko godina objavila kako se oko Zemlje vrti 1400 potencijalno opasnih asteroida, a na komete, naročito one pod kodnim imenom Lazarus koje se stalno aktiviraju u području između Jupitera i Marsa nećemo niti govoriti.

S obzirom na sve veću gužvu nad našim glavama američka vojska je još 2009. godine odlučila kako će se podaci o praćenju i eksplozijama asteroida i meteora proglasiti vojnom tajnom te da će civilni znanstvenici moći surađivati na projektu monitoringa samo uz dozvolu vlade, a 2013. je kongres SAD-a donio odluku s kojom se ukida program za praćenje upada u atmosferu različitih svemirskih bolida i bliskom prolasku asteroida.

Nekadašnji centar "Space Fencea" ili svemirske ograde.

Nekadašnji centar “Space Fencea” ili svemirske ograde.

Dodatnom odlukom Obamine vlade i glavnog stožera SAD-a 2013., radarska mreža i sateliti koji prate sve vrste jakih eksplozija na površini i u atmosferi planete (projekt Space Fence – svemirska ograda) postaju stroga tajna, te se civilnim znanstvenicima zabranjuje bilo kakav pristup istome, a nakon nekoliko financijskih slomova na tlu SAD-a američka administracija je u potpunosti ukinula rad svemirske ograde.

Ova odluka je u potpunosti nevjerojatna naročito ako se zna da je američka vojska potrošila pola milijarde dolara na modernizaciju svemirske ograde krajem 2009. godine, dok je stožer američkih zračnih snaga izjavio kako je sasvim zadovoljan trenutačnim resursima i nadzorom svemira oko planete.

Jesmo li mi samo uvjereni kako je svemirska ograda ukinut program?

Kako god bilo, tehnološki bum i minijaturizacija kamera te sve bolji optički čipovi na mobilnim telefonima omogućuju snimanje sve češćih prolaznika i eksplozija, a brzo objavljivanje podataka na Internetu i društvenim mrežama ne ostavlja vremena za manipulaciju te je znanstvena zajednica primorana priznati kako je promašila zabilježiti još jedan upad u planetarnu atmosferu.

Usporedimo li podatke sa web stranice Američkog meteorskog udruženja – AMS vidjet ćemo koliko smo krivo uvjereni u svoju sigurnost od novih udara. Naime AMS je zabilježio slijedeće:

  1. je u našoj atmosferi eksplodiralo 406 meteora.
  2. je u našoj atmosferi eksplodiralo 517 meteora.
  3. je u našoj atmosferi eksplodiralo 593 meteora.
  4. je u našoj atmosferi eksplodirao 731 meteora.
  5. je u našoj atmosferi eksplodiralo 702 meteora.

Nakon toga se stvari naglo zahuktavaju jer je:

  1. je eksplodiralo 960 meteora.
  2. je eksplodiralo 1637 meteora.
  3. je eksplodiralo 2157 meteora.
  4. je eksplodiralo 3568 meteora.
  5. je eksplodiralo 3741 meteora.

ams porast eksplozija je nevjerojatan

Ovi podaci su sigurno puno veći jer se zabilješke vode samo nad naseljenim područjima, drugim riječima planetarna površina je velikim dijelom prekrivena oceanima, a ne smijemo zaboraviti i slabo naseljena ili nenaseljena područja nad velikim ledenim i pješčanim pustinjama. Ne smijemo zaboraviti niti da smo u prva četiri mjeseca imali gotovo 1000 zabilješki različitih eksplozija i upada u planetarnu atmosferu različitih svemirskih lutalica, te da su ovo tek maleni komadići koji ne predstavljaju opasnost po ljude.

U prva četiri mjeseca imamo skoro tisuću eksploozija i upada iz svemira.

U prva četiri mjeseca imamo skoro tisuću eksploozija i upada iz svemira.

Dakle stanje je alarmantno htjeli mi to priznati ili ne, a to što nas vodeći psihopati u najvećim domenama od znanosti i politike prave ludima, slijepima i gluhima je tema za neki novi tekst.

I za kraj galerija fotografija meteorskih eksplozija i upada u atmosferu snimljenih u manje od pola godine.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Eksplozija nad Rusijom pretvorila noć u dan!

Podaci o upadima PHO-a u atmosferu postali vojna tajna, vojska ukida program za nadgledanje istih

Ruski meteor je bio djelić asteroida duljine od 200 metara, mogući novi udari

Dio asteroida 2014 RC pao pored glavnog grada Nikaragve

NASA objavila podatke o 1.400 potencijalno opasnih asteroida

U mjesec dana u atmosferi eksplodiralo više meteora nego li 2012. godine!

Obitelj ostala neozlijeđena nakon što je zasuta kišom kamenih fragmenata meteorita

ĆORAVA ZNANOST I PRESTRAŠENE VOJNE GLAVEŠINE: Što li nam se sprema?

Asteroid just missed Earth on Tuesday

Chelyabinsk meteor

Meteor explodes above terrified city in massive fireball seconds before impact

Thatcher burns brightly over North-East sky

Avistan enorme bola de fuego sobre Puerto Rico

Fireball Streaks Over Bay Area

Fireball over Halifax caught on camera

Huge asteroid capable of wiping out entire country is on near-collision course with Earth

Fireball over Pennsylvania and Maryland

Mystery Event over Colorado

Florida Fireball with Boom

Early Morning Pittsburgh Fireball

Fireball in New Zealand Skies

Bolide over Bucharest, Romania (videos)