PRIZMA DRUŠTVA

Da li je Monsantu odzvonilo?

Autor: Suzana Papić

Matrix World

Jedna mala država uspela je ono što mnogim drugim, daleko većim državama nije pošlo za rukom- dobila je bitku protiv Monsanta. Salvador je najmanja srednjeamerička država, ali je puna ponosnih farmera koji se ne odriču tek tako tradicije. Oni znaju koliko je nasledje važno i koliko je bitno očuvati autohtone sorte biljaka i nastaviti njihovu proizvodnju. Koliko su uspešni u tome pokazuje i činjenica da su uspeli da nadigraju Monsanto i dobiju daleko veći prinos korišćenjem spostvenih sorti, a zatim su ga potpuno porazili time što su sprečili distribuciju otrovnog Monsantovog semena u svojoj zemlji.

Ovo je veliki uspeh obzirom na činjenicu da Monsanto, zajedno sa drugim biotehnološkim kompanijama, ima monopol nad distribucijom semena u većini država sveta. Monsantova biotehnološka semena su dovedena u vezu sa bolestima bubrega, jetre i problemima u radu reproduktivnih organa, a nedavno je i WHO (Svetska zdravstvena organizacija) izjavila da je glifosat, glavni sastojak monsantovog herbicida “Roundup”, najverovatnije kancerogen.

Farmeri iz Salvadora saradjuju sa Ministarstvom poljoprivrede kako bi uticali i na druge poljoprivrednike da koriste što više autohtone sorte pšenica, a sve manje biotehnološke vrste. Juan Luna Vides, direktor Mangrove Association, nevladine organizacije osnovane u cilju podrške društvenom pokretu za očuvanje sredine, izjavio je:

  “Ne zaboravite da Monsanto, zajedno sa firmama DuPont i Pioneer, drže kontrolu nad trgovinom semena u svetu. Nažalost, mnoge vlade  Latinske Amerike, i verovatno sveta, imaju koristi od toga što saradjuju sa ovim kompanijama.”

Monsanto sada pokušava da svoje proizvode preko kompanija koje imaju druga imena i naizgled se ne mogu dovesti u vezu sa Monsantom. Tako na primer Pioneer putem medija vrši veliki uticaj na lokalne poljoprivrednike prikazujući svoje proizvode kao jeftine, a sa dobrim prinosom.

Građani malenog Salvadora su se digli na noge kako bi obranili svoje autohtone vrste sjemenja i kako bi pritisli političare da izbace Monsanto iz njihove zemlje.

Građani malenog Salvadora su se digli na noge kako bi obranili svoje autohtone vrste sjemenja i kako bi pritisli političare da izbace Monsanto iz njihove zemlje.

Mnogi farmeri se ipak opredeljuju za lokalne sorte, a proizvodjač semena Santos Cayetan kaže:

“Gubimo tradiciju uzgajanja domaćih semena, pa zato pokušavamo da oržimo njihovu proizvodnju. Domaća semena nemaju ono što imaju ova druga koja dolaze sa preparatima i koja se zasnivaju na hemiji.”

On kaže i to da je razlika u korišćenju domaćeg u odnosu na Monsantova semena zaista neverovatna:

“Domaća semena su uvek ista, uvek daju prinos i uvek su tu. Uz sve to, ona su otporna na sušu.”

Salvadorski farmeri znaju da iz svog semena uvek mogu da proizvedu novo seme, odnosno da ga ponovo koriste bez plaćanja na ime “patenta”, dok bi Monsantovo seme svake sezone morali ponovo da kupe, obzirom da je čuvanje njegovog semena radi ponovne upotrebe zakonom zabranjeno. S druge strane, farmeri su uvideli i da korišćenje Monsantovog semena na jednoj oranici dovodi do potpunog uništavanja te površine za bilo kakvu drugu sortu semena koja nije biotehnološka.

Argentina se bori s pravom epidemijom urođenih defekata kod djece, kancerogenih oboljenja i hidrocefalije kod djece koja nastaje zbog GMO herbicida Roundupa koji Monsanto prodaje zajedno sa svojim sjemenjem.

Argentina se bori s pravom epidemijom urođenih defekata kod djece, kancerogenih oboljenja i hidrocefalije kod djece koja nastaje zbog GMO herbicida Roundupa koji Monsanto prodaje zajedno sa svojim sjemenjem.

Latinska Amerika je na udaru Monsanta i biotehnoloških korporacija poslednjih nekoliko godina jer je tržište veliko, pa je samim tim i zarada značajna, ali i sigurna. Uprkos tome, jedna mala zemlja Salvador je shvatila da možda ne želi da doživi sudbinu jedne velike Argentine koja skoro u potpunosti gubi autohtone vrste pšenica pod naletom Monsantovih monstruoznih semena.

Dok takva svest ne proradi i ovde kod nas na Balkanu, možemo se samo uzdati u dobre rezultate bitke jednog čoveka za dobrobit svih nas. Njegovo ime je Paul Stamets i on je jedan od vodećih svetskih mikologa. Ono što je on otkrio i patentirao još 2006. moglo bi da potpuno potisne upotrebu raznih herbicida i pesticida u proizvodnji žitarica ali i drugih sorti biljaka.

Naime, on je shvatio kako da iskoristi plodove prirode, u ovom slučaju pečuraka,  u borbi protiv štetočina koje napadaju  useve. Proizvod koji je patentirao i nazvao SMART je pesticid koji se pokazao odličnim u borbi protiv preko 200 000 insekata. Njegov pesticid je naišao na oštru osudu glavnih inžinjera industrije pesticida i okarakterisan kao “najdestruktivnija tehnologija ikad vidjena”.

Kada kažu “najdestruktivnija” oni ustvari misle na pogubnost koja bi ova tehnologija mogla imati na industriju hemijskih pesticida. Uprkos sjajnim rezultatima i činjenici da je SMART poptuno prirodan proizvod, on još uvek nije dobio na značaju što samo potvrdjuje činjenicu da je biotehnološki lobi u svetu izuzetno jak. Ono što nam preostaje je da se nadamo da će ovakvi napori pojedinaca dopreti do svesti sve većeg broja ljudi, i da će društvo najzad shvatiti koliko je bitno da očuvamo prirodu korišćenjem prirodnog semena  i prirodnih preparata.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvor:

He Holds the Patent that Could Destroy Monsanto and Change the World

About Paul Stamets

Exponential Medicine: Paul Stamets Unravels the Link Between Mushrooms and Cancer Treatment

BIG WIN! El Salvador Farmers Kick Monsanto Out, Refuse GMO Seeds

BIG WIN! El Salvador Farmers Kick Monsanto Out

El Salvador Farmers Beat Monsanto’s Monopoly