TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Miševi pjevaju kao ptice

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Znanstvenici su nedavno otkrili kako miševi imaju visoko kompleksan jezik kojeg mi ne možemo čuti jer je u pojasu ultrazvuka. Nevjerojatno je da se ove životinje glasaju poput ptica za vrijeme traženja partnera, muški miševi se natječu u tome tko će sročiti ljepšu i složeniju pjesmu kako bi očarali moguće partnerice.

U najnovijem izdanju znanstvenog žurnala Frontiers od Behavioral Neuroscience je izašla studija sveučilišta Duke u kojoj je tim neuroznanstvenika otkrio kako maleni miševi imaju jedinstveni složeni jezik koji se može usporediti jedino s glasanjem ptica pjevica. S druge strane miševi imaju još jednu zanimljivu odliku, njihov centar za obradu i stvaranje zvuka je jednako napredan kao centar za govor dupina, primata i majmuna, što je definitivno osporilo znanstveno mišljenje o relativno maloj razvijenosti mišjeg mozga.

Čini se da sam volumen mozga ne mora određivati koeficijent inteligencije životinje, već su važne činjenice poput odnosa težine mozga naspram težine tijela i razine razvoja različitih centara u mozgu.

Po onome što su otkrili neuroznanstvenici sa sveučilišta Duke, miševi su zapravo fantastične i čudnovate životinje.

Svaki miš pokušava stvoriti još kompleksniju i skladniju pjesmu od svog takmaca, dok ženke izabiru one miševe koji su stvorili najbolju varijaciju pjesme te koji su osmislili najedinstvenije arije. Reklo bi se da miševe možemo usporediti sa slavujima, no u nama nečujnom dijelu audio spektra točnije ultrazvuka.

Znanstvenici su prvo muške miševe ostavljali pored kapljica sa urinom mišica, tada su se miševi počeli nadjačavati i pjevati svaki svoju ariju, no nakon što je miševima prezentirana ženka, prvo su zanijemili, a nakon toga su počeli pjevati tihu serenadu koristeći najbolje dijelove od svojih suparnika, te dodajući tuđe partiture svojoj vlastitoj pjesmi.

Neuroznanstvenici smatraju da za takvo ponašanje postoji jednostavno rješenje, naime dok su muški miševi njušili samo urin mišice, tada su se nadjačavali i trošili energiju na glasno pjevanje kako bi privukli mišicu, no kada su mišicu ugledali tada su počeli pjevati tiho jer im je mišica bila u vidnom polju, te ju je trebalo zadiviti s pjevačkim umijećem, a ne sa zaglušujućom bukom.

Mišje udvaranje je na takav način dobilo sasvim novi neočekivani socijalni element – živući jezik.

Autor studije Jonathan Chabout je objasnio slijedeće:

„Malo znanstvenika zna da miševi pjevaju. Ptičji pjev je lako izučavati jer nam nije potrebna napredna tehnološka oprema kako bismo slušali pjevice. Miševi emitiraju ultrazvukove koji su van mogućnosti ljudskih ušiju i centra za slušanje zvuka. Osim toga čini se sasvim logično slušati ptice, one uče kako pjevati, mišje pjevanje je nešto sasvim drugo to je jezik koji je urođen, ali se uljepšavanjem, imitacijom i dorađivanje stalno razvija. Najbliže mišjem jeziku je komunikacija dupina. Najčudnije je što miševi nisu samo mijenjali melodije pjevanja, već i sintaksu jezika u zavisnosti od okoliše.“

Znanstvenici još uvijek ne znaju izmišljaju li miševi stalno nove partiture arija te stvaraju li novi sleng u tren oka, ili je u pitanju zapamćen repertoar koji se mijenja u zavisnosti od trenutka i raspoloženja.

Nadaju se da će odgovore na ta pitanja otkriti u novoj studiji mišjeg pjeva.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvor:

Mice sing just like birds, but we can’t hear them

Yes, Mice Can Sing. And You Won’t Believe How Much They Sound Like Songbirds

Mice sing like songbirds to woo mates

MICE sing like a songbird to attract mates