TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Bumbari se protiv parazita bore s nikotinom

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Životinje, za razliku od većine ljudi, često posežu za ljekovitim biljkama kako bi ublažile ili otklonile svoje tegobe. Poznato je da psi i mačke jedu određene vrste trava da bi izbacili pokvarenu hranu i grudice dlaka iz probavnog sustava, slonovi koriste brojne biljke za smanjenje bolova, probavnih tegoba, groznice i glavobolje nakon korištenja voća s velikim udjelom alkohola. Gradske ptice koriste upaljene cigarete kako bi se oslobodile od parazita te svoja gnijezda oblažu opušcima. Nedavno objavljena studija je pokazala kako bumbari uzimaju nektar biljaka s nikotinom da bi se obranili od pošasti koja ubija njih i pčele.

S obzirom na obim zaraze ovaj mršavi primjerak bumbara bi vjerojatno mogao biti zaražen parazitozom.

S obzirom na obim zaraze ovaj dosta mršavi primjerak bumbara bi mogao biti zaražen parazitozom.

Znanstvenici sveučilišta Royal Holloway i Queen Mary su u zadnjem broju žurnala F1000 Research iznijeli rezultate istraživanja u kojem se pokazuje kako se bumbari štite od parazita koji je u nekoliko zadnjih godina decimirao populaciju apidae (sve vrste pčela).

Naime bumbari zaraženi parazitom Crithidia bombi u prirodi posežu za biljkama koje u sebi imaju nikotin. I u zatočeništvu bolesni bumbari najradije uzimaju šećernu otopinu s kapljicama nikotina, te se na takav način pokušavaju izboriti sa smrtonosnim parazitom.

Unatoč činjenici sa bumbari s unosom nikotina sebi ne produljavaju život, oni u velikom dijelu smanjuju opseg parazitoze što im omogućava kvalitetniji i bolji ostatak života.

S obzirom da se ovako istraživanje velikim dijelom kosi sa zvaničnim stajalištem o unosu nikotina, te sveopćoj propagandi koja duhan i nikotin stavljaju na popis biljaka i kemikalija koje se treba izbjegavati pod svaku cijenu, ne čudi dodatak o tome kako smatraju da se bumbari sa samo dedikacijom s nikotinom truju.

Nametnk Crithidia bombi, pod mikroskopom.

Nametnk Crithidia bombi, pod mikroskopom.

Pa ipak znanstveni tim dvaju britanskih sveučilišta je dodao da sve dobrobiti konzumacije nikotina na bumbare s parazitozom nisu otkrivene te da je potrebno dodatno istraživanje koje će pokazati kakav je učinak ovaj prirodni spoj ima na kompletnu zaraženu zajednicu.

Nikotin, kao i kod ljudi smanjuje želju za hranjenjem, no takođe i usporava metabolizam, unatoč manjem unosu kalorija zaraženi bumbari su postali pokretniji, radišniji i nalikovali su na zdrave članice zajednice.

Bumbari u trenutku hranjenja s nikotinsko šećernom mješavinom, na slici vidimo kako se pripadnici iste kolonije radije hrane s nikotinom ako se među njima nalaze bumbari zaraženi parazitima.

Bumbari u trenutku hranjenja s nikotinsko šećernom mješavinom, na slici vidimo kako se pripadnici iste kolonije radije hrane s nikotinom ako se među njima nalaze bumbari zaraženi parazitima. S lijeve strane je mršavi bumbar koji u sebi ima parazite, s desne strane je zdrava jedinka.

U ovoj studiji je objavljeno da zdravi bumbari u zatočeništvu koji se hrane s nikotinsko šećernom smjesom imaju kraći životni vijek, na žalost nekako su autori studije zaboravili napomenuti da se radi o prisilnom hranjenju te da je riječ o sintetiziranom nikotinu, koji bumbari ne koriste u prirodi.

Dr. David Baracchi voditelj spomenute studije je izjavio slijedeće:

„Iako je očigledno kako konzumacija nikotina zaraženim bumbarima omogućava brojne dobrobiti, trebamo saznati na kakav način prirodna nikotinska terapija djeluje na parazitozu te kakav je fizički učinak nikotina na bumbare. Od iznimne je važnosti otkriti koliko se i kako se pčele liječe s nikotinom protiv jedne od pošasti koja je gotovo uništila pčelinju populaciju. Možda bumbari imaju ključni faktor u otklanjaju iste.“

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Bumblebees found using nicotine to self-medicate

Parasite-Infected Bumblebees Use Nectar Nicotine as Self-Medication, Say Scientists

Bumblebees use nicotine to fight off parasites

Self-medication in animals much more widespread than believed

Infection with the trypanosome Crithidia bombi and expression of immune-related genes in the bumblebee Bombus terrestris

Bumbari – Wikipedija