PRIZMA DRUŠTVA

Kad dobijete otkaz od šefa psihopate, što onda?

Autor: Anamarija Vukojević

Moramo naći posao, zarađivati za život, po mogućnosti uzeti kredit koji ćemo otplaćivati dok ne umremo. Moramo postati uzorni građani! Životopis za posao treba biti prepun kvalifikacija koje će odgovarati budućem poslodavcu. Marljivi, pošteni, odgovorni, profesionalni, tolerantni, mirni, razgovorljivi samo kad treba, poznavanje rada na kompjutoru, znanje nekoliko jezika, prilagodljivost i nadasve skromnost. Za sve to dobijete plaću, ali nekad niti to. No, što mi očekujemo od poslodavca i što uopće i dobijemo?

Ako ste odgajani u religioznom duhu ili ste dijete roditelja starog kova vjerojatno od života ne tražite puno, tako su nas učili. Više ste vi trebali davati drugima, nego očekivati nešto za sebe. Ako biste se to usudili prozvani ste sebičnima, egoističnim i pohlepnim.

Na razgovoru za posao očekujemo, manje-više, da posao dobijemo. Obično nas je stid pitati i za plaću a kamoli za neke druge dodatke za koje pretpostavljamo da su ljudski i prirodno uključeni u suradnju između poslodavca i radnika. Živimo u društvu koje je hijerarhijski jako podijeljeno, pa je logično da jedan profesor na fakultetu ima veliku plaću, pa naravno i jedan ministar koji ima velike odgovornosti i trebao bi se skrbiti za narod koji ga je izabrao. Osim što takvi podrazumijevaju plaću, raznorazne beneficije, menze, pa samim tim i jeftiniji ručak, kave, pauze, rješavanje privatnih poslova za vrijeme radnog vremena, korištenje državnih automobila, aviona u privatne svrhe i slično. Mi o tome čujemo tu i tamo kad netko pretjera pa se priča o tome „5 minuta“ i priča zamre, a njihov lagodan život na račun građana se nastavi.

Svatko tko je ikada tražio posao dobro poznaje osjećaj anksioznosti, stresa i uzbuđenja zbog straha kakav će ishod intervju biti. Zašto je to tako? Zašto je potrebno stalno živjeti u strahu?

Svatko tko je ikada tražio posao dobro poznaje osjećaj anksioznosti, stresa i uzbuđenja zbog straha kakav će ishod intervjua biti. Zašto je to tako? Zašto je potrebno stalno živjeti u strahu?

Kad jednom dobijete posao izvan sreće ste, napokon radite, zarađujete, sada ste napokon „svoj“ čovjek. Na početku se „ubijate“ od posla jer želite dokazati sve gornje navedene karakteristike kako bi vas što prije počeli uvažavati, respektirati, prihvaćati i što prije zaposlili za stalno, tako da se osjećate sigurno i zaštićeno.

Radite i ono što nikada ne biste radili, no želite se pokazati kao odličan radnik koji želi što više doprinjeti uspjehu tvrtke. U potpunosti zanemarujete svoje potrebe, intuiciju, osjećaje, realni doživljaj tvrtke, radnih kolega a pogotovo svog šefa, jer on vam je nadređen, autoritet, cilj je da ga zadovoljite kako bi on bio sretan i u vama vidio sve ono što je oduvijek tražio.

Dani prolaze i ako vam nitko ništa ne spominje o vašem radu, niti dobro niti loše, vi nastavljate istim tempom vjerujući da činite upravo sve onako kako ste shvatili, mada se nitko nije potrudio da vam išta objasni i uvede vas u posao, te vam ga prepusti onda kada on i vi budete sigurni da ste posao doista znate obavljati po svim standardima tvrtke. Na taj način bi omogućio i vama i tvrtci procjenu vašeg rada.

Podrazumijevate li da na početku svog radnog odnosa, ipak, trebate iskazati poštivanje svog šefa tako da samo slušate i radite i ne tražite ništa za sebe?

Podrazumijevate li da na početku svog radnog odnosa, ipak, trebate iskazati poštivanje svom šefu tako da samo slušate i radite i ne tražite ništa za sebe?

Nakon nekoga vremena, kad prođe val uzbuđenja i zanesenosti zbog dobivenog posla, stresa koji ide uz to i upoznavanja mjesta, atmosfere, radnih kolega i nadređenih počinjete zamjećivati i druge bitne stavke u takvom odnosu. Imate li pauzu? Da li vam je ta pauza doista dozvoljena ili je to samo slovo na papiru kako bi poslodavac naizgled ispunjavao uvjete rada za radnike? Postoji li mjesto gdje se doista možete odmoriti, prostor za vaše stvari, za opuštanje? Možete li razgovarati sa svojim šefom kad dođe do problema ili je on uvijek prezaposlen sa svojim radnim zadacima o kojima ćete sve saznati jer će vam o tome stalno pričati kako bi pokazao svoju veličinu, odnosno vaše mjesto, vi ste samo jedan mali kotačić od kojeg se očekuje automatski rad, bez puno pitanja, zahtjeva i potreba.

Kako biste isprobali kakva prava doista imate, osim prava na plaću, jedino što možete je izazvati situaciju u kojoj ćete to moći provjeriti. Po reakcijama svog šefa moći ćete zaključiti samo ako ta prava počnete sami tražiti, vrijeme za pauzu, pravo na obrok (ako to nije moguće, onda barem novčanu naknadu za isti), normalne ljudske odnose, bez iskorištavanja, omalovažavanja, naplatu prekovremenih sati koji u realnosti nikada ne budu niti isplaćeni, pravo da pitate ono što ne razumijete i pravo na poštivanje.

Već nakon prvog vašeg zahtjeva, izražavanja potreba koje nisu ispunjene velike su mogućnosti da ćete odmah dobiti prvi izljev bijesa od svog šefa psihopate. Ako osjećate krivicu, sram i poniženje jer ste se počeli boriti za sebe ne sumnjajte ni trenutka da ste doživjeli vampirski napad. Prvo od strane šefa psihopate a onda i od vas samih, jer su se momentalno probudili programi koji većina nas duboko nosi u svojoj srži – krivnja, sram i strah.

Ako ste do sada bili nezamjetljivi, sada ste prvi na listi fokusa vašeg nadređenog. Dirnuti u njihov ego bio je, možda, vaš najgori i najbolji potez ikad, jer ono što će uslijediti veliki je udarac za vas ali i vrlo važna škola za budućnost.

Iako si većina poslodavaca dopušta izderavanje i omalovažavanje radnika možda su još gori oni koji šute i na sofisticiran način vas dotuku svojom elokventnošću.

Iako si većina poslodavaca dopušta izderavanje i omalovažavanje radnika možda su još gori oni koji šute i na sofisticiran način vas dotuku svojom elokventnošću, manipulativnošću i okrutnošću.

Nemojte misliti da će ostati samo na tome, već sljedeći dan, dok vaš šef osmisli mrežu priča za druge svoje suradnike, za vas, uslijediti će dugi razgovor iz kojega ćete izaći kao da vas je netko u potpunosti isisao. Priča za druge je kako bi opravdao svoju odluku da vas je uopće i zaposlio, jer vam je upravo on dao zaposlenje na osnovu vaših kvalifikacija. Priča za vas je kako vam nikada više ne bi palo na pamet da pružate bilo gdje i bilo komu otpor. Vi ste radnik ili službenik, no samo jedan vrlo mali dio organizacije kojeg je lako odbaciti i omalovažiti.

Možda je mnogima poznata ova priča, jer rijetko kada se dovodi u pitanje integritet poduzetnika i poslodavaca, smatra ih se uspješnim ljudima koji imaju svoj privatan biznis i od kojeg žive ili su se uspjeli zaposliti u državnoj instituciji. To je pravi društveni uspjeh, zar ne?

No, kako se zaštititi od ovakvih situacija i možemo li ikada pronaći svoje „mjesto pod suncem“, posao i radnu sredinu gdje će harmonija, razumijevanje, tolerancija, komunikacija i zajedničko djelovanje bez naglašavanja hijerarhije biti naša stvarnost?

  1. Nemojte zaboraviti da pri zapošljavanju vi trebate posao kao što poslodavac treba vas. Nema „viših“ i „nižih“. Vi radite i donosite profit odnosno zaradu poslodavcu, a on vam isplaćuje plaću.
  2. Kao što on traži vaše uvjete, tako vi tražite za sebe, osim plaće i prijave ispunjavanje svih vaših potreba kao ljudskog bića koje radi 8 sati ili više.
  3. Ako se ne cijenite sami kako će vas cijeniti drugi? Ne samo da vas neće cijeniti već će vas i zgaziti ako vide da mogu.
  4. Ako vam tijekom cijelog radnog dana šef ili kolege nisu uputile niti jedan osmijeh, toplu i ljudsku riječ, da vam se čini da se radi o robotima, trebale bi vam se upaliti sve moguće lampice da se radi o vrlo nezdravoj atmosferi i vampirskom brlogu.
  5. Prvi dan je upoznavanje vašeg radnog mjesta, standarda tvrtke no i prostora za vaše stvari, vašeg opuštanja i realnog i intuitivnog osjećanja da li je to mjesto gdje vi doista želite biti. Ako si budete dozvolili da pod stresom i uzbuđenjem samo želite što prije početi raditi, vrlo lako ćete zaglibiti u situaciju iz koje ćete se teško izvući bez teških posljedica i ožiljaka.
  6. Nemojte misliti ako budete neprestano radili svoj posao, pa i onaj koji vam nitko nije rekao da ćete biti poštivani, zapravo tako pokazujete da ne držite do sebe i to će vam se vrlo brzo odbiti o glavu. Upoznajte sebe koliko doista možete biti efektivni a istovremeno da znate stati i odmoriti se, probistriti glavu, zapaliti ili pojesti nešto kako biste se opustili i revitalizirali.
  7. Većina poslodavaca smatra da je apsolutno normalno da iskoriste svog radnika 100% smatrajući kako je to njegovo pravo, no vi uskoro nećete imati tih 100% učinka jer ljudi nisu automati, već vrlo krhka i kompleksna stvorenja. Ako ih pritiskate samo je pitanje vremena kada će pući. Za većinu poslodavaca tada je rješenje odbaciti vas i naći novu žrtvu.
  8. Jedini način da se obranite od vampira, a pogotovo psihopata je da budete što moguće svjesniji i da uočite na vrijeme sve pokazatelje prije nego li zaglibite dublje.
  9. Birajte riječi koje koristite u razgovoru sa šefom, on vas stalno procijenjuje, procijenjujte i vi njega? Zašto bi on imao veću vrijednost ili moć od vas?
  10. Tražite svoja prava.

Psihopatija je izrazito prisutna u našem društvu, velika je vjerojatnost da ćete na vodećim pozicijama naći osobu s donjim karakteristikama nego toplu, tolerantnu i brižnu osobu.

Pokazatelji psihopatije:

Izraženi egoizam

Uživanje u (psihičkom i/ili psihičkom) mučenju (naročito) djece i žena

Izraženo licemjerje

Lažljivost

Manipulacija svima

Nevjerojatna prilagodljivost

Ponašanje nalik na ultimativnog predatora

Spletkarenje i sklonost zakulisnim igrama

Snobizam i omalovažavanje svih

Nemogućnost ostvarivanja iskrenih i dubokih obiteljskih i inih veza

Besramno i nemoralno ponašanje

Hladno i proračunato razmišljanje

Odlična verbalizacija i elokventnost

Gluma bez premca

Prebacivanje krivice na druge i nepriznavanje vlastitih grešaka

Ispričavanje po potrebi

Uživanje u stvaranju kaosa i pometnje

Nemogućnost osjećaja ljubavi

Seks zamjenjuju s ljubavlju

Nedostatak empatije

Nedostatak osjećaja žaljenja i kajanja

Fiksacija na ispunjenje vlastitih želja

Nestrpljivost

Netrpeljivost

Fetišizam

Brzo stvaranje i razvrgavanje partnerstva s drugim psihopatima

Prikazivanje sebe kao duhovnjaka i religiozne osobe, korištenje religioznosti za svoje vlastite ciljeve – lažna religioznost

Korištenje politike za svoje ciljeve – dvolični političari, diktatori,….…

Uglavno prikriveni fanatizam

Isključivost

Sistematsko i plansko uništavanje svega što im stoji na putu ostvarivanje cilja ili želja

Elitizam

Bolesna ambicija

Okrutnost

Nadmenost

Sklonost seksualnim devijacijama

Energetski vampirizam

Osim toga, budite svjesni i pratite da li on sam poštuje pravila i standarde koje je postavio vama. Odnosi li se prema vama kao da ste automat ili kao ljudsko biće? Budite sigurni da se iza svakog njegovog pitanja krije zamka i da će svaka vaša riječ biti izokrenuta kako bi zaštitio sebe u datom trenutku.

Svijet je prepun prilika! Cijenite sebe i budite svjesni svojih odgovornosti no isto tako i svojih potreba i osjećaja koji vam mogu biti odlični vodiči za pronalazak istinski dobrog zaposlenja.

Svijet je prepun prilika! Cijenite sebe i budite svjesni svojih odgovornosti no isto tako i svojih potreba i osjećaja koji vam mogu biti odlični vodiči za pronalazak istinski dobrog zaposlenja.

Teško je živjeti u spoznaji da moramo stalno biti spremni za napad, jer nikada ne znamo otkud i kako, u kojem obliku će doći, ali ako želimo naučiti kako pravilno izabrati posao, partnera, prijatelje i suradnike moramo stalno održavati budnost i pratiti znakove. Jednom kad se naučite brinuti za sebe budite sigurni da će vam se prilika za bolji život ukazati.

I na kraju, ako doživite ovakvu situaciju i osjećate se nakon momentalnog otkaza da ste bezvrijedni i jadni i da niste zaslužili da uopće radite i živite razmislite malo o svim znakovima koje ste tako slijepo zaobišli u želji da zadržite posao. Da li je vaš poslodavac slijedio mjesec dana otkaznog roka, da li je obezvrijedio vaš rad, a da prije toga niti jednom riječju nije pokazao nezadovoljstvo vašim radom? Da li je isticao sebe a umanjivao vas? Da li je pri tome bio izuzetno hladan, elokventan i pokušavao na svaki način da vas obezvrijedi? Da li je sebe prikazivao kao iskrenog, otvorenog, poštenog i vrijednog? Osjećate li se iskorišteno, malo i nevažno?

Nemojte nikada zaboraviti taj osjećaj, on će vam biti nit vodilja za budućnost, jer svaka loša stvar može donijeti sasvim novu priliku koja će biti upravo ono što ste tražili ako prirodno pratite svoje potrebe i osjećaje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Psihopati (sociopati) među nama – istine i mitovi

Psihopate – ljudska predatorska podvrsta

Upoznajte se s osobinama psihopata

Ima li sve više psihopata na radnim mjestima i zbog čega?

PREDATORI MEĐU NAMA: Kako prepoznati psihopatu?

Čuvajte se korporacijskih psihopata

Postaje li psihopatija učestalija ili rjeđa u ljudskih bića?

Kako se ponašati poput psihopata, a da se uopće ne trudite

Ostalih jedan posto: Korporativni psihopati i globalna financijska kriza