TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Znanstvenici otkrili nove nukleotide u našoj DNK

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Deoksiribonukleinska kiselina (DNK) je sastavljena od polimera nukleotida u čijem sastavu se nalazi: pentoza, fosfatna skupina i varijacije dušične baze u obliku adenina (A), gvanina (G), citozina (C) i timina (T). Unatoč vjerovanju znanstvenika kako su ljudska bića i svi biološki životni oblici na planeti stvoreni od kombinacija četiri vrste nukleotida otkrivene su nove baze koje u potpunosti mijenjaju našu predstavu o genetici.

Tradicionalno se smatra kako je DNK oblikovana od dvostrukih spirala DNK (Watson Creekov model), no čini se kako je ova metoda klasificiranja oblika naše DNK pozamašno pogrešna jer se, do sada, otkrilo kako naša DNK varira u izgledu te da može imati trostruke pa čak i četverostruke forme (Hoostenov model), a najnovija istraživanja su otkrila kako ljudska DNK stvara čak i kompleksnije oblike koji se ne mogu usporediti ni sa čim viđenim u genetici poput četverostrukih varijacija zavojnica G-kvadripleksa.

Komplicirane četverostruke zavojnice DNK pod nazivom G-kvadripleks. Ovako izgleda ljudski DNK.

Komplicirane četverostruke zavojnice DNK pod nazivom G-kvadripleks. Ovako izgleda ljudski DNK.

Novi nukleotidi pripadaju metiliranim oblicima drugih DNK baza te imaju epigenetičke faktore. Epigenetika označava promjene u DNK sekvencioniranju potaknutom od strane vanjskih faktora. Iako se prva metilirana baza otkrila još 80-tih godina XX. vijeka, znanstvena zajednica nije znala njenu važnost te da takva očitanja nisu iznimka već pravilo. Ta prva nova baza je dobila ime mC ili metil citozin.

Epigenetički nukleotidi isključuju i uključuju određene gene, a s obzirom da do sada oni nisu bili poznati smatralo se da epigenetika označava promjene na živim bićima bez direktnog sekvencioniranja DNK. Promjene u metiliranim bazama nukleotida imaju iznimno snažan učinak na stvaranje raka i drugih bolesti koje se danas smatraju neizlječivima.

U zadnjih nekoliko godina istraživači sa svih strana svijeta su pronalazili nove baze nukleotida poglavito s predznakom mA točnije metiladenina, za sada ih je poznato osam, što je duplo više od tradicionalne predstave točnije raznoraznih kombinacija CTGA baza. U zadnjem broju znanstvenog žurnala Cell, znanstvenici su predstavili još jednog potencijalnog kandidata, pod nazivom 6mA ili N6-metiladenin.

Do sada se vjerovalo kako ova kombinacija postoji isključivo u bakterijama, no s novom tehnologijom znanstvenici su uspjeli pronaći novi nukleotid i u nekim složenijim životinjama poput crva, no potraga za istima u ljudskom tijelu je još uvijek jako složena i daje samo rezultate u tragovima. N6-metiladenin bakterijama omogućava obranu od strane DNK, pa ipak najvažnije otkriće vezano za najnoviju bazu nukleotida pokazuje kako 6mA utječe na stvaranje i održavanje matičnih stanica, što bi moglo dovesti do praktične primjene u medicini. Generalno govoreći, metiladenini bi trebali predstavljati ključ života stanice, zbog važnosti ove baze, pokušavaju se stvoriti potpuno nove metode detekcije, jer su stari načini iznimno spori te djeluju samo na jednostavnijim organizmima.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Scientists Describe Potential New DNA Base

Has a sixth DNA base been discovered?