SVIJET POD LUPOM

Eko kapsula za život u prirodi

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U zadnjih nekoliko desetljeća eksplozivno raste broj ljudi koji žele živjeti u prirodi od prirode, energetski neovisno. Iako je ideja za stanovanje u prirodi puno, sve one su donekle skupe ili ih treba dodatno uređivati. Nama se najviše svidio dizajn „Ecocapsule“, kompanije Nice Architect koja nudi habitat za dvoje ljudi, sa skupljanjem i filtriranjem kišnice, solarnim panelima i vjetroturbinom.

Zapadnjaci uglavnom vole graditi vile i kućerine, no takav rasipnički način stanovanja sve više postaje ekonomska nebuloza do koje mogu doći samo bogataši.

S druge strane svijeta, istočnjaci imaju potpuno drugačiju predodžbu stanovanja, točnije malene kućice ili stanove koji služe samo za najosnovnije potrebe u, za nas, skučenom prostoru.

No što je zapravo dovoljno da bi ljudsko biće bilo sretno?

Ecocpapsula niskoenergetska i energetski autonomna kućica.

Ecocpapsula niskoenergetska i energetski autonomna kućica.

Netko je davno izjavio „manje je više,“ u slučaju dizajnerskog studija Nice Arhitect, ta neobična i poprilično neshvatljiva poruka dobiva smisao.

Njihov hvale vrijedan poduhvat je postao uobličen u malenoj niskoenergetskoj kućici neobična oblika koja omogućava život u divljini za dvije osobe s energetskom autonomijom od godinu dana.

Malena, kompaktna, odlično izolirana i savim dovoljna za osnove potrebe u prirodi.

Malena, kompaktna, odlično izolirana i savim dovoljna za osnove potrebe u prirodi.

Dizajneri Ecocapsule tvrde kako se ovakva nastamba može koristiti u svim vremenskim uvjetima jer je izolacija napravljena kako bi osiguravala ugodno stanovanje od tropa do polarnih predjela.

Nevjerojatna ideja slovačkog tima.

Nevjerojatna ideja slovačkog tima.

Sama nastamba dolazi s kotačima, no također se može prebaciti helikopterom do bilo koje pozicije na planeti, kompaktna Ecocapsula je stvorena tako da stane u jedan standardni kontejner te će u njenu cijenu biti uračunat i transport.

Jedna od varijacija ecocapsule.

Jedna od varijacija ecocapsule.

Svaka kućica je opremljena s kuhinjicom, sudoperom, visećim elementima i ormarićima, kupatilom s tuš kabinom i toplom vodom, a opremljena je i s krevetom na razvlačenje za dvije osobe, te radnim prostorom i stolićem za dvoje.

Još jedna verzija unutrašnjosti malene eko kućice.

Još jedna verzija unutrašnjosti malene eko kućice.

Sama kućica u svojoj podnici ima malu cisternu za skupljanje i filtriranje kišnice, u odvojen dijelu je postavljena kompletna elektrana pogonjena sunčevom energijom i energijom vjetra. Vjetroelektrana je jakosti od 750W, dok su solarni paneli jakosti od 600W.

Savršena čak i za niske temperature.

Savršena čak i za niske temperature.

Prednarudžbe će se moći ostvariti krajem 2015., a slobodna prodaja počinje sredinom 2016. godine.

U devet kvadratnih metara stane sve što vam treba.

U devet kvadratnih metara stane sve što vam treba, čak i tuš kabina s wc-om i malena kuhinja.

Proizvođač tvrdi kako upravo rade na različitim unutrašnjim dizajnima, no također će omogućiti individualizaciju Ekokapsule prema željama kupaca.

Ovakvo što još nismo imali prilike, sad čekamo cijenu.

Ovakvo što još nismo imali prilike vidjeti, sad čekamo cijenu.

Slovački tim je uspio stvoriti interesantnu alternativu za stanovanje u kućici duljine manje od 4,5 metara širine 2,5 metara, dok sama kućica je teška 1500 kilograma.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Live Off The Grid Anywhere In This Wind And Solar Powered Capsule

Live Off-Grid Anywhere In The World With This Tiny Wind And Solar Powered House

Solar-powered Ecocapsule lets you live off-the-grid anywhere in the world

ECOCAPSULE – DWELLING WITH THE SPIRIT OF FREEDOM