TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Znanstvenici stvorili kristale koji će omogućiti disanje pod vodom

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Zahvaljujući inovativnosti znanstvenika sa sveučilišta Južne Danske disanje pod vodom bez glomaznih boca i komplicirane aparature bi uskoro mogla postati stvarnost i to zahvaljujući neobičnim sintetičkim kristalima koji apsorbiraju čisti kisik iz okoliša, bilo da se radi o moru i vodi ili zraku s niskim udjelom kisika.

Pod vodstvom profesorice Christine McKenzie, znanstvenici su sintetizirali kristal spužvastog izgleda koji za sebe veže velike koncentracije čistog kisika, taj kisik se uz pomoć svjetla ili topline može kontrolirano otpuštati po želji korisnika. Jedna desetolitarska kanta kristala u tren usiše kisik iz sobe srednje veličine, to nevjerojatno svojstvo je postalo predmet želja brojnih kompanija pa čak i farmaceutskih firmi koje smatraju kako bi se uz pomoć takozvanih „akvaman kristala“ omogućilo slobodno kretanje ljudima oboljelima od raka koji stalno moraju disati velike količine čistog kisika.

Samo nekoliko kristala osigurava dovoljno kisika za jedan duboki udah čistog kisika.

Samo nekoliko kristala osigurava dovoljno kisika za jedan duboki udah.

Tim profesorice McKenzie se još uvijek bori s pronalaženjem načina kako bi brzo i efikasno stvorio velike količine traženog kristala, inače kemijska formula istog je: [{(bpbp)Co2II(NO3)}2(NH2bdc)](NO3)2 * 2H2O”.

U intervjuu prilikom objave studije, znanstvenici su objasnili kako samo nekoliko zrnaca akvaman kristala omogućava dovoljno kisika za jedan duboki udisaj.

Sama tvorevina je kombinacija organske strukture koja uz pomoć spužvastih oblika i kobaltnih veza usisava kisik iz okoliša te ga zadržava sve do trenutka dok se ne počne zagrijavati ili dok se ne stavi pod jaku svjetlost.

1pod vodom

Zamislite da u ronjenju uživate koliko želite bez kabastih boca za kisik i teške aparature?

Malene količine kobalta su se pokazale kao najbolje rješenje za vezivo u kristalnoj strukturi, a znanstvena zajednica smatra kako takvo što nije nimalo čudno, no zapravo je nevjerojatno kako relativno jednostavna stvar savršeno funkcionira, što bi u bliskoj budućnosti u potpunosti moglo izbaciti s tržišta druge tehnologije za disanje pod vodom.

Ljudsko tijelo savršeno funkcionira s 21% kisika u mješavini zraka na nultoj nadmorskoj visini, no sintetički kristali stvoreni u Danskoj omogućavaju skupljanje kisika čak i iz okoliša u kojemu se kisik nalazi samou tragovima. Sama struktura isključivo skuplja čisti kisik te s njim ne reagira, te također otpušta čisti kisik. Akvaman kristali su otporni na korištenje te s vremenom ne gube svojstva skupljanja i koncentriranja kisika, drugim riječima akvaman kristali bi se mogli koristiti nebrojeno puta.

Prof. McKenzie je izjavila slijedeće za Science Daily:

Prof. Christine McKenzie sa svojim suradnicama u laboratoriju sveučilišta Južne Danske.

Prof. Christine McKenzie sa svojim suradnicama u laboratoriju sveučilišta Južne Danske.

„Važan aspekt novog materijala je da ne reagira s kisikom već ga samo skuplja i to u velikim koncentracijama. Kristali djeluju na principu spužve, možete ga koristiti nebrojeno puta, i kvaliteta kisika je uvijek ista. Kisik koji se otpušta iz našeg kristala ima 100% čistoću, druge tehnologije ovakve vrste se ne mogu pohvaliti s takvim rezultatima. Samo čuvanje kisika u našim kristalima ne treba nikakvu dodatnu energiju, kisik se ispušta iz struktura spužvastih kristalića s laganim zagrijavanjem, za takvo što ne treba potrošiti puno energije. Slijedeći korak nam je ekperimentiranje sa svjetlošću da vidimo bi li ona bila sasvim dovoljna za otpuštanje kisika iz kristala. Budemo li zadovoljni s rezultatima stvorit ćemo potpuno novu granu umjetne fotosinteze. Odabrali smo kobalt kao vezivo za kisik jer su njegova električna svojstva i molekularna struktura idealna za apsorpciju kisika iz okoliša. Zapravo taj mehanizam koriste gotovo sve životinje na zemlji prilikom udisanja zraka. Ljudi i mnoge druge vrste koriste željezo kako bi kisik vezali za crvena krvna zrnca te ga transportirali po tijelu, no neki rakovi, pauci i hobotnice koriste bakar kao „prijevozno sredstvo“ za kisik po tijelu. Malene količine metala omogućavaju takav proces, mi smo tu ideju aplicirali s novim materijalom.”

Danski tim trenutačno ispituje različite načine za koncentriranje kisika u kristalima, u zavisnosti od toga moći će se stvoriti različite aparature koje bi u skoroj budućnosti mogle omogućiti prirodno disanje u okolišu u kojemu ima kisika samo u tragovima.

Također se radi i na različitim vrstama materijala i struktura koje će omogućiti još veću koncentraciju kisika po gramu kristala.

Potencijali za korištenje ovakve tehnologije su zapravo ogromni te se ne čudimo reakciji medija i raznoraznih kompanija koje zahtijevaju nove informacije glede čudesnih umjetnih kristala.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

New material steals oxygen from air

Scientists Just Created Crystals That Make Breathing Underwater A Possibility

Scientists create crystal which would allow us to breathe underwater

“Aquaman Crystals” Could Sustain Breathing Underwater