TEHNOLOGIJA I ZNANOST

Kakve tajne kriju muškarčevi prsti?

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Iako znanost još uvijek nije pronašla dokaze o točnosti čitanja iz dlana, iz duljine muškarčevih prstiju moguće je, prema rezultatima različitih istraživanja, „pročitati“ mnogo toga o njemu, od fiziologije do ličnosti. Pritom je ključan omjer drugog i četvrtog prsta na ruci, kažiprsta i prstenjaka, koji je posljedica ranog (prenatalnog) izlaganja višim razinama spolnih hormona, posebice majčinog testosterona.

Prema jednom od istraživanja, muškarci koji imaju duži prstenjak od kažiprsta u prosjeku se bolje odnose prema svojim romantičnim partnericama od onih kod kojih vrijedi obrnuto. Intrigantna činjenica je da su tijekom interakcija sa svojim partnericama muškarci s dužim prstenjakom pokazali čak trećinu više ugodnih i trećinu manje neugodnih (svadljivih) obrazaca ponašanja.

Duljina prstiju i obrasci ponašanja. Kakvo je stanje kod vas?

Duljina prstiju i obrasci ponašanja. Kakvo je stanje kod vas?

Druga skupina nalaza ukazala je da muškarci s dužim prstenjakom imaju i duže penise, pri čemu je veća razlika u dužini u korist prstenjaka bila povezana s većom dužinom penisa. Također, prema nekim istraživanjima, ženama se više sviđaju lica muškaraca koji imaju duže prstenjake, što se pripisuje također većoj količini prenatalnog testosterona, koja je u razvoj muškog lica unijela dodatnu maskulinost. Razlike su, ovaj put za oba spola, pokazane i u inteligenciji – osobe s dužim prstenjacima od kažiprsta postizale su bolje rezultate na SAT testovima, što je najvidljivije bilo u matematičkim i verbalnim zadacima, dok je duži kažiprst povezan s u prosjeku boljim literarnim vještinama. Razlike su pronađene i u brzini trčanja muškarca, ponovno u korist osoba s dužim prstenjakom. Iako su prednosti koje u prosjeku donosi značajne, imanje dužeg prstenjaka od kažiprsta nosi sa sobom i određene rizike, od kojih je najistaknutiji onaj od raka prostate, kojeg osobe s dužim prstenjakom imaju 33% veću vjerojatnost dobiti.

Također, testosteron je hormon čija je povezanost s agresivnim ponašanjem utvrđena brojnim istraživanjima, stoga su u prosjeku osobe dužih prstenjaka od kažiprsta i agresivnije. Ipak, utvrđene razlike nisu dovoljne za uspješno predviđanje agresivnog ponašanja, budući da je omjerom navedenih prstiju objašnjeno tek 5% razlika u agresivnosti. Također, previsoka razina testosterona u prenatalnom razdoblju može usporiti proces učenja govora muškog djeteta.

Opisane razlike mogu se doimati drastičnima, no važno je naglasiti da su one uočene na razini prosjeka te dozvoljavaju iznimke. Stoga, prilikom odabira budućeg partnera, romantičnog ili poslovnog, nije dovoljno osloniti se isključivo na omjer duljine njegovih prstiju. No, to ne znači da su informacije o razlikama koje on prenosi beznačajne, nego samo da ih je bolje koristiti kao dodatne informacije, a ne kao okvir na temelju kojeg ćemo vrednovati nečije cjelokupno ponašanje.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

5 Things a Man’s Finger Length Says About Him

Finger Length Predicts SAT Performance

The Evolution of Human Aggression

Finger Length Linked to Penis Size

Wide-Faced Men More Aggressive

Finger Length Could Point to Prostate Cancer Risk

Baby Boys’ Late Language Skills Linked to Testosterone