SVIJET POD LUPOM

Slatka ljubavna priča mačke i risa

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Često možemo čuti o neobičnim životinjskim prijateljstvima koja nastaju kada se različite vrste životinja „odgajaju“ zajedno od malih nogu, no nedavan slučaj suživota mačke lutalice i risa iz zoološkog vrta u St. Petersburgu je pokazao kako mi zaista malo znamo o životinjskom ponašanju.

Neobični prijatelji u zoološkom vrtu.

Neobični prijatelji u zoološkom vrtu.

Sredinom 2014. godine mačka lutalica je odlučila hranu i toplinu potražiti u zoološkom vrtu St. Petersburga u Rusiji. Nakon obilaženja različitih životinjskih nastambi sedam mjeseci stara mačka je zaključila kako će se najbolje osjećati u nastambi risa. Tada je u tom dijelu boravio samo trogodišnji mužjak europskog risa, koji je malenu macu prihvatio bez ikakva “pitanja.”

Osim maženja i igranja, ovaj par voli promatrati posjetitelje ZOO vrta.

Osim maženja i igranja, ovaj par voli promatrati posjetitelje ZOO vrta.

U nekoliko dana njihovo pažljivo i odmjereno druženje se pretvorilo u pravo prijateljstvo, a neki tvrde kako je prijateljstvo preraslo u pravu pravcatu ljubav jer se “par stalno miluje, uređuje i vrijeme provodi zajedno. Inače, mačka koja je “prisvojila risa” može bez ikakvih problema izaći iz nastambe za ove divlje mačke, no nakon kratke šetnje po zoološkom vrtu se sama vrati svojem najvećem obožavatelju.

Različite novinske agencije su detaljno pratile razvoj njihova prijateljstva jer do sada nije zabilježen sličan slučaj zbližavanja kućne i divlje mačke u kojem nisu kumovali ljudi. Naime, poznato je kako se različite vrste mogu zbližiti ako ih se odgaja zajedno od samog rođenja ili izlijeganja iz jaja, no kada pripadnice različitih životinjskih vrsta ostvare osobnu simbiozu i to u “odrasloj” dobi tada je to događaj za pamćenje i stanovita zagonetka za znanstvenike jer im je mehanizam takvih prijateljstava nepoznat.

Još su uvijek zajedno.

Još su uvijek zajedno.

Neki smatraju kako je ris prihvatio mačku jer je ona ženka, a on mužjak, dok drugi smatraju kako je možda ris bio usamljen te je prihvatio kućnu mačku kao ravnu sebi, inače ova slatka mačka je tijekom prvog upoznavanja prvo prela, pa počela uređivati risa, a nakon toga je navalila na njegovu hranu i vodu. Ris je sve to mirno podnosio i nije se nimalo ljutio na stranu životinju koja mu jede hranu.

Ovaj par je i dana danas skupa te zajedno promatraju posjetitelje zoološkog vrta uz puno međusobnog maženja i dotjerivanja.

Radnici zoološkog vrta St. Petersburg ne znaju od kuda je maca došla i je li od početka života bila mačka s ulice, no nakon nakon nekoliko dana druženja s risom počela se maziti i s posjetiteljima. Čini se kao da je ris imao umirujuće djelovanje na mačku, dok je mačka od pomalo sramežljivog i plahog risa stvorila veliku mazu koja satima stoji pored svoje manje prijateljice.

Ovaj par se čak i zajedno glasa u, kako neki tvrde, najslađem vokalnom duetu različitih mačaka.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Cat Breaks Into Zoo, Become Best Friends With A Lynx

The Stray Cat Broke Into ZOO and Became Frined With Lynx

HOMELESS CAT SNEAKS INTO ZOO AND BECOMES FRIENDS WITH A LYNX