SVIJET POD LUPOM

Dawn je najmaznija lisica na svijetu

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Život modernog ljudskog bića je kombinacija stresa, nedostatka vremena, manjka energije i ubijanja kreativnosti, zapravo mi se stalno borimo, ili protiv drugih ili protiv samih sebe. U moru, negativnosti, brutalnih vijesti i stalnog srozavanja životnog standarda našli smo i nekoliko kratkih video uradaka koji će vas barem na par minuta opustiti i razniježiti. Upoznajte se s Dawn neobičnom lisicom koja se obožava maziti.

1dawn1

Dawn je najveća maza na svijetu, simpatičnim glasanjem, okretanjem na leđa i mahanjem repa moli ljude da je maze po stomaku.

Prije par godina Dawn je dospjela u utočište za napuštene životinje nakon što je njen vlasnik shvatio kako mu je netko podvalio lisicu umjesto malenog psića. Zbog iznimne privrženosti ljudima i krotke prirode Dawn se nije mogla više vratiti u divljinu te je postala najpoznatija maskota Nuneaton and Warwickshire Wildlife Sanctuaryja.

Ova nevjerojatna lisica je “pokupila” sve odlike jezika pasa, kada je sretna maše repom, kada joj je vruće plazi jezik i dahće kao pravi pravcati pas, ali njeno glasanje kada se mazi ne nalikuje na ništa što prirodnjaci mogu objasniti.

Ne samo da Dawn voli ljudsko društvo, već kada vidi čovjeka odmah se okrene na leđa i moli da joj se mazi stomak. Nakon toga Dawn zahvaljuje dobročiniteljima na način da se mazi poput mačke, diže se na zadnje noge i njuškicom i glavom pokušava vratiti mažnju.

Nuneaton and Warwickshire Wildlife Sanctuary se za sada brine o šest pripitomljenih lisica, a Dawn se najviše voli igrati i spavati u košarici krevetiću s još jednom super umiljatom lisicom pod imenom Dusk.

Lisice su zapravo neobična kombinacija divlje životinje s odlikama psa i mačaka, njihov govor tijela nalikuje na “jezik” s kojim se koriste psi i vukovi, pa ipak mazne su kao mačke, a i oči im nalikuju na mačje, a ne na pasje.

U svijetu basni lisice su uvijek slovile za pametne ili lukave “likove,” no malo tko zna njihovu krotku i društvenu stranu.

Dawn i Dusk najviše vole spavati u svom krevetiću.

Dawn i Dusk najviše vole spavati u svom krevetiću.

Dawn je poznata i po tome što sluša sve svoje čuvare, rado uči nove trikove i voli se šetati “uz nogu” kao pravi rasni pas. Prirodnjaci smatraju da je takvo ponašanje stekla jer je odrasla s psima i mačkama, no začuđuje ih činjenica kako uopće nema lovački instinkt te se slaže sa svim stanovnicima utočišta od malenih papiga i miševa do domaćih životinja, poput kokica, pilića, purica i minijaturnih svinja.

Ova lisica je pokazala još jednu interesantnu osobinu, naime kad nema ljudi oko nje, ona će se uvući u svoj krevetić i mirno spavati sve dok joj netko ne priđe, nakon toga počne mahati s repom i pokazivati sve znakove oduševljenja, što opet ima društvo koje najviše voli. Dawn bez pogovora dijeli hranilicu s drugim životinjama, a za razliku od drugih lisica ne reži i ne ljuti se ako je stave u kavez za spavanje, te ne pokazuje ljubomoru kada pažnja nije koncentrirana na nju.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

This Adorable Rescued Fox Will Melt Your Heart

Geoff and Dawn

Dawn the Fox wags her tail

Moby Asks Hunting Supporters to Meet Dawn the Fox (Video)