SVIJET POD LUPOM

Zajedno u životu i zajedno u smrti, priča o pravoj ljubavi Dona i Maxine Simpson

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Ljubav je stalna inspiracija za umjetnike i filozofe, a u zadnje vrijeme i znanstvenike. Mnogi ljudi zaljubljenost brkaju za ljubav ne shvaćajući kako su njihove emocije nastale zbog rada hormona, takva “ljubav” brzo nestaje a sudionici se osvijeste iz zaljubljenosti kao potpuni stranci. Prava ljubav po shvaćanju najnovijih studija nastaje iz privrženosti, kolinearnosti, sinkronosti i razumijevanja, u njoj empatija i druge više emocije stvaraju pozitivne hormone i dozvoljavaju parovima da pretrpe najveće nedaće i probleme. Iako nemamo često prilike pisati o parovima koji su cijeli život proveli zajedno, te su u smrt također pošli zajedno, prije par dana smo saznali o nevjerojatnoj životnoj priči Maxine i Dona koji su nakon 62 godine zajedničkog života, zajedno i umrli.

Don i Maxine na prvom zajedničkom fotografiranju daleke 1952.

Don i Maxine na prvom zajedničkom fotografiranju daleke 1952.

Don je upoznao Maxine davne 1952. u kalifornijskom Bakersfieldu za vrijeme službovanja u američkoj vojsci kao civilni inženjer. Maxine je tada privremeno radila u kuglani dok se spremala za završni ispit škole kako bi dobila diplomu visoko kvalificirane medicinske sestre.

Ovo zaručničko prstenje su Simpsonovi nosili punih 62 godine.

Ovo zaručničko prstenje su Simpsonovi nosili punih 62 godine.

Par je uskoro postao nerazdvojan jer su Maxine i Don shvatili kako ih zanima ista muzika, ista književnost, kako vole istu hranu, te kako ih zanimaju isti hobiji i želja za putovanjem po svijetu. Krajem iste godine su se uzeli te su odlučili krenuti na put oko svijeta. Nakon nekog vremena par je proputovao Njemačku gdje su otkrili dvoje malene siročadi čiji su roditelji umrli u bombardiranju. Usvajanjem dvoje dječaka, vratili su se u Bakersfiled, a Don je uskoro osnovao vlastitu inženjersku firmu.

Do i Maxine prije nekoliko mjeseci.

Don i Maxine prije nekoliko mjeseci.

Godine su prolazile, a Don i Maxine su sve više postajali nerazdvojni, Don je najviše volio društvo svoje žene, tvrdeći kako mu je ona najbolji prijatelj, a Maxine je smatrala da je nitko ne može razumjeti i voljeti onoliko koliko je voli njen muž. Njihova djeca su dobila svoju djecu, te su Simpsonovi oko sebe imali i petero unučadi.

Maxine nakon prve runde borbe s rakom.

Maxine nakon prve runde borbe s rakom.

Prije dvije godine Maxine je dijagnosticiran rak, unatoč borbenosti para i njihovoj velikoj ljubavi, Maxine je prije tri mjeseca morala stalno boraviti u bolnici jer je rak zahvaljujući metastazama onomoćao Maxine do krajnjih granica. Prije tri tjedna Don je pao niza stube te je slomio kuk, napravljena je hitna operacija no i Don je počeo kopniti.

Trenutak prije smrti.

Kada su Dona doveli u sobu Maxine se probudila iz kome.

Obitelj Simpson je smatrala kako Donu i Maxini mogu pomoći samo tako da ih stave u istu bolničku sobu, nadali su se da će se tako par brže oporaviti. Unatoč lijepim željama, Maxine je sve više slabila, a Don je izgubio želju za životom shvaćajući kako više ništa ne može spasiti njegovu ljubljenu ženu.

Don i Maxine dan prije smrti.

Don i Maxine dan prije smrti.

Maxine je izdahnula dok je Don držao za ruku, nakon što su njeno tijelo iznijeli iz sobe, Don je umro. Don je izdržao četiri sata i 35 minuta bez svoje voljene žene.

Ova priča nema sretan kraj, no svakako govori o snazi najboljih ljudskih emocija, o kojima mnogi imaju samo površne predodžbe.

Voljeli bi da priča o pravim ljubavima ima puno više.

Počivajte  u miru Maxine i Don Simpson.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori.

True love story: Elderly couple die holding hands just four hours apart

Couple married for 62 years die together

The husband and wife who died as they lived, inseparably

Bakersfield Couple Married 62 Years Die Four Hours Apart