SVIJET POD LUPOM

Gejziri metana na obali Velikih jezera upućuju na masivne geološke promjene

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Da se s planetom nešto ozbiljno događa možemo vidjeti na brojnim primjerima, od ljetnog snijega u Kanadi, Sibiru i  u Skandinaviji, tornada u Europi, povećanja leda na Antartiku, smanjenja protoka Golfske struje do navala vrućina u Indiji i Pakistanu, poplava u Kini, Brazilu, Americi i sve češćim vulkanskim erupcijama, potresima, elektromagnetskim oscilacijama i naravno pojave velikog broja superbrzih vrtača koje proždiru kuće, infrastrukturu i automobile. Nedavno nas je iznenadio snažni gejzir prirodnog plina u Ontariju te se sa zebnjom pitamo – što li nam se slijedeće sprema?

Nepunih 100 kilometara sjeveroistočno od Detroita, na kanadskoj obali jezera Huron, je sasvim neočekivano nastalo nekoliko snažnih ispuha prirodnog plina i to na jednom luksuznom golf igralištu. Zabrinuti stanovnici Lambton Shoresa su od vlade očekivali odgovore zbog čega je baš u njihovom okrugu nastao tako neobičan prirodni fenomen, no vlada je za sada ostala nijema, dok su lokalni zvaničnici objavili stanje uzbune i moguće prirodne katastrofe te sve znatiželjnike i medije drže podalje od plinskog gejzira koji sada ima ispuhe na četiri mjesta.

AMEG grupa koja se bavi izučavanjem i monitoringom curenja metana u polarnim i subpolarnim područjima, smatra kako ovakav događaj nalikuje na najgori mogući scenarij te smatraju kako se znanstvenike treba pustiti u područje karantene kako bi se situacija evaluirala i znanstveno obradila.

AMEG godinama prati sve češće ispuhe plina iz zemljine kore, kako u podmorju tako na kopnu, te objašnjavaju kako se u područjima tundre sve češće mogu zapaziti ovakvi fenomeni. Oni također navode da se javnosti moraju objasniti sve žešće planetarne promjene uključujući i očigledno širenje masivnih geoloških predjela s popratnim ispusima zemnog plina.

Lokalne vlasti Lambton Shoresa smatraju kako će se ispusi sami zatvoriti, no od 18. lipnja do danas intenzitet curenja zemnog plina nije smanjen, već se nastavlja istim intenzitetom.

Uprava Union Gada, lokalne plinare je provjerila kakvoću plina te je otkrila medijima kako se radi o čistom zemnom metanu bez primjesa drugih plinova, također je objavljeno kako uprava nije u stanju testirati zbog čega je nastao takav ispuh usred golf igrališta te poziva znanstvenike da istraže slučaj.

Iako se ministar okoliša sastao s lokalnim političarima i vlasnicima zemlje, nije bilo konferencije za tisak te se ne zna što će kanadska vlada učiniti slijedeće.

Područje je i dalje zatvoreno za javnost, a sve stanovništvo u krugu od nekoliko kilometara od ispuha metana je evakuirano do daljnjega.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

MAJOR GEOLOGIC MOVEMENT IN ONTARIO CANADA — METHANE GAS GEYSER BURSTS FROM THE GROUND

State of emergency declared over gas leak

Natural Gas Geyser At Lambton Shores

Bizarre scene on Canadian golf course leads to evacuation

‘Localized Emergency’ Still In Effect At Indian Hills