SVIJET POD LUPOM

Nepoznata vrsta ribe uhvaćena u Rusiji

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Ribolovac iz regije Arkhangelsk na sjeveru Rusije je prije nekoliko dana uhvatio ribu koju prirodoslovci ne mogu usporediti ni sa čim poznatim. Kako je riba s glavom nalik na bronotosaurusa i fosilnom vrstom krljušti dospjela u rijeku Dvinu, nitko ne zna.

Čudan ulov i nemogućnost znanosti da nam da valjani odgovor.

Čudan ulov i nemogućnost znanosti da nam da valjani odgovor.

Misteriozna riba s glavom reptila iz rijeke Dvine je podigla jako puno prašine jer znanost ne može objasniti njenu vrstu i podrijetlo. Zapravo ribič koji je ribu ulovio u samoj blizini trajektnog pristaništa Bereznik-Osinovo traži pomoć kako bi se vrsta ribe identificirala pa ipak svi prijedlozi su nakon mnogo nagađanja pali u vodu.

Nema odgovor na ulov iz sjeverne Rusije.

Nema odgovor na ulov iz sjeverne Rusije.

Neki smatraju kako je riječ o mutaciji jedne vrste oklopljenje morske mačke, pa ipak takva vrsta živi u južnim morima, a ne hladnim rijekama i nema oštre bodlje na hrbatu i sa strane tijela. Osim toga najveći problem predstavljaju fosilizirane vrste krljušti koje imaju samo neke ribe iz jezera Viktorija i mezopelagične praribe iz dubine Marijanske brazde.

Jesu li primjerci Pacua u vodama sjeverne Europe prirodno migrirali ili su pušteni iz akvarija?

Jesu li primjerci Pacua u vodama sjeverne Europe prirodno migrirali ili su pušteni iz akvarija?

Unatoč neuspjelim pokušajima identifikacije, interesantna je činjenica kako je prošlog ljeta u obližnjem okrugu Vinogradovsky jedan ribič uhvatio veliko primjerak vrste pirane, ribe s ljudskim zubima, točnije pacua o kojemu smo više pisali ovdje.

Kako god bila misterija je ostala, a ulov je ribič predao lokalnom znanstvenom institutu za analizu DNK.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Russian fishermen catch monster fish with reptile head and fossilized scales

The Catch of a Lifetime: Mystery Creature Wows Fishermen in Northern Russia