PRIZMA DRUŠTVA

Maska – zamka

Autor: Anamarija Vukojević

Matrix World

Našminkana, utegnutih grudi, vitka i dotjerana, visoka peta, nasmijana, zračim! Kročim gradom a muškarci sline za mnom, žene mi zavide. Oh da! Dobit ću pokoje besplatno biće, a možda i večeru. Pa čak i putovanje! Sva vrata su mi otvorena, samo da još održim ovakvo stanje nekoliko desetaka godina jer kad zapadnem u poznije godine, a ne budem imala novaca za silne operacije sve će ovo prestati, nitko me više neće htjeti. Je li to i Vaš san? I Vi ste uspjeli? Bravo! Vi ste “uspješna” žena koja je upala u savršenu zamku. Vi ste rob muških želja, predrasuda i ograničenja. Služite samo za jedno: da biste digli nečiji ud!

Taj otrov koji stavljate na svoje lice samo je maska koju ćete kasnije itekako platiti. Grudnjak koji vam svakodnevno steže grudi pojačava Vam mogućnosti da dobijete rak, a da ne spominjemo koliko teško možete disati u njemu, što možete osjetiti ako ga skinete na kraju dana, osim ako niste jedna od onih žena koje se stide skinuti i po noći grudnjak, da Vam muž ne bi shvatio da su Vam već odavno pomalo odvisle grudi. Zašto on ne nosi malo grudnjak kad mu se to toliko sviđa?

Vitki ste? Gladni, a vitki, ha? Vaš organizam jede samoga sebe da biste Vi izgledali “lijepo”. Poznajete li ijednu ženu koja nije opterećena svojom debljinom ili mršavošću? Kako je do toga došlo? Tko je gradio ovaj svijet i društvo prepuno zamki i iluzija, nebuloza, predrasuda i ograničenja?

Dotjerani ste, zadovoljni. Kakvu vrstu odjeće nosite na sebi? Je li Vam doista ugodno ili samo tako izgleda? Koliko Vam je novaca potrebno dnevno kako biste održali “lijep” izgled? Tko to plaća i što morate dati zauzvrat?

Ako osjećate ogromno olakšanje kad skinete cipele na visoku petu, zašto ih uopće nosite?

Ili ste sve to već odavno prozreli, odbacili šminku, visoku petu, “fancy” odjeću i furate svoj stil. Nabrijani ste osim što ste poluobrijani. Kulerski stav uvijek sa cigaretom u ustima, nitko Vam ne može ništa. Ljudi na ulici ne znaju jeste li muško ili žensko, mada je čudno da se to uopće pitaju, jer što to uopće znači. Koja je razlika između žene i muškarca? Osim spolovila?

Maska koju održavate kako bi se predstavili da ste netko i nešto Vas samo onemogućava da doista saznate tko i što jeste. A tko ste Vi?

Video koji slijedi savršen je primjer koji pokazuju koliko snažna identifikacija može biti kad prestajemo Mi, a ostaje samo to nešto nametnuto u što bježimo da bi se zaštitili. Na kraju ćemo umrijeti i odnijeti sa sobom samo iskustvo i znanje o onome što smo saznali o sebi, drugima i svijetu u kojem živimo. Skidanjem slojeva svog bića i znanjem o tome stičemo više slobode i sreće nego lažnim osmjesima i zabludama.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Video koji slijedi preporučamo samo punoljetnim osobama.