Tekstovi na srpskom jeziku

Postoji li povezanost izmedju meseca rodjenja i bolesti?

Suzana Papić

Matrix World

Zvuči neverovatno, ali prema poslednjim rezultatima dugogodišnjeg istraživanja, postoje indicije da mesec u kom smo rodjeni, ali i godišnje doba odredjuju kojim bolestima smo skloni.

Naučnik Nicholas Tatonetti  sproveo je opsežno istraživanje na ovu temu i nedavno objavio svoje zaključke u medicinskom žurnalu. Njegov tim je istraživao izuzetno veliku datoteku od preko 1.7 miliona pacijenata Medicinskog centra Kolumbija u periodu od 2000. do 2014. godine, a sve  u cilju pronalaženja sličnosti medju oboljenjima pacijenata koji su rodjeni u odredjenom mesecu u godini. U svoj rad su uključili i ranija istraživanja studenata koji su pokušavali da dovedu u vezu mesec rodjenja i različite vrste srčanih oboljenja. Tatonetti da je od 1688 slučajeva 55 imalo veze sa mesecom rodjenja.

“Nije samo iznenadjujuće što niko do sada nije pokušao da bolesti srca dovede u vezu sa mesecom rodjenja, već i činjenica da smo otkrili nekoliko jakih povezanosti, kao i mogućeg rizika oboljevanja kod pacijenata koji su rodjeni na kraju zime ili početkom proleća”, navodi Tatonetti.

Ranija istraživanja su dovela u vezu rodjenje u kasno leto ili jesen sa astmom ili bolestima respiratornih ograna, obzirom da žene koje su trudne tokom zime imaju veće šanse da obole od gripa ili respiratornih bolesti. Tatonetti nastoji da svoja istraživanja prenese na globalni plan, tako što je uključio još četrdeset institucija sa svih kontinenata, kako bi napravio sveobuhvatni profil na osnovu koga bi se mogla videti povezanost bolesti i meseca rodjenja u celom svetu.

Pored meseca rodjenja biće uključeni i drugi faktori, kao što je uticaj sredine (zagadjenje, izloženost duvanskom dimu i sl.), obzirom da su uslovi radjanja i života različiti svuda u svetu. Za svoje istraživanje on kaže da se bazira na naučnoj osnovi, za razliku od astrologije koja u svom tumačenju nema naučne dokaze.

Interesantno istraživanje s još interesantnijim zaključcima.

Interesantno istraživanje s još interesantnijim zaključcima.

Koliko rezultati ovih istraživanja mogu da se primene na prostore Balkana za sada je nepoznato, mada se sve više u javnosti pominju stres i uslovi života, kao glavni faktori bolesti na ovim prostorima. U medjuvremenu, dok se slična istraživanja ne sprovedu u regionu, možete pogledati rezultate do kojih je Tatonetti došao (prikazane na slici), a koji pokazuju kojim bolestima smo skloni u zavisnoti od perioda godine u kojem smo rodjeni.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

See What Diseases You’re at Risk For Based on Your Birth Month

Data Scientists Find Connections Between Birth Month and Health