TEHNOLOGIJA I ZNANOST

3D zasloni budućnosti

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Iako su još nedavno uređaji čiji zaslon reagira na dodir bili smatrani vrhunskim tehnološkim dostignućem i konačnim krajem mehaničkih tipkovnica, upitno je koliko će vremena biti potrebno da ih se zamijeni novijim tehnologijama. Iako zasloni omogućuju kvalitetnu interakciju između pojedinca i uređaja, činjenica je da naš svijet ima tri dimenzije, a zasloni omogućuju interakciju pomoću njih dvije. Stoga je započet razvoj GHOST tehnologije, koja omogućuju transformaciju zaslona u različite 3D oblike, ovisno o preferencijama i potrebama njegovog vlasnika.

3D elastični ekran GHOST. Jesmo li na pragu nove tehnološke revolucije?

3D elastični ekran GHOST. Jesmo li na pragu nove tehnološke revolucije?

Osnovna motivacija za ovakav tehnološki pothvat bila je omogućiti ljudima baratanje 3D objektima i tijekom interakcija s računalima i mobilnim uređajima, poput onog u stvarnom svijetu. To je omogućeno spajanjem dviju tehnologija: pomoću ultrazvučne levitacije postiže se da zaslon izađe iz 2D okvira u prostor, a promjenjivi oblik zaslona omogućuje pojedincu da dodirom oblikuje isti. Potencijalne primjene ove tehnologije izrazito su široke i sežu od razvoja metoda učenja do novih načina dizajniranja i arhitekturalnih dostignuća.

U zanimanjima poput medicine, zasad ne postoje dovoljno dobre simulacije koje bi kirurzima omogućile vježbanje svojih vještina, stoga ih moraju stjecati na licu mjesta – tijekom pravih operativnih zahvata. 3D simulacije zasigurno bi smanjile stres prilikom vježbanja, kao i neugodne, ponekad i smrtonosne posljedice do kojih zbog nedovoljno iskustva može doći. GHOST tehnologija već je započela svoj proboj na tržište – “emerge” aplikacije omogućuju 3D prikaz dijagrama, što prikazane informacije čini još preglednijima, a razvija se i ideja o “morphee”-ima, mobilnim uređajima sastavljenim od elektroaktivnih polimera koji bi po potrebi mogli mijenjati svoj oblik.

Grupa britanskih znanstvenika primjenjuje GHOST s ciljem omogućavanja korisnicima da postignu osjećaj kao da lebde. Razvijen je i ShapeClip, praktično pomagalo koje dodaje zaslonu treću dimenziju. Iako se mu je zasad najizglednija bliska budućnost u glazbenoj industriji te menadžmentu (prikazivanje grafova), njegovi izumitelji smatraju da će u skorijem vremenu doživjeti mnogo širu primjenu. Također, razvija se i „MisTable“ tehnologija, koja pomoću umjetno kreirane magle stvara 3D projekciju zaslona.

Koliko god nam se navedena tehnološka dostignuća činila neobičnima, njihovi autori predviđaju da će prvu komercijalnu uporabu doživjeti u roku 5 godina. Budućnost nam donosi mnogo zanimljivih izuma, stoga je bolje prilagoditi im se i ovladati njima, koliko kod se kompleksnim oni činili, kako zbog vlastitog neznanja ne bismo završili o njima ovisni.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

GHOST: Technology that leaps out of the screen

Morphees: Shape-shifting mobile devices

Shape changing display could spell the end for the 2D graph

Physically dynamic surfaces may herald another tablet revolution

Futuristic Screen Projects 3D Images onto Fog

Cutting Edge: 3D Tech Boosts Surgical Precision