U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Kako osobe slabijeg vida mogu čitati bez pomagala?

Autor: Tomislav Pavlović

Matrix World

Slabo vidite i nosite naočale? Dogodi li Vam se ponekad da su jako zamućene, ostavili ste ih negdje, izgubili ili – ono najgore – slomili, a morate nešto pročitati ili potpisati? Ne brinite, postoji jednostavno (privremeno) rješenje koje Vas na neobičan način, ali elegantniji od uobičajenog neuspješnog škiljenja na jedno oko, može izvući iz neugodnosti.

Prema tome, ukoliko Vam se dogodi u uvodu opisana situacija, ono što možete poduzeti jest pogledati na tekst kroz uski otvor, što bi ga trebalo učiniti čitljivijim. Najjednostavniji otvor, koji je uvijek uz Vas, a uz to mu po potrebi možete i mijenjati i veličinu, jest otvor koji formirate palcem i kažiprstom. Doista, formirate li takav otvor i pogledate nejasan tekst, lakše ćete ga pročitati. Zašto do toga dolazi? Do problema s vidom često dolazi zbog nemogućnosti ispravnog fokusiranja očne leće. Iako bi ona trebala sliku obrnutu od one u stvarnosti fokusirati na stražnju stranu oka (mrežnice), kod osoba s problemima vida leća ne može fokusirati sliku dovoljno precizno. Gledanje kroz uske otvore pomaže leći da fokusira sliku, omogućujući Vam da jasnije vidite zamućenu sliku.

Iako je ovaj trik jednostavan, praktičan je samo u situacijama kada Vam ne trebaju ruke, stoga ne može zamijeniti standardna pomagala za bolji vid. Ipak, u situacijama kada takvih pomagala nema predstavlja brzo i efikasno rješenje za sva sitna, mutna i nejasna slova koja se pred Vašim očima mogu naći.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

An Absolutely Mind-Blowing Way To See WITHOUT Glasses, No Matter How Bad Your Vision Is

How the Human Eye Works