U ZDRAVOM TIJELU ZDRAV DUH

Srce kokainskog ovisnika nastavilo kucati punih 25 minuta nakon što je izvađeno iz tijela

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Nakon što su liječnici izvadili oboljelo srce pacijenta koji je godinama konzumirao kokain imali su što vidjeti, ono je nastavilo „kucati“ izvan tijela gotovo punih pola sata.

Ljudsko srce može nastaviti kucati najviše 60 sekundi nakon što se izvadi iz tijela domaćina, no na nedavno objavljenoj snimci Američkog medicinskog centra MEDspiration se vidi poražavajući učinak kokaina na najvažniji kardio-vaskularni organ.

Srce kojeg vidite u video snimci je tri puta veće od normalne veličine, te poražavajuće promjene su nastale zbog negativnog utjecaja kokaina, zapravo ova droga smanjuje količinu kisika u krvi te prisiljava srce na nenormalan rast i rad, ono s vremenom toliko oteče da ne može normalno djelovati i opskrbljivati tijelo s krvlju. Osim ovakvih promjena, kokain je uzročnik propadanja krvnih žila, njihova stiskanja i začepljenja.

Pacijent kojemu je bila potrebna hitna transplantacija srca je 15 godina redovito konzumirao kokain.

Kardiolog Klaus White iz opće bolnice u Leedsu je objasnio da je kokain stimulans koji tjera stanice na nenormalan rad, što se najbolje može vidjeti na izvađenom srcu.

On je dodao kako srce zapravo ne tuče normalno već se trza i grči, zbog toga je pacijent imao osjećaj stalnih srčanih napada, osim toga takvo srce kuca tek 25 puta na minutu.

Dr. Klaus White je na koncu zaključio:

„Uzimanje kokaina je slično uzimanju velikih doza adrenalina, korisnicima se čini kako su sve uzbuđeniji i energičniji, oni imaju osjećaj kao da se nalaze na „vrhu svijeta.“ No negativni učinci su toliko veliki da se lažni osjećaj ne isplati. Recimo da naše tijelo na kokainu usporedimo s automobilom kojeg stalno vozimo pod najvećim gasom, na početku ne vidimo promjene, no nakon nekog vremena počnu otkazivati razni dijelovi, gume se troše, brže trošimo gorivo, motor počinje trokirati i na koncu zakaže. Kokain je perfektna droga za izazivanje srčanog i moždanog udara.“

Ova snimka je do sada najbolji pokazatelj kako djeluje kokain na ljudsko tijelo i koliku štetu radi nakon dugoročne konzumacije.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvor:

Cocaine addict’s heart ‘beats’ for 25 mins after removal

How cocaine damages the heart: Gruesome video shows barely functioning organ swollen to 3 times its normal size due to drug use