SVEMIR KROZ TELESKOP

Sreća u nesreći, kometa 169P/NEAT eksplodirala na 79 kilometara od španjolskog tla

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

U zadnjih nekoliko godina imamo priliku svjedočiti o alarmantnom povećanju eksplozija meteora, asteroida i fragmenata kometa u našoj planetarnoj atmosferi, no 25.07.2015. nad Španjolskom se odigrala prava mala kozmička drama, koja je, kako to obično biva s ovakvim vijestima, potpuno ignorirana od strane najvećih medija.

Znantvenici centra La Hita su izvijestili medije kako je komet 169P/NEAT ušao u zemljinu atmosferu u području južnog Portugala, te se raspao u nekoliko velikih dijelova stvarajući vatromet popraćen eksplozijama na Španjolskom nebu.

Užarena kometa je nad Španjolskom prvi put viđena u 23 sata i 50 minuta iznad provincije Castilla-La Mancha, po lokalnom vremenom, a najveći fragment je eksplodirao na 79 kilometara iznad provincije Malaga, stvarajući bljesak jačine puna mjeseca.

Treći fragment je eksplodirao nad provincijom Cuenca, no na sreću sve to se dogodilo 100 km nad tlom, točnije direktno iznad sela Sotos. Trag užarenih dijelova se mogao pratiti sve do područja iznad Canamaresa.

Četvrta i finalna eksplozija se dogodila  u dva sata i 25 minuta na visini od 100 kilometara iznad zaljeva Cadiz, na jugo zapadnom dijelu Španjolske. Ovaj događaj su pratile opservatorije u centralnoj Španjolskoj provinciji Toledo, Calar Alto u lmeriji, El Arenosillo u Huelvi, Sevilji, i La Pedriza u provinciji Jaen. Uza sve spomenuto gotovo je nevjerojatno da se u javnosti nije pojavila niti jedna jedina fotografija ili snimka komete u raspadu.

Preliminarnu analizu raspada komete i izvješća za tisak je iznio profesor Jose Maria Madiedo sa sveučilišta Huelva tvrdeći kako su svi dijelovi komete izgorjeli u atmosferi te da su znanstvenici samo mogli pratiti kako se raspršuje svemirska prašina nakon sagorijevanja.

169P/NEAT je prije bila poznata pod nazivom 2002EX12 te je smatran mini planetoidom zbog svoje velike mase, a originalno je pripadala grupi alfa Kaprikonida. Smatra se kako je 169P/NEAT uhvaćen u gravitaciju alfa Kaprikonida prije nekih 4500 do 5000 godina nakon raspada nekog još većeg tijela. Ukupna masa bivšeg asteroida je bila 9 × 1013  no zbog pražnjena solarnog kondenzatora te brzog raspršavanja kometarne kome, 169P/NEAT se smatrao „više mrtvom nego li živom kometom.“ Ovo tijelo je periodično orbitiralo oko Zemlje u zadnjih 300 godina, no smatra se kako će alfa Kaprikonidi postati „veliki svemirski događaj za gledatelje sa Zemlje, s jakošću većom od svega viđenog u modernoj povijesti“ u periodu između 2220-2420. godine.

Vrijedno je napomenuti da meteorsku kišu alfa Kaprikonida možemo vidjeti još nekoliko dana, nadamo se da neće biti više nikakvih iznenađenja i lude sreće, jer smo se „otarasili“ najvećeg tijela iz spomenute skupine.

Eksplozije asteroida i kometa su se u našoj planetranoj prošlosti stalno događale, jedan od najagresivnijih nizova ekspolozija i udara se dogodio prije 12.800 godina, u mlađem Drijasu. O tome možete više pročitati u studiji.

Nakon više od 100 godina od eksplozije u Tunguskoj, još uvijek su vidljivi tragovi uništenja sibirske tajge.

Nakon više od 100 godina od eksplozije u Tunguskoj, još uvijek su vidljivi tragovi uništenja sibirske tajge.

Novija povijest pamti eksploziju u Tunguskoj tajgi iz 1908. godine, zapravo radi se o gotovo identičnom događaju poput ovog koji se dogodio nad španjolskim tlom, s jednom razlikom, fragmenti komete su eksplodirali nad Tunguskom na otprilike 5-10 kilometara iznad tla, zbog toga je oslobođeno 30 megatona energije, što je otprilike 1000 više nego li je bila jakost eksplozije atomske bombe nad Hirošimom.

Gotovo zaboravljeni događaj iz Tunguske, obratite pažnju na jakost eksplozije i uništenje koje je uzrokovala, zar mi ništa ne učimo iz povijesti? Je li moguće da nas ne interesira vlastita budućnost? Sličnu sliku smo mogli gledati i u Španjolskoj, da fragmenti komete nisu eksplodirali tako visoko u atmosferi.

Gotovo zaboravljeni događaj iz Tunguske, obratite pažnju na jakost eksplozije i uništenje koje je uzrokovala, zar mi ništa ne učimo iz povijesti? Je li moguće da nas ne interesira vlastita budućnost? Sličnu sliku smo mogli gledati i u Španjolskoj, da fragmenti komete nisu eksplodirali tako visoko u atmosferi.

Tunguska eksplozija je sravnila gotovo 2200 kvadratnih kilometara šume, na sreću dogodila se nad gotovo nenaseljenim područjem, te  nije bilo ljudskih žrtava.

I za kraj jedna čudnovatost, niti jedan astronom nije smatrao 169P/NEAT za prijetnju po planetu, zapravo znanstvenici su ovu kometu smatrali mrtvom te nisu predviđali koliziju sa Zemljom ili pak eksploziju u planetarnoj atmosferi.

Pitanje je kako je takvo što moguće i koliko još ovakvih (slučajnih ili namjernih) pogrešaka možemo očekivati u bližoj budućnosti?

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World.

Izvori:

Comet explodes over Cuenca, Malaga and Cadiz

The Comet explodes over Cuenca, Málaga and Cádiz