SVIJET POD LUPOM

Leteći lignjuni krivci za najnoviju podmorsku misteriju

Autor: Ljubica Šaran

Matrix World

Kada su turski ronioci objavili snimke prozirnog podmorskog balona nitko nije mogao pretpostaviti „krivca“ za metež koji se proširio Internetom. Nakon znanstvene analize, otkriveno je kako su ovu neobičnu pojavu stvorili dubinski crveni leteći lignjuni.

Želatinasti balon pronađen u blizini južne Turske obale je predstavljao svojevrsnu zagonetku, nitko nije snimio niti vidio ništa slično, te su lokalni ronioci u pomoć pozvali znanstvenike.

Neobična pojava koja do sada nije viđena u Mediteranu.

Neobična pojava koja do sada nije viđena u Mediteranu.

Transparentna podmorska sfera je imala promjer od puna četiri metra te je poprilično prestrašila ronioca Lutfu Tanriovera koji ju je prvi spazio na dubini od 22 metra. U pomoć razrješenja ove misterije su prvo pristigli znanstvenici prirodoslovnog muzeja Smithsonian. Dr. Michael Vecchione je zaključio kako je slična „stvar“ iako nešto manja, viđena 2008. u Kalifornijskom zaljevu. Nju je fotografirala i ispitala dr. Danna Staaf.

Pacifički leteći neonski lignjuni u trenutku leta, fotografija napravljena zahvaljujući japanskim znanstvenicima 2009. godine.

Pacifički leteći neonski lignjuni u trenutku leta, fotografija napravljena zahvaljujući japanskim znanstvenicima 2009. godine.

Podmorski želatinasti baloni su ništa drugo već velike skupine jaja dubinskih crvenih letećih lignjuna ili Ommastrephes bartramii.

Unatoč činjenici kako leteći lignjuni znaju u velikim jatima izlijetati iz vode poput letećih morskih lastavica, ova vrsta uglavnom živi na dubini od preko 200 metara, kao i svaka dubinska morska vrsta, tamo se i hrani i razmnožava, na žalost, čini se da je došlo do velikih poremećaja koji su prisilili leteće lignjune na rijetko viđeno postavljanje jaja u plitkim priobalnim vodama Turske.

Leteći lignjuni, u trenutku leta. Sigurno niste znali da rođaci lignja znaju "letjeti."

Leteći lignjuni, u trenutku leta. Sigurno niste znali da rođaci lignja znaju “letjeti.”

Jedan od glavnih krivaca za takav događaj bi mogli biti sve češće i veće erupcije podmorskih vulkana. Od početka XX. vijeka se prati porast erupcija, potresa i piroklastičkih eksplozija vezanih s aktivnošću vulkana i seizmičkim poremećajima. S obzirom da je Zemlja vodena planeta, najveći dio vulkana se nalazi upravo na morskom i oceanskom dnu. Sredinom Mediterana, preko Sicilije, Lipara, preko trusnog podučja oko grčkih otoka pa sve do Turske i Cipra se protežu podmorska seizmički aktivna područja s brojnim uspavanim vulkanima.

Lignjun u trenutku polaganja kesice s jajima.

Dubinski lignjun u trenutku polaganja vrećice s jajima na dubini od 225 metara.

Buđenje samo nekih od preko milijun podmorskih vulkana bi u velike poremetilo životne cikluse pelagičnih i mezopelagičnih vrsta koje rijetko imamo priliku vidjeti na površini.

Čudnovate migracije morskih stanovnika su često uzrokovane s popratnim izbojima metana iz nestabilnih i seizmički aktivnih područja.

Obratite pažnju na izboje plinova s morskog dna mediterana, Tursko priobalje i istočni mediteran su jedno od snažnijih od žarišta

Obratite pažnju na izboje metana s morskog dna mediterana, Tursko priobalje i istočni mediteran su jedno od snažnijih od žarišta

Na žalost većina stanovnika oceana nema tako veliku sreću kako dubinski leteći lignjuni, naime u nedavnom istraživanju je otkriveno kako je 98% pacifičkog dna ispred zapadne obale SAD-a pokriveno mrtvim ribama i drugim morskim organizmima, uobičajena je norma 1,5%, pretpostavlja se kako je riječ o utjecajima radijacije iz Fukushime – Daiichi i već spomenutim seizmičkim događajima.

Nije pitanje hoće li se ovakve stvari događati u skoroj budućnosti, već koliko će se često događati i koliki će biti postotak morskih organizama koji neće moći pobjeći od opasnosti koje im donose planetarne promjene?

Crveni leteći lignun može narasti 130 centimetara i može položiti preko milijun i pol jaja.

Crveni leteći lignun može narasti do 130 centimetara i može položiti preko milijun i pol jaja.

I za kraj jedna mala pomoć za naše čitatelje, u našim prodajnim lancima često imate priliku baciti oko na smrznute lignje, obratite pažnju da vam ne podvale jeftine lignjune (totnje ili totne) za skupe i ukusne lignje.

Uksuna europska lignja, ne dajte se zavarati, lignjun (totanj) je tvrdi i neukusni rođak lignje.

Ukusna europska lignja, ne dajte se zavarati, lignjun (totanj) je tvrdi i neukusni rođak lignje.

Malo tko zna razliku između lignje i lignjuna, lignje imaju bočne perajice na sredini tijela te imaju elegantno i duguljasto tijelo koje se polagano sužava prema zatku i naravno mekane su nakon termičke obrade, lignjuni, njihovi bliski rođaci imaju bočne perajice na kraju tijela, tijela su im zdepasta i debeljuškasta, te su iznimno tvrdi kada ih jedemo.

U svakom slučaju ne bi preporučili kupovanje japanske i pacifičke ribe i mekušaca, radioaktivna voda iz nuklearke Fukushima i dalje curi u Tihi ocean.

Autorska prava© Matrix World 2011. do danas. Sva prava pridržana. Strogo je zabranjeno kopiranje, raspačavanje, ponovno objavljivanje ili izmjena bilo kakvog materijala koji se nalazi na blogu Matrix World bez prethodnog pisanog odobrenja dobivenog od uredništva Matrix World. 

Izvori:

Out of the abyssal depths: Divers find mysterious giant blob near Turkish coast (VIDEO)

Divers Find Gigant Floating Blob

Mystery of the BLOB solved? Massive underwater ‘cloud’ off the Turkish coast is a mass of millions of squid eggs, says expert